Hammerfall – (r)Evolution

Kašlem na úvod, ospravedlňujem sa milí čitatelia, tak to cítim. Prvá skladba albumu „(r)Evolution“ s názvom „Hectors Hymn“,  je presne to, čo som od heavy metalovej legendy čakala. Od prvých sekúnd to šlape a ja sa cítim, ako kedysi v  riflovej bunde plnej nášiviek, s rozlietanými vlasmi a rukou hore v prvom rade na poriadnom koncerte. Absolútne vtiahnutie do doby, kedy heavy metal prežíval svoje silné obdobie a doba nebola „potemnelá“ a zasiahnutá rôznymi odnožmi coreov a nových žánorv. Skrátka a jasne len čistá sila poctivého kovu!
Energia gitár v kombinácii s melodickým čistým vokálom, položeným prekliate vysoko. Osvedčené riffy vložené do nových melódií, rovnaká myšlienka podaná bez pocitu klišé a napodobeniny. Text skladby absolútne vystihuje jej kvalitu. „Legenda neohnutá, nesklonená, nezlomená, ďalej a ďalej a ďalej. Zrodil sa príbeh, odkaz bol obnovený“. Presne taký pocit mám hneď zo začiatku albumu, rovnocenné pokračovanie starých časov v neklesajúcej kvalite. Návrat k rannej tvorbe kapely, kedy dosahovala najväčšie úspechy a jej tvorba bola hrdou súčasťou heavy metalového bohatstva, ku ktorému dodnes každý milovník heavy metalu siaha. Takže, hneď táto úvodná pieseň je rozhodne veľmi silnou hitovkou, ktorá by si zaslúžila miesto v popredných výberoch metalových skladieb, ktoré by mali byť notoricky známe všetkým priaznivcom heavy žánru.



Rozhodne prvé dve skladby „Hectors Hymn“ a „ (r)Evolution“ majú v sebe presne ten hymnický a bojový náboj, ktorý odlišuje priemer od kvality. Tretia pieseň „Bushido“ je tak možno o 10-20 percent slabšia, avšak naďalej patrí medzi nadpriemer, ktorý rozhodne má svoju kvalitu. V ďalších skladbách je však už moje nadšenie čiastočne rozptýlené a kvalita skladieb kolíše. V každej sa nachádzajú vydarené pasáže plné nádherných gitarových sól, ale žiaľ aj veľmi priemerné riffy.

Asi za najslabšie miesto považujem baladu „Winter is Comming“, ktorá je tak uťahaná a bez náznaku originality, že som ju viac menej pretrpela. Nemôže byť všetko top. Rovnako poslabšia je aj „We Wont Back Down“ . Pri „Tainted Metal“ sa mi dostavil pocit, že predsa aj do tohto albumu presiaklo troška klišé a moje počiatočné nadšenie trochu opadlo. Chuť však napravila v závere albumu vypaľovačka „Wildfire“, ktorá opäť rozdúchala energiu naozaj vygradovaným sledom, zmenou tempa v druhej polovici skladby, basgitarovými vyhrávkami, gitarovým sólom, ako aj zaujímavým zborovým pokrikom. 

Kapela pokračuje vo svojej tematike hrdinského bojovníka a oslavy jeho sily a nezlomnej vôle. Opäť je na subjektívnom zvážení poslucháča, či ho táto téma stále baví, alebo ju považuje za neoriginálnu a vypovedanú. Ja mám pri tomto albume pocit, že ma väčšinou baví a jednoducho mi neprekáža, tak ako pri niektorých iných kapelách, kde mi príde až smiešna. Tak, ako vtip, ktorý poznám ma baví v dobrom podaní, tak isto ma aj baví tento album, jednoducho mi príde stará téma dobre podaná. 

Čo dodať? Klasický heavy metalový album, ktorý má svoje vrcholy aj slabšie miesta. Väčšia časť skladieb však patrí k tomu lepšiemu. Každopádne HAMMERFALL dokázali že tento štýl stále má čo povedať a priniesť. Hlavne ukázali, že vedia v čom je ich sila a po experimentoch z posledných albumov sa vrátili k tvorbe, ktorá im najviac sedí. Niekomu sedí vývoj, splynutie s modernejšími trendmi a niekto má silu vo svojich koreňoch a osvedčenom maskotovi Hectorovi.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo:  Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 1.9.2014
Web: www.hammerfall.net
Zostava:
Joacim Cans – vokály
Oscar Dronjak – gitara, klávesy
Pontus Norgren – gitara, klávesy
Frederik Larsson – basgitara
Andreas Johanson – bicie
Diskografia:
Glory to the Brave – 1997
Legacy of Kings – 1998
Renegade – 2000
Crimson Thunder – 2002
Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken – 2005
Threshold – 2006
No Sacrifice, No Victory – 2009
Infected – 2011
(r)Evolution – 2014
Tracklist:
Hectors Hymn (5:54)
(r)Evolution (4:25)
Bushido (4:41)
Ex Inferis (4:41)
We Wont Back Down (4:19)
Winter is Coming (3:49)
Origins (4:58)
Tainted Metal (4:37)
Evil Incarnate (4:36)
Wildfire (4:04)
Bonus track:
Demonized (3:26)
Definitíva:
Švédi HAMMERFALL našli opäť zdroj energie
 svojej tvorby a nadviazali hlavne prvou časťou
 albumu na svoje kvality v začiatku existencie.
Opäť vyrážajú do boja na čele s maskotom Hectorom.
Novinka „(r)Evolution“ je kompozične zložená
 zo skladieb rôznej kvalitatívnej úrovne,
avšak minimálne dve úvodné a záverečná,
ho radia k vyššiemu priemeru.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla