Sepultura – Metal Veins – Alive at Rock in Rio

Je to tam! Presne také slová mi rýchlo preleteli hlavou po zhliadnutí absolútnej dvd novinky od brazílskych divochov SEPULTURA.  Živák s názvom „Metal Veins – Alive at Rock in Rio“ je totiž fantastickým liekom na ubolené srdcia a najmä uši, ktoré značne poškodil predchádzajúci dvojkotúč „Live in Sao Paulo“ z roku 2005. Zvukovo a dramaturgicky veľmi nepodarený záznam sa tak konečne dočkal svojho nasledovníka, a to teda nie hocijakého!  Kapela sa totiž rozhodla zdokumentovať veľmi originálnu kolaboráciu s mnohopočetným industriálnym telesom LES TAMBOURS DU BRONX z Francúzska.
Prvá spolupráca týchto perkusionistov a thrash metalovej legendy sa odohrala už na albume „Kairos“ (2011), kde si „žabožrúti“ smelo zahosťovali v záverečnej skladbe „Structure Violence“. Spolupráca evidentne uspokojila obidve strany, a preto nič nebránilo tomu, aby došlo aj na sériu veľkolepých koncertov. Štvrtý a zároveň posledný z nich sa odohral na kultovom festivale Rock in Rio v septembri 2013 a práve z neho nám kapela momentálne ponúka aj tento recenzovaný disk. Pre úplnosť ešte treba dodať, že koncert vychádza ako na dvd, tak aj na cd a bluray nosičoch. Poďme teda  konečne k dlhoočakávanému obsahu.

Ten tvorí z veľkej časti spomínané vystúpenie z Ria. Obloha zahalená do tmy, mamutie pódium, obrie veľkoplošné obrazovky, tisíce rozvášnených Brazílčanov a niekoľko výnimočných muzikantov. To všetko vás bude sprevádzať nasledujúcu hodinku a vám neostáva nič iné než iba uznanlivo pokyvovať hlavou. Začína sa bez intra a bez rečí. Chalani z LES TAMBOURS DU BRONX spúšťajú svoju vynikajúcu tribal verziu inštrumentálky „Kaiowas“, ktorá následne prechádza do tak trochu nečakanej „Spectrum“. Čo priam ihneď udrie do oči a uší je fantasticky obraz a priam krištáľovo čistý zvuk. Ten je namixovaný veľmi citlivo, takže obidve hudobne zoskupenia počujeme jasne a zreteľne. A hlavne tak akurát. Kamerová práca spĺňa takisto najvyššie požiadavky a vaše oko neostane ochudobnené o jediný zaujímavý moment. Dynamický strih zachytáva SEPULTURU vo vynikajúcej forme a vy sa cítite ako by ste stáli uprostred tej obrovskej masy spotených fanúšikov.



Forma spĺňa podmienky na sto percent, ale naspäť k obsahu. Ten tvorí veľké  množstvo dlhoročných šlágrov, ale aj rada exkluzívnych noviniek. LES TAMBOURS DU BRONX prispeli do setu svojimi piesňami „Requiem“, „Fever“ či „Delirium“, a hoci sa nejedná o ničím výnimočné veci, rozhodne svojou prítomnosťou neurážajú, ba skôr naopak. Poteší taktiež prísne zmetalizovaný cover hitu „Firestarter“ od známej stálice THE PRODIGY alebo novinka s názvom „Big Foot“, ktorá bola zložená špeciálne pre túto príležitosť. Veľmi zaujímavo dopadli evergreeny ako „Refuse/Resist“, „Sepulnation“, „Territory“ a „Roots Bloody Roots“. Perkusie v nich hrajú dominantnú úlohu už na originálnych verziách, takže takéto koncertné prevedenie im len a len prospelo. Škoda, že nedošlo aj na niektoré staré thrashové veci z albumov „Arise“ či „Beneath The Remains“. Ich pretavenie do tejto polohy by mohlo byť pomerne zaujímavé. Hodinový set je predsa vcelku krátky a jednu, dve pecky by určite ešte zniesol.

Veľmi rád by som prehlásil, že sa nešetrilo aspoň bonusovým materiálom, no opak je pravdou.  K dispozícií máme iba dokument „Making Of“, no ten rozhodne stojí za to! Nechýba množstvo rozhovorov (slovo dostanú ako členovia kapiel, tak i ich technici a fanúšikovia), pohľady do skúšobne aj na zvukové skúšky. Skvelé sú zábery najme pred samotným vystúpením, kde na tvárach zúčastnených už badáme isté známky nervozity. To všetko zoradené pekne chronologicky „day by day“.

Žáner: groove/thrash metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Eagle Rock Entertainment
Dátum vydania: 15.9.2014
Web: www.sepultura.com
Zostava:
Derrick Green – vokály
Andreas Kisser – gitara, vokály
Paulo Pinto – basgitara
Eloy Casagrande – bicie
Les Tambours du Bronx – perkusie, elektronika
Videografia:
Chaos DVD – 2002
Live in Sao Paulo – 2005
Metal Veins – Alive at Rock in Rio – 2014
Tracklist:
Kaiowas (2:58)  
Specturm (4:07)
Refuse/Resist (4:01)
Sepulnation (4:39)
Delirium (3:17)
Fever (4:03)
Weve Lost You (4:21)
Firestarter (4:51)
Structure Violence (Azzes) (4:44) 
Territory (5:25) 
Big Foot (7:56) 
Roots Bloody Roots (5:50) 
Definitíva:
Nové dvd SEPULTURA a LES TAMBOURS DU BRONX
 síce obsahuje dychberúce spoločné vystúpenie
 a fantastický dokument z jeho prípravy, no aj tak to nestačí.
Iba hodinový koncertný set by totiž zniesol niečo navyše a podobne je na tom aj značne oklieštená bonusová výbava.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla