HRALI SRDCOM: GRACE DISGRACED NEVADIL ANI SKORO PRÁZDNY KLUB

GRACE DISGRACED, v našich končinách málo známa kapela z hlavného mesta Ruska vydala koncom apríla svoj druhý štúdiový album „The Primal Cause: Womanumental“. A práve na jeho podporu sa nedávno vybrali na európske mini-turné nazvané „Pterosaurs Regenesis Tour 2014“, ktoré neminulo ani našu krajinu. My sme zavítali na ich koncert do Banskej Bystrice.
Po zrecenzovaní ich druhého albumu som si povedal, že veruže by stálo zato vidieť túto formáciu. Na Slovensku sa predstavili GRACE DISGRACED práve v Banskej Bystrici a o deň neskôr Bratislave. Turné si kapela riešila sama a taktiež si vyberala aj miestne predkapely. V Banskej Bystrici sa dohodli na supportovaní s mladou skupinou z Banskej Štiavnice nesúcou názov POX VOBISCUM.

Poďme, ale pekne poporiadku. Po príchode do Tirish pubu to ani nevyzeralo, že by tu mal byť koncert. Keďže som bol v komunikácii s moskovskou skupinou, tak som vedel, ako vyzerajú a keď som ich zbadal, ako si rozkladajú veci pod pódiom, vydýchol som si. Koncert bude! Banská Bystrica je veľmi špecifickým mestom, čo sa návštevnosti koncertov týka. Pravdou je, že bol stred týždňa (streda) a GRACE DISGRACED veruže len veľmi málokto pozná. No priznám sa, že sám som sa cítil veľmi trapne, keď sa klub veruže s pribúdajúcim časom vôbec nezapĺňal. Od vskutku pár návštevníkov vybrala speváčka Polina Berezko vstupné a šlo sa na vec.

Na pódiu sa najskôr predstavili spomínaný Štiavničania POX VOBISCUM, hrajúci sludge/thrash metal. Tak pomenovali svoj žáner samotní členovia kapely. S touto skupinou som sa stretol prvýkrát v živote. Trojica hudobníkov má na svojom konte bezmenné demo s 5 skladbami a fakt len tipujem (ospravedlňujem sa), že odzneli práve skladby z neho. Zo začiatku mi ich hudba znela zaujímavo, no časom sa iskra vytrácala. Hŕstke, s najväčšou pravdepodobnosťou ich fanúšikov z rodného mesta, to však tak nepripadalo a snažili sa kapelu čo najviac podporiť. Na pódiu to tiež nebolo najdokonalejšie, no tragédia to rozhodne nebola. Chce to mať za sebou viac koncertov a ono to pôjde. A predsa len pred takmer prázdnym klubom sa hrá naozaj ťažko aj ostrieľanejším borcom. Aj napriek predchádzajúcim riadkom musím napísať, že tých pár ľudí, čo bolo v stredajší večer v Tirishi dôstojne pripravila na GRACE DISGRACED.



Keďže bola streda a bolo treba, aby koncert skončil do 22:00, Rusi na čele so sympatickou Polinou Berezko sa dlho nezvučili a šli po chvíli na to. Prvé dve skladby vyzerali ako verejná skúška. Nieže by kapela hra zle, no všetci ľudia sedeli, najskôr sa odvážil jeden jedinec prísť pod pódium bližšie, neskôr druhý. Vyššie spomínaný fanúšikovia POX VOBISCUM nakoniec vytvorili dobrú zábavu aj na GRACE DISGRACED, keď som ich skákajúcich a headbangujúcich narátal 7 (aj s niektorými členmi prvej kapely). Bolo by možno viac fér nepísať o týchto počtoch, ale chcem priniesť, čo najreálnejší obraz, ako to v tento večer v Banskej Bystrici vyzeralo. Celkovo, ak sa nemýlim, bolo na túto kapelu zvedavých 11 ľudí…

Aj napriek tomuto hralo ruské kvarteto ako o dušu a dalo do svojho vystúpenia všetko. Už v recenzii som písal, že ich hudba je postavená na základoch legendárnych DEATH, avšak so ženským vokálom. Svoje kvality potvrdila táto skupina aj naživo. Samozrejme, že s pribúdajúcim časom a najmä väčším počtom fans pod pódiom sa dobrá nálada preniesla aj medzi členov kapely, čo bolo zreteľné. Polina okrem svojho veľmi zaujímavého growlingu a screamingu ukázala, že je aj rodenou frontwomankou (čo sa nemuselo zdať, pretože pôsobila pri predaji merchu a vyberaní vstupného tichším dojmom). Úsmev z jej tváre nezmizol počas celého setu. Svoj kvalitný prejav vyšperkovala rôznymi grimasami.

Okrem skladieb z aktuálneho albumu „The Primal Cause: Womanumental“ došlo aj na staršie a už osvedčené skladby „Psycho Cycle“ a „Sweet“. Ešte pred koncertom samotným som si pozeral live videá tejto kapely. V Banskej Bystrici som veruže videl, že za bicími sedí podstatne mladší chalan, ako je na spomínaných videách. Jedným dychom ho musím pochváliť, pretože kapelu hnal dopredu veľmi dobrým výkonom. Neskôr mi Polina vysvetlila, že tento mladík je istý Vladimir Lyashkiv, ktorý sa ku kapele pridal v januári 2014, pretože ich pôvodný bicmen Andrej Ischenko odišiel do populárnej ruskej kapely ARKONA. Na druhom albume súčasný bubeník GRACE DISGRACED sa ešte nepodieľal, no už pripravovaný tretí, by mal nahrať práve tento bubeník. Uvidíme.



Ruskí hudobníci odohrali približne hodinu trvajúci set, pár ľudí pod pódiom sa bavilo, headbangovalo a skákalo. Na tvárach hudobníkov bolo vidieť, že sú vďační aj za takúto podporu a užili si koncert aj oni. Po šou si koncert pochvaľovali a vyzdvihli najmä vrelú atmosféru. Moje počiatočné obavy teda napokon opadli, najhlavnejšie bolo, že sa bavilo aj pár ľudí a kapela samotná. Kvalite tejto, viac-menej verejnej skúške, dodal aj dobrý zvuk. 

GRACE DISGRACED oslavujú v tomto roku 10. výročie kapely a veľmi sa mi na nich páčila ich skromnosť, úprimnosť a vďačnosť. Dôležité však bolo, čo predviedli na pódiu. A tam veruže nechali to najhlavnejšie, srdce. Z každého tónu ich progresívneho death metalu bola cítiť úprimnosť a presvedčenie o tom, čo hrajú. Ich radosť a zanietenie sa postupne prenieslo aj na hŕstku návštevníkov, a to aj napriek tomu, že tvorbu tejto kapely zrejme nepoznali. A tak aj nefalšované úsmevy a slová vďaky ruského kvarteta vyzneli úprimne.

Podľa slov samotných členov GRACE DISGRACED ani nečakali, že sa na nich príde pozrieť veľa ľudí. Deň pred koncertom v Banskej Bystrici hrali v poľskom Krakowe, tam sa na nich prišlo pozrieť približne 20 ľudí, o deň neskôr po banskobystrickom koncerte hrali v Bratislave, kde bolo 50 ľudí. Turné pokračovalo ešte jednou zastávkou v Maďarsku, Česku a tak, ako začali u našich severných susedov, tak tam šnúru aj skončili. Na úplný záver dodám, že vstupné na tento zaujímavý koncert boli 2 eurá (peniaze išli kapele) a preto som očakával fakt aspoň o pár ľudí viac. Škoda.

PLUSY:
Výkon GRACE DISGRACED na pódiu, skromní a milí ľudia aj mimo pódia, dobrá atmosféra, ktorú si pochvaľovali aj headlineri večera
MÍNUSY:
Žalostne biedna návšteva

Autor: Stillborn



Foto: Ivan Hraník

POX VOBISCUM