Novinkový blok na záver týždňa: MANOWAR, THE GATHERING, BRUTE, BESNA, CANCER BATS a NAVAR

MANOWAR s novým videom. THE GATHERING zverejnili nový singel. CANCER BATS vydajú nový album. Slovenské kapely BRUTE a BESNA zverejnili nové skladby. Česká kapela NAVAR je späť.

MANOWAR

Legendárna americká kapela MANOWAR zverejnila live video piesne „Hand of Doom“. Materiál sa nahrával ešte pred pandémiou – 5. apríla 2019 v nemeckom Stuttgarte.

Holandská skupina THE GATHERING sa hlási o slovo s novou piesňou „We Rise“ z albumu „Beautiful Distortion“. Štúdiová novinka má termín vydania stanovený na apríl tohto roka prostredníctvom vydavateľstva Psychonaut Records. Ešte dodáme, že ich zatiaľ posledný album „Afterwords“ vyšiel v roku 2013.

Domáca death metalová úderka BRUTE vypustila do sveta lyric video ku novej skladbe „Torturous Presence“ z albumu „Essence of Tyranny“. Ten vychádza 22. februára prostredníctvom vydavateľstva Gothoom Productions.

Bratislavskí post-black-metalisti BESNA vydali 10. februára 2022 audiovizuálny singel „Zverstvá“ ako predzvesť ich debutového rovnomenného albumu, ktorý má vyjsť už v marci. „Ako rýchlo sme na zločiny minulého režimu ochotní zabudúdať. Beštiu vznešených ideálov, ospevovanú heslami, spútanú žalárnikmi, dňom i nocou sliediacu po tých, ktorí si čo i len trúfli pozdvihnúť hlavu. A možno je pre nás minulosť krajinou vzdialenou, rozprávkovou…“ Text skladby „Zverstvá“ rozoberá problematiku vyrovnávania sa spoločnosti so zločinmi minulých režimov a súčasného vymáhania ich spravodlivosti. Je štylizovaný do rozprávkovej krajiny divých zvierat a besných zverstiev. Nahrávka má moderný metalový zvuk s vplyvmi post-rock a black metalu. Kompozične je viac priamočiarejšia ako ich predošlá tvorba. Klip zrealizoval a z väčšej časti natočil mladý grafický dizajnér Tomáš Paulen, ktorý sa podieľal aj na dizajne celého albumu. O zábery zvierat sa postarala dokumentárna režisérka Tereza Michalová. Singel je dostupný aj na bandcampe kapely a čoskoro aj na streamovacích službách. V marci sa môžete tešiť aj na celý debutový album „Zverstvá“, ktorý si kapela vydáva svojpomocne. Nahrali ho v bratislavskom Pulp studiu za pomoci Jakuba Hríbika a Jakuba Spiszaka a celé to potom mixoval a mastroval Jakub Tirčo. – Tlačová správa

Kanadská formácia CANCER BATS vydá 15. apríla prostredníctvom vydavateľstiev Bat Skull Records/New Damage Records nový album „Psychic Jailbreak“. Nižšie si môžete vypočuť titulnú skladbu podporenú aj videoklipom.

První singl z nového alba NAVARU „Návrat havranů“ – skladba „Navar“ s hostujícím Otou Herešem (TÖRR, ALKEHOL) vyjde spolu s lyric videem 20.2.2022. Kapela NAVAR vznikla na základech pardubické rockové skupiny CALYPSO a byla aktivní v letech 2001 – 2008. Jejím zakladatelem je Jiří Rain, později člen mezinárodně působících power metalových SEBASTIEN, tuzemských legend tvrdého rocku – kapel CITRON a KREYSON, a projektu LÁĎA KŘÍŽEK AKUSTICKY. V roce 2021 uplynulo dvacet let od první studiové nahrávky kapely (album „Navar“, nahrané v pardubickém DARK studiu, bylo později prezentováno pouze jako demo, protože na něm ještě nebyl jasně definován zvuk a styl kapely). Členové NAVARU se domluvili, že toto výročí oslaví společným dílem. V archivu kapely zůstalo velké množství skladeb, které byly hrány na koncertech, ale nedostaly se na žádnou nahrávku. Nyní tvoří základ nového alba „Návrat havranů“. Doplňují je další restaurované nápady z doby aktivního působení NAVARU, i zbrusu nové skladby – to vše v nově zaranžované podobě, reflektující získané zkušenosti jednotlivých muzikantů. O mix a mastering nahrávky se postaral světoznámý německý kytarista a producent Roland Grapow (MASTERPLAN, ex-HELLOWEEN). – Tlačová správa