Dva dni plné extrémnej muziky na čele so SINISTER a CENTINEX. Flesh Party klope na dvere!

Festivalové leto na Slovensku odštartuje legendárna Flesh Party.

SEREĎ. Človek si ani neuvedomí, že sú to už tri roky, čo naposledy v plnej paráde prebehla Flesh Party. Bol to ročník, keď sa festival sťahoval zo Serede do Opatoviec, blízko Trenčína. Vtedy tu hviezdili GENERAL SURGERY, AVULSED, ACRANIUS, RECTAL SMEGMA, CENOTAPH… Ale dosť tej retrospektívy. Máme rok 2022, za sebou dva ročníky mini Flesh Party, ktoré sa kvôli pandemickým podmienkam uskutočnili iba čisto so slovenskou účasťou a sme s veľkou Fleshkou späť v meste, ktoré je okrem napolitánok známe aj tak trochu iným perníkom. No ale my tu nie sme od toho, aby sme predstavovali miestne špeciality, ale zoberieme to z hľadiska hudobného.

Banner Flesh Party

SINISTER – Najväčším písmom na plagáte tento rok žiari meno legendy žánru, kapely na ktorú sa odvolávajú zástupy nasledovníkov, sú stavebným kameňom európskeho death metalu – proste Holanďania SINISTER. Začiatkom 90. rokov spravili prievan na scéne svojimi prvými nahrávkami „Cross the Styx“, „Diabolical Summoning“, či „Hate“, ktorými vybudovali monument svojmu menu. Neskôr prišlo ťažšie obdobie, neustále zmeny zostavy, až sa kapela v roku 2003 rozpadla. Našťastie sa z kapely nestala iba kapitola v dejinách hudby a Aad Kloosterwaard znova napojil infúziu so životodarnou tekutinou do žíl kapely. Odvtedy kapela vydáva albumy v pravidelných intervaloch. Dôkazom toho je stále posledný album „Deformation of the Holy Realm“ (2020). A poznámka na záver. Kapela v týchto dňoch pracuje na novom albume.

CENTINEX – Aby tých rokmi ošľahaných kapiel nebolo málo, tak parťáka kolegom zo Sinister budú robiť Švédi CENTINEX. Kapela je na scéne od roku 1990. V tej istej dekáde vznikli kultové albumy ako „Reflections“ či „Reborn Through Flames“. Neskôr v novom miléniu prišiel rozpad a trvalo osem rokov, kým sa v roku 2014 vrátili k životu. A podobne ako u Sinister stojí za fungovaním kapely Aad ako posledný pôvodný člen, tak je tomu tak aj v prípade CENTINEX, ktorých vedie basák Martin Schulman. Takže osudy oboch kapiel sú si dosť podobné. Kapela iba pred pár týždňami vyslala do sveta nové EP „The Pestilence“. Takže sa môžete presvedčiť o aktuálnej forme kapely ešte pred Fles-hkovým koncertom.

KORPSE – Z old schoolových vôd sa odplavíme k pomerne brutálnejšej, brutal death/slamovej zátoke. Sme znova v Holandsku a svoje vrelé náručia nám tu poskytuje drtička KORPSE. V porovnaní s dvomi vyššie spomínanými kapelami ide o značne mladšiu kapelu (dátum vzniku sa datuje do roku 2013), avšak za deväť rokov na scéne si vybudovali status tzv. masívneho hudobného valca. Tri albumy na konte a ten posledný „Insufferable Violence“ z minulého roku, ktorý vyšiel pod krídlami vydavateľstva Unique Leader Records, tak to už je známka kvality. A preto budú právom headlinerom sobotného večera.

JIG-AI – Flesh Party je viac menej grindový festival a ešte sme nespomenuli žiadnu grindovú kapelu. Túto chybu napravme a povedzme si pár slov o českých JIG-AI. Títo vyznávači východnej etiky života (v jej úchylnejších odtieňoch) už raz hrali na outdoorovej Flesh Party. Bolo to hneď na jej prvom ročníku, kde patrili medzi headlinerov (v tomto bode sa vlastne nič nezmenilo). Čo sa zmenilo od tej doby je to, že Kaspyho vymenil na bubeníckej stoličke Jarda Haž (Perfecitizen…) a diskografia sa im rozrástla o album „Entrails Tsunami“ (2019). No a nám zostáva iba čakať, že nás ich tsunami zmetie tlakovou vlnou z pódia.

PULMONARY FIBROSIS – Medzi tie zvučnejšie mená v tohtoročnej zostave patrí aj banda z krajiny galského kohúta. PULMONARY FIBROSIS majú za sebou mnoho rokov na scéne a ešte viac splitiek s kapelami ako Inhumate, Carnal Diafragmna, Malignant Tumour, Rot, Gutslit, Fecalizer, Cannibe, UxLxCxM, či Haggus. Aby sme ale spomenuli aj aktuálne info z prostredia kapely, tak je treba sa zmieniť aj o novom albume, ktorý vyšiel tento rok a nesie meno „Pulmonologists“.

Takže to je asi najväčších 5 hudobných ťahákov, ale to nie je ani zďaleka všetko. Organizátorská banda CRANIOTOMY tu bude krstiť svoj nový album „Ripped Out by Violence“, zo Slovinska dobehnú VULVATHRONE, vystúpi stálica slovenského death metalu DEMENTOR, Bratislava vyšle spolky OROS, ADACTA či RADIATION, atď. Samozrejmosťou bude halda merchu od firiem ako Bizarre Leprous Production, Heavy Metal Vomit Party… Festival potrvá dva dni v priestoroch Camping Sereď, začína už v piatok 10. júna a pokračuje v sobotu 11. júna.

FB Event

Flesh Party 2022

Tlačová správa (Mrkva)