Aj metalisti sa venujú rôznym športom. Pozrite si, ktoré známe osobnosti majú športového ducha

V zdravom tele, zdravý duch. Týmto pravdivým porekadlom sa riadi nejeden muzikant.

Adam „Negral“ Darski, Candace Kucsulain a Kirk Hammet. Foto: koláž Valhalla.sk (FB Adam Nergal Darski, Pinterest.com, Surfertoday.com)

Šport a metal nikdy dokopy veľmi nešiel. Metalisti nemali k športu veľmi blízko (najmä k pasívnej forme). No, ako rýchlo napreduje táto doba, mení sa aj vzťah metalistov k športu, najmä k jeho aktívnej forme. Pohyb je nesmierne potrebný pre zdravie človeka a tak sme sa tentokrát zamerali na hudobníkov z metalového sveta, ktorí sa aktívne venujú športom.

Propagácia zdravého životného štýlu je teda viditeľná nejaký čas už aj pri extrémnej gitarovej muzike. Či už tu máme veľký zástup vegetariánov a vegánov (aj medzi hudobníkmi, aj medzi fanúšikmi), v hardcore a punku môžeme spomenúť vyznávanie straight edge, čiže životného štýlu bez alkoholu, drog a iných návykových látok. V neposlednom rade ide o aktívne športovanie a pohyb.

U muzikantov to v podstate prebieha podľa istej šablóny. V mladosti sú to divoké párty po koncertoch (alebo už aj počas nich), nezdravé stravovanie cez turné na cestách, no v neskoršom veku prichádza obmedzovanie týchto radovánok, pretože zvládanie náročného cestovania a vystupovania na pódiách začne byť ťažkou výzvou. A nik nechce byť karikatúrou samého seba. Vtedy prichádza do hry rozumne vyskladaný jedálny lístok a práca na fyzickej kondícii. Mimochodom, dôležité spoločné body nachádzajúce sa v športe a presadením sa v hudobnej sfére nájdeme viacero – odhodlanie, disciplína, vytrvalosť či posúvanie hraníc.

V najbližších riadkoch sme sa zamerali na známe svetové metalové mená, ktoré sa venujú športu. A po takýchto hudobníkov sme pátrali aj na našej domácej scéne.

Adam „Nergal“ Darski (BEHEMOTH, ME AND THAT MAN)

Adam „Negral“ Darski. Foto: FB Adam Nergal Darski

Frontman BEHEMOTH zvykne tvrdiť, že muži dozrievajú ako víno a hovorí to hlavne v súvislosti so sebou samým. Po prekonaní leukémie si podľa jeho slov užíva život naplno a samotný fakt byť nažive, vníma od toho momentu úplne inak. Byť mentálne, ale aj fyzicky zdravý mu pomáha joga, kickbox a čas strávený v posilňovni.

„Na joge je skvelé, že s nikým nesúťažíte, dokonca ani so sebou. Môžete mať zlý deň a akceptovať, že ste trochu mimo. Milujem tento proces, pretože je to všetko o sebaúcte. Fyzicky som na vrchole. Mám 43 rokov a už sa nezotavujem tak rýchlo, ako predtým, ale robím toho oveľa viac ako dakedy. Som v jednom ohni s tými všetkými vystúpeniami a viac cvičím,“ povedal v roku 2020 pre Kerrang!

Nergal má k športu vzťah už od detstva, avšak ako sám priznal s metalom prišlo zameranie skôr na muziku a alkohol. „Mal som 8 alebo 9 rokov, keď ma otec zobral na môj prvý tréning džuda a odvtedy som s tým nikdy úplne neprestal. Bojové umenia, beh a podobne. Okolo dvadsiatky som sa zameral viac na to, čo robím a čo jem. Rakovina ma v tomto smere posunula ešte viac. Nemám záujem dvíhať super ťažké váhy a byť väčší ako som, ale skôr zostať vo forme a silný. Pohybovať sa znamená žiť. Niektorí ľudia si myslia, že je to možno len trend a že sa chce niekto len ukazovať, ale na tom nezáleží. Dôležité je ráno vstať, udržiavať dennú rutinu a dokopať k tomu svoju lenivú prdel. Nepotrebujem k tomu spoločnosť, stačí pevná vôľa a rozhodnosť. Cvičenie ma nastaví na môj deň mentálne. Keď je to v deň koncertu, som ešte odhodlanejší. Aj keď je to možno len ilúzia a placebo efekt, neviem, ale cítim sa silnejší a sebavedomejší. Na pódiu podávam výkon a tak si myslím, že to cvičenie určite nejaký efekt má,“ prezradil pre Metal Injection.

Sigurd „Satyr“ Wongraven (SATYRICON)

Satyr. Foto: Espen Ixtlan/FB Satyricon

Satyr je mimo hudby známy pre svoju záľubu vo vínach, ktoré aj sám vyrába pod vlastnou značkou Wongraven Wines, ale aj pre svoju vášeň k rýchlym autám a pretekaniu. V mladom veku sníval o kariére profesionálneho futbalistu. „To bol len môj hlúpy sen. Ako dieťa som rád hrával futbal a stále sa o neho zaujímam,“ povedal pre Metal Hammer. Akou výhodu je byť vo forme si veľmi rýchlo uvedomil.

„Snažil som sa dostať do lepšej fyzickej kondície na turné po tom, čo som si pomyslel – Čo tu hore na pódiu robím? Naplnil som miestnosť ľuďmi, ale ja som tu hore a bojujem o dych, pretože som len metalový chlapík a nie som vo forme. Ale nie som len metalista, som profesionál. Ľudia zaplatili, aby sa prišli na mňa pozrieť. Nemôžem tu stáť, lapať po dychu a snažiť sa udržať svoju pieseň. Takže som potreboval riešiť moju fyzickú kondíciu. Našiel som správneho chlapa zo starej školy, ktorý pracoval s olympijskými športovcami,“ prezradil líder kapely SATYRICON pre Loudersound.

„Nie je nič horšie ako zvuk bubeníka, ktorý s tým bojuje. Viete si predstaviť „Reign In Blood“ s naozaj slabým bubeníkom? Potrebujete niekoho s odhodlaním a presvedčením ako Dave Lombardo a rovnaké je to aj s vokálom. Chcete ten batoh extra energie, ktorý môžete vytiahnuť. Nechcete byť na pódiu a mať pocit, že omdliete. Váš najväčší priateľ bude veľká výdrž. Predtým, ako ideme na turné, zintenzívnim to. Od práce na všeobecnej kondícii až po skutočne intenzívne tréningy na výdrž. Môže to byť veslovanie, beh alebo bicykel, ale čokoľvek s vysokou intenzitou. Funguje to naozaj dobre,“ dodal nórsky hudobník.

Tomasz „Orion“ Wróblewski (BEHEMOTH, VESANIA)

Tomasz „Orion“ Wróblewski. Foto: FB Tomasz Orion Wróblewski

Tomasz Wróblewski alias Orion z kapely BEHEMOTH si našiel záľubu v naberaní svalovej hmoty dvíhaním činiek v posilňovni. „Keď začnem cvičením, nejako to nastaví môj deň a funguje to dobre. Keď skončím s tréningom, cítim sa lepšie ako pred ním. Je to dobré a dôležité. Väčšinou sa venujem dvíhaním ťažkých váh, strečingu a miešam to s niektorými inými prvkami. Nie som kulturista, nikdy ním nebudem a ani by som nechcel. Som hudobník. No zlepšuje to moje telo a cítim sa vďaka tomu lepšie, a keďže to už robím dlho, nechávam na vlastný úsudok, čo robiť a čo nie. Ak trávite roky a roky spánkom v dodávke, nejete zdravo a nosíte ťažké veci, ovplyvňuje to vaše telo. Väčšina hudobníkov na turné má sem-tam nejaké problémy,“ povedal basgitarista v rozhovore pre MyTouché Blog.

Mimochodom, Orion v mladosti taktiež aktívne hrával volejbal. „Na strednej škole som 3 roky hrával v regionálnom volejbalovom družstve, ale to bola len príhoda v mojom živote. Touto cestou som naozaj nešiel,“ doplnil.

Candace Kucsulain (WALLS OF JERICHO)

Candace Kucsulain. Foto: Pinterest.com

Hardcorová divožienka Candace Kucsulain, ktorá by si vedela poradiť s nejedným chlapom, vie ako si dať poriadne do tela. Najskôr jej učaroval box, neskôr silový trojboj.

„Prvý druh fyzického športu, ku ktorému som sa dostala, bol box. Vždy som mala lásku k športu a vyrastala som v bitkách, bola som hulvát. Chcem to robiť dobre a ako žena sa vedieť chrániť. Vďaka boxu som začala cvičiť. A vďaka svojej vášni pre zdravie som našla silový trojboj (powerlifting). Túžba a snaha byť silnejšia je to, čo ma skutočne pohltilo. Robila som veľa vecí kondičného typu a dokonca aj štýl boxu, ktorý som trénovala, bol viac zameraný na kondíciu. Keď som objavila silový trojboj, dalo mi to úplne novú posadnutosť – byť silná! Robím všetko. Zdvíham ťažké váhy, pretože chcem vidieť, ako ďaleko môžem posunúť svoje telo a myseľ. Cvičím crossfit, pretože má skvelý pomer takmer všetkého ostatného, čo potrebujem, aby som zostala zdravá a agilná. Veľa pracujem s kettlebellom a tiež som znova začala s boxom, pretože ho milujem a je to pre mňa skvelý spôsob, ako sa uvoľniť a zabaviť sa!“ prezradila v rozhovore pre v13.net.

Jean-Michel Labadie (GOJIRA)

Jean-Michel Labadie. Foto: Stefan Brending/Wikipedia

Pozitívny prístup k pohybu a športu ako takému má aj Jean-Michel Labadie, basgitarista francúzskych velikánov GOJIRA. „Na horských bicykloch jazdím od roku 1999. Vždy som sa všeobecne zaujímal o akčné športy. V štyroch rokoch som už stál na svojich prvých lyžiach a kolieskových korčuliach. Netrvalo dlho a začal som surfovať. Keď som mal 11 rokov, dostal som svoj prvý skejtbord a začal som sa zúčastňovať niekoľkých amatérskych skejtových súťaží, dokonca aj niekoľkých freestyle podujatí BMX,“ začal svoje rozprávanie Labadie pre RedBull.com.

Ako sám ďalej hovorí, k akčným športom má v podstate celoživotný vzťah. „Snažím sa jazdiť čo najviac, vzhľadom na náš nabitý program turné. Keď prídem domov z turné, prvá vec, ktorú urobím, je, že vezmem bicykel alebo snowboard a vyrazím na traily. Mám to šťastie, že som vo svojom okolí obklopený skvelou skupinou semi-profi jazdcov, od ktorých sa pravidelne učím nové veci. Mojím cieľom je vždy posúvať svoje osobné limity – samozrejme bez zlomenia kostí,“ zavtipkoval basák GOJIRA.

„Myslím si, že jazdci milujú metal, pretože je to typ hudby, ktorá tvrdo udrie a rezonuje s ľuďmi, ktorí radi posúvajú hranice extrémnym spôsobom. Keď jazdím a počúvam tento druh muziky, niečo sa vo mne deje – takmer ako nával energie alebo adrenalínu – a som si istý, že mnohí ďalší jazdci sa cítia rovnako,“ zakončil.

Karl Sanders (NILE)

Karl Sanders (vpravo). Foto: FB Karl Sanders (Nile)

Vokalista a gitarista Karl Sanders z kapely NILE je chlapík s dostatočnými znalosťami, ako sa o seba postarať, ak by išlo do tuhého. „Vo svojom voľnom čase sa venujem bojovým umeniam. Mlátiť ľudí a nechať sa biť je môj relax,“ povedal pre jumpphilly.org. Samozrejme, je to mierne nadnesené. Ide totiž o taekwondo, s ktorým Sanders začal ako 43ročný.

„Všetci v mojej triede sú o polovicu mladší ako ja a dvakrát rýchlejší. Ale nevzdal som sa. A teraz za to môžem ukázať čierny pás. Ak chcete v živote niečo dosiahnuť, musíte len vytrvať a ísť ďalej, kým to nedosiahnete. Milujem disciplíny, v ktorých používate viac svoje ruky pri uchopení. Brazílsky druh jiu-jitsu ma určite láka. No, taekwondo je výzva, pretože som nízky a mám krátke nohy. Vyskočiť, točiť sa a kopať protivníkov do hlavy, je pre mňa fyzická výzva. Veľa ľudí prekvapím, keď idem na sparing. Nie sú pripravení na to, aby som robil také veci,“ prezradil ešte v roku 2010 v rozhovore pre Invisible Oranges. Kapelníkovi z NILE sa darí aj v Dragon Sen-I Jutsu, čo je zmiešané bojové umenie kombinujúce boj s dračím duchom a situačný pouličný boj.

Dave Mustaine (MEGADETH)

Karl Sanders ale nie je jediným známym metalovým hudobníkom, ktorý sa venuje bojovým umeniam. Aj napriek vyššiemu veku sa bojovým umeniam aktívne venuje Dave Mustaine z MEGADETH. Na začiatku tohto roka získal fialový opasok v jiu-jitsu a skúseností má aj s karate a taekwondo.

Mike Muir (SUICIDAL TENDENCIES)

Mike Muir. Foto: FB Suicidal Tendencies

Veľkým milovníkom skejtbordingu je líder skupiny SUICIDAL TENDENCIES Mike Muir. A práve vďaka nemu je skejtbordová kultúra úzko spojená s touto kapelou.

„Pre mladých je ťažké pochopiť, že boli časy, keď skejtbording nebol na škatuliach od cereálií a neexistovali X-Games alebo niečo podobné. Ľudia len skúšali veci na vlastnej koži a niektoré z nich boli neuveriteľné. Mal som to šťastie, že som mal veľa priateľov, ktorí jazdili na skejtoch. Punkrockeri vraveli, že nie sme punk. A metalisti tvrdili, že nie sme metal, ale Suicidal sa tak trochu stali soundtrackom pre mnohých skejterov,“ povedal pre Thrasher Magazine. V roku 2016 boli SUICIDAL TENDENCIES dokonca uvedení do skejbordovej siene slávy.

Skejty a Rob Trujillo (METALLICA, ex-SUICIDAL TENDECIES) s Jamesom Hettfieldom (METALLICA)

Kalifornské mesto Santa Monica sa stalo známym aj ako „Dogtown“ a to vďaka partii tínedžerov, ktorí v 70. rokoch 20. storočia pomohli premeniť skejtbording na medzinárodnú senzáciu. K nadšencom patril aj Rob Trujillo (METALLICA, ex-SUICIDAL TENDENCIES). „Narodil som sa v Santa Monice, môj otec býval vo Venice. Keď sa moji rodičia rozišli, mal som asi 5 rokov, takže som trávil kus času na pláži s mojím otcom, a tak som sa dostal k skejtbordingu. Na západnom pobreží prijalo každé dieťa v určitom čase skejtbordovú scénu,“ povedal Rob Trujillo pre Loudersound.com.

No zároveň priznal, že teraz sa skejtovaniu už nevenuje toľko ako kedysi. Primárne surfuje. „Nemôžem si dovoliť jazdiť na skejtborde, pretože ak si ublížim, prídem o prácu,“ zakončil.

Záľubu v skejtbordingu, ktorý slúžil na zabitie nudy počas turné, objavil aj James Hetfield (METALLICA). Neskôr mu údajne do jeho zmluvy bola pridaná položka, že nesmie jazdiť počas toho ako je kapela na turné. Dôvodom bolo jeho už po druhýkrát zlomené zápästie v roku 1987 a tým pádom znemožnené vystúpenie v Saturday Night Live.

Kvôli tomu bolo taktiež posunuté vydanie nahrávky „Garage Days Re-Revisited“ na neskôr. Hetfield si prvýkrát zlomil zápästie 26. júla 1986, keď bola METALLICA na turné s Ozzym Osbourneom. James tak vtedy len spieval, na gitare hral jeho technik John Marshall.

Kirk Hammett (METALLICA)

Kirk Hammett. Foto: Surfertoday.com

Gitarista Kirk Hammett je od začiatku nového milénia nadšený surfer. Surfovať ho videli na rôznych miestach sveta – na Havaji, v Portugalsku, Austrálii či Maroku.

„Surfovanie mi nahradilo veľa zlozvykov, ktoré som mal. V podstate som prestal brať drogy a obmedzil som pitie alkoholu. Nedá sa surfovať s opicou alebo keď ste nevyspatý, teda aspoň mne nie. Na surfovaní sa mi páči ten individualizmus. Keď príde tvoja chvíľa, je to len a len tvoje,“ vyjadril sa v dokumente „Metallica: Some Kind of Monster“ z roku 2004.

Gylve „Fenriz“ Nagell (DARKTHRONE)

Gylve „Fenriz“ Nagell. Foto: FB Darkthrone

Sympaťák Fenriz okrem organického zvuku nahrávok a vykopávok z metalového undergroundu oceňuje, ako mnoho ďalších nórskych hudobníkov, miestnu prírodu a lesy. K jeho obľúbeným činnostiam patrí turistika a kempovanie. Čo to napovedá aj skladba „Hiking Metal Punks“ od DARKTHRONE, aj keď Fenriz tvrdí, že inšpiráciu pre svoju hudbu z turistiky nečerpá. Pre potulky prírodou má však až filozofické cítenie.

„Ak vezmete svoje deti do lesa, či sa im to páči alebo nie, ukázali ste im v živote „priestor navyše“. A keď majú potom po dvadsiatke, tento priestor je už zakorenený v ich životoch. Vedia o ňom a môžu to tam preskúmať. Tí, ktorí s rodičmi do lesa chodiť nemuseli, prirodzene do prírody nechodia. Ďakujem mojej mame a otcovi, že sa obťažovali vziať tam dieťa, ktoré stále šomralo, či už sme tam. Ale funguje to a výsledok uvidíte po 20 rokoch. To platí pre mnohých, nebolo to len v mojom prípade,“ povedal v reportáži pre nórsku televíziu NRK.

Česko-slovenská scéna

Športom a pohybovým aktivitám sa samozrejme venuje aj množstvo muzikantov a ľudí z hudobnej brandže aj na Slovensku a v Čechách. Napríklad taký moderátor Headbanger_FM Rudi Rus sa aktívne venuje tenisu, Pišta Vandal z ČAD sa svojho času venoval thajskému boxu.

Tomáš Vačko (SUBURBAN TERRORIST)

Tomáš Vačko. Foto: Matej Slovák

Gitarista a sprievodný vokalista Tomáš Vačko z death metalovej mašiny SUBURBAN TERRORIST z Beluše, je od detstva priaznivec športových aktivít a cudzie mu nie je ani športovanie na súťažnej úrovni. Vyžitie nachádza počas celého roka.

„Tých aktivít je u mňa veľa. V každom ročnom období si niečo nájdem. Od malička lyžujem, od 14-rokov som pridal aj snowboard. Pred pár rokmi ma chytili bežky, no a topka posledných ôsmich rokov je skitrouring. Do asi osemnástich rokov som aktívne plával za Púchov. Celoročne behám a korčuľujem, jazdím na bicykli, či už na cestnom alebo horskom, a teraz hlavne s mojím synom. To je fakt mega. Hory a turistika sú super, no a cudzie mi nie je ani fitko,“ prezradil Vačko pre Valhalla.sk.

A čo ho na tom baví? „Asi je to fakt klišé, ale máme tu naozaj krásnu prírodu. Hlava je úplne niekde inde, vytvorí to pozitívne myslenie, dáš si do tela a máš aj čas na vypočutie muziky. Teraz, keď chodím s malým, tak určite ma na tom najviac baví čas strávený s ním. Bľaboceme, mamakáme, tatakáme. Proste je to fajn. Čakám ďalší prírastok, tak snáď budem pokračovať v týchto športových činnostiach,“ zakončil.

Miloslav „Čurby“ Urbanec (OBSCENE EXTREME)

Čurby počas zápasu. Foto: FB Obscene Extreme Festival

Čurby síce nie je hudobník, ale vďaka organizovaniu známeho festivalu je bezpochyby dôležitou súčasťou česko-slovenskej scény. Veď jeho Obscene Extreme, ako najextrémnejší festival na planéte, poznajú kapely a fanúšikovia po celom svete. Všeobecne sa o ňom vie, že je absolútny fanatik do futbalu. Avšak, skôr než nejaké zohľadnenie zdravého životného štýlu, znamená pre neho táto hra hlavne vášeň.

Reprezentácia Argentíny, FC Barcelona a Boca Juniors sú jeho najväčšie srdcové záležitosti. Každé dva roky sa termín festivalu presúva na neskôr práve kvôli futbalu (či už ide o Majstrovstvá sveta alebo Majstrovstvá Európy). V čase svetového šampionátu si Čurby neváha vyzdobiť svoj dom do argentínskych farieb a vyvesiť vlajku „In Messi We Trust“.

Za domom má malé ihrisko, kde nechýba socha Diega Maradonu, no proste je to totálny „blázon“. Futbalu sa však venuje aj aktívne a to v podstate celý život, s výnimkou času, kedy ho zomlel alkohol. Z tohto temného obdobia sa však už našťastie vysekal dávno a tak aj na staré kolená stále behá za loptou na súťažnej úrovni. Na pozícii záložníka hráva za SK Křičeň, zúčastňuje sa majstrovstiev republiky veteránov a samozrejme nesmie chýbať na turnajoch, kde proti sebe nastupujú organizátori festivalov Obscene Extreme a Brutal Assault.

„Fotbal sleduju víc jak 40 let, pro mně je to něco víc, neskutečná vášeň, která mně úplně spaluje. Argentině fandím od roku 1978. O víkendech hrám okřesní přebor, kde jedu stále palby. Mistrovství republiky veteránů to je sice takovej plazivej fotbal, ale furt tam něco musíš odvýst, jinak bys tam neměl co dělat. Manželka mi stále říka, že fotbal je důležitější než ona, ale já ji jen povím, že fotbal tu byl před ní a když mě naštve tak bude i po ní, ale to je samozřejmě jen sranda,“ prezradil dávnejšie v rozhlasovej relácii Headbanger_FM.

Sead Bihorac (TYPHOID, MORTALLY INFECTED)

Sead Bihorac. Foto: FB Sead Bihorac

Pre bubeníka domácich undergroundových mlátičiek TYPHOID a MORTALLY INFECTED sa postupom času stalo radosťou behanie.

„Od roku 2016 sa aktívne venujem behu. Začalo to vlastne kvôli tomu, že v jednom z nákupných centier som nevedel prebehnúť 100 metrov bez toho, aby som si nevypľul s pľúcami aj črevá. Proste som si povedal, že si musím dať kondičku nejako dokopy. Dlhú dobu to bola pre mňa vlastne aktivita z donútenia, kvôli kondičke a váhe. Posledné dva roky ale behám pre radosť. Je to pre mňa čas, kedy môžem byť sám so sebou a s muzikou, na ktorú inak nemám toľko času kvôli rodine, deckám a dvom psom. Je to pre mňa spôsob, ako si vyčistiť hlavu bez toho, aby som bol denno-denne naliaty v liehu, alebo využíval na to drogy. Beh mi umožňuje pozerať sa na veci s odstupom, hľadať riešenia na problémy, ako v osobnom, tak aj v pracovnom živote. Je to doslovne môj útek pred realitou týchto dní a v kombinácii s dobrou hudbou a fantastickým počasím je to pre mňa najlepší spôsob, ako byť denne aspoň na chvíľočku totálne šťastný. Som divný ja viem,“ prezradil s úsmevom pre náš portál.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.