Vrcholom pražského večera Lzzy a jej HALESTORM, sklamaním príšerný zvuk headlinerov ALTER BRIDGE

Ešte v novembri neminul Prahu koncert amerických rockových veličín ALTER BRIDGE a HALESTORM.

PRAHA. Hala O2 Universum, mladšia a menšia sestra slávnej O2 Arény v pražskej časti Libeň sa v dvanásty novembrový večer dočkala koncertu troch hard rockových úderiek spoza veľkej mláky – MAMMOTH WVH, HALESTORM a ALTER BRIDGE, ktoré sa vydali na spoločné európske turné.

O spomínanej hale O2 Universum sa dá povedať, že ešte vonia novotou, do prevádzky bola uvedená len pred tromi rokmi, v septembri 2019. Dvere do nej sa otvorili presne s úderom šiestej hodiny, teda hodinu pred začiatkom vystúpenia prvej kapely. Pred halou už čakala približne stovka nedočkavých fanúšikov. To však zrejme kvôli malému organizačnému nedorozumeniu – na vstupenkách bolo otvorenie haly uvedené o 17:00 hod., no asi týždeň pred koncertom od usporiadateľa dorazil mail s časovým harmonogramom a informáciou, že hala sa otvára 18:00 hod., a prvý koncert začína hodinu na to. Popravde, zmätočné informácie boli na vstupenke. Ale aj keď si niektorí postáli pred halou hodinu navyše, nikto sa nesťažoval a všetkých hrial pri srdci nadchádzajúci zážitok.

Miesto konania ma ohúrilo ešte pred samotným vstupom do hľadiska. Počet záchodov a výčapov sa naozaj nedal ani spočítať a o nejakých radách na občerstvenie nemohlo byť ani reči. V tomto má organizátor za výber miesta jedno obrovské plus. Tých bolo viac, ako som už spomenul, aj otvorenie dverí presne načas a následne som sa príjemne povzniesol aj nad kvalitou vzduchu. Nepredbiehajme však, to bude ešte pomerne dôležitou súčasťou tohto reportu.

Hala O2 Universum má kapacitu 5000 ľudí. Pred začiatkom prvej predkapely však bola zaplnená pomerne riedko. Asi tak do jednej tretiny a mňa prepadli menšie obavy, či si Praha neurobí hanbu.

Večer odštartovala skupina syna legendárneho Eddieho Van Halena

Skvelý „time management“ preukázala aj prvá kapela na rane, MAMMOTH WVH, ktorá začala dokonca o pár minút skôr. Že vám tento názov nič nehovorí? Vedzte, že ide o pokračovanie rodinného podniku s priezviskom Van Halen. Frontmanom kapely je totiž Wolfgang Van Halen, syn legendárneho Eddieho, ktorý sa pred dvomi rokmi pobral do hard rockového neba. Wolfgang a jeho družina majú na konte zatiaľ jeden štúdiový album, no práve v týchto dňoch usilovne pracuje na druhom.

MAMMOTH WVH. Foto: Fiju

Tvorba MAMMOTH WVH sa dá opísať ako svižný a hutný hard rock, ktorého krajina pôvodu je rozpoznateľná na prvé počutie. Rýchle riffy občas premiešané klávesmi (ktoré taktiež obsluhuje Wolfgang) a melodické vokály by na prvý pohľad mohli evokovať niečo tuctové, no skladby sú naozaj chytľavé. O úspešnosti debutovej tvorby MAMMOTH WVH svedčí aj to, že aj počas polhodinového setu tejto skupiny som zazrel niekoľko fanúšikov, ktorí tvorbu zjavne už poznali a mali napočúvanú, pretože si piesne pospevovali spoločne s frontmanom.

Na tomto mieste opäť spomeniem zvuk, aj keď to ešte nie je tá dôležitá pointa príbehu. Pri koncerte MAMMOTH WVH som totiž prvýkrát podvedome uznanlivo pokýval hlavou na konto jeho kvality. Aj keď som tvorbu kapely nepoznal, dali sa ľahko rozpoznať slová a vyváženie jednotlivých nástrojov spoločne s vokálmi bolo na špičkovej úrovni.

Počas koncertu tejto formácie sa počet fanúšikov v hale zvyšoval a tí MAMMOTH WVH vytvorili vrúcnu atmosféru, ktorú ocenil aj sám Woflgang Van Halen.

Nezastaviteľná Lzzy s kapelou HALESTORM bola vrcholom večera

Prvá predkapela skončila svoje vystúpenie približne 15 minút pred ohláseným začiatkom ďalšej americkej úderky. Na pódiu sa okamžite vyrojilo množstvo ľudí, ktorí začali vymieňať aparatúru, tak aby sa všetko stihlo včas. Ďalší plusový bod profesionalite a „time managementu“.

HALESTORM v pražskej hale O2 Universum. Foto: Fiju

Už celkom solídne zaplnená hala sa presne 10 minút pred ôsmou večer dočkala Lzzy Hale a jej kapely HALESTORM. Bez mučenia sa priznám, že aj keď išlo o predkapelu, práve Lzzy a jej družina boli pre mňa osobne headlinerom večera. Aj ALTER BRIDGE patria medzi moje obľúbené kapely, HALESTORM má však v mojom metalovom srdci zvláštne postavenie a tak som sa nesmierne tešil na to, že si po siedmich rokoch zopakujem ich vystúpenie naživo.

Aj HALESTORM na tomto turné prezentujú svoju najnovšiu štúdiovku – „Back from the Dead“ (recenzia TU). A práve prvým singlom „The Steeple“ HALESTORM odštartovali svoj koncert. Dovolím si tvrdiť, že zďaleka som nebol jediný, kto úderku okolo charizmatickej Lzzy považoval za „svojho“ headlinera večera. Svedčí o tom nasadenie a eufória stoviek fanúšikov v prvých radoch, ktorí sa Lzzy nevedeli nabažiť od prvého gitarového riffu. To sa ešte vystupňovalo, keď ako druhá v poradí prišla na radu snáď najznámejšia pecka z celej tvorby HALESTORM – „Live Bites (So Do I)“.

HALESTORM. Foto: Fiju

Lzzy Hale nastavila aj so zvyškom skupiny poriadne tempo a fanúšikovia si to v ošiali užívali plnými dúškami, hlavne pri jej vysokých chraplákoch, ktoré sa nachádzajú v takmer každej jednej skladbe. Mimochodom, na tieto chrapláky by si pokojne mohla dať ochrannú známku. Koncert si užívali nielen fanúšikovia, ale bolo to vidieť na celej kapele, ktorá sa zjavne bavila.

Lzzy pomerne často medzi skladbami komunikovala s publikom a bola jednoducho všade. Behala z jednej strany na druhú, aby si ju naplno užili fanúšikovia zo všetkých strán. HALESTORM sa navyše nedržia rovnakého setlistu počas celého turné a práve pred koncertom v Prahe ho jemne pozmenili. Do setlistu sa tak dostala aj balada „Familiar Taste of Poison“, ktorú kapela odohrala v priam elektrizujúcej atmosfére.

HALESTORM. Foto: Fiju

Ústredná postava tohto zoskupenia je jasná, no vo skvelých výkonoch nezaostával ani jej zvyšok. Skvelú šou predviedol Lzzyn mladší brat Arejay, ktorý divákom doprial parádne bubenícke sólo trvajúce niekoľko minút a obecenstvo si s ním schuti zaskandovalo pár chorálov.

Záverečnú časť koncertu obstarali novinky „Back from the Dead“ a „Wicked Ways“ – obidve skladby sú singlami a patria medzi vlajkové lode, ktoré sa fanúšikom od vydania albumu už stihli poriadne dostať pod kožu, čo bolo znovu vidieť na ich reakciách. Úplný záver zaobstaral ďalší z najväčších hitov, „I Miss the Misery” z albumu „The Strange Case Of…“ a tým nastal koniec skvelého hodinového programu. Aj keď išlo oficiálne len o predkapelu, som presvedčený, že HALESTORM vo fanúšikoch zanechali skvelý dojem umocnený špičkovým zvukom a pre mnoho z nich to bude zážitok na dlhú dobu. Pre mňa určite.

Zážitok z koncertu ALTER BRIDGE pokazil príšerný zvuk

Po občerstvovacej prestávke som sa na headlinerov večera už nedral príliš dopredu a poslednú časť trojchodového menu som sa rozhodol sledovať z miesta o pár radov ďalej. ALTER BRIDGE na čele s charizmatickým Mylesom Kennedym. Rockeri z floridského Orlanda vyrazili na turné prezentovať nový album „Pawns & Kings“ (recenzia TU). A či už išlo o dielo náhody alebo premyslený ťah, tak ako HALESTORM, aj ALTER BRIDGE otvorili koncert najprv skladbou z nového albumu, po ktorej nasledovala snáď najväčšia pecka z ich diskografie – „Silver Tongue“ a „Addicted to Pain“.

ALTER BRIDGE. Foto: Fiju

Keďže išlo o hlavné hviezdy večera, väčšina publika sa dostala takmer okamžite do varu, no ja som spozornel. Práve „Addicted to Pain“ medzi moje obľúbené skladby všeobecne a veľmi som sa na ňu tešil. Niečo mi však nesedelo. Niekoľkokrát som tu spomenul výborný zvuk v hale O2 Universum. A urobil som to schválne. Mylesovi Kennedymu totiž počas jeho speváckeho prejavu nebolo rozumieť ani slovo a to ani pri notoricky známej skladbe, gitarové riffy zneli akoby vychádzali zo sídliskovej garáže.

Nepovažujem sa za žiadneho hudobného majstra či odborníka, povedal som si, že sa možno mýlim, niečo si nahováram a možno je to spôsobené tým, že som sa posunul ďalej od pódia. Rozhodol som sa teda vydržať. Skúšal som si nájsť aj pár iných miest, no ničomu to nepomohlo. Môj pohár trpezlivosti pretiekol pri skladbe „Wouldn´t You Rather“, ktorá taktiež patrí moje obľúbené, no pílenie mojich uší dosiahlo neúnosnú mieru a po šiestej skladbe som kapituloval a rozhodol som sa z koncertu odísť…

ALTER BRIDGE. Foto: Fiju

Stále s výčitkami, že problém je na mojej strane, ma vychádzajúc z haly zastavil mladý český pár a opýtal sa ma, prečo z koncertu odchádzam. Úprimne som odpovedal, že som hlavne prišiel na HALESTORM, a aj keď medzi moje obľúbené kapely patrí aj ALTER BRIDGE, fakt sa mi nepáčil zvuk a vzdal som to. Zostal som ako obarený, keď mi mladík prezradil, že za tých približne 20 minút, čo hrali, odišlo už približne 200 ľudí. Nn sám niekoľkých zastavil s rovnakou otázkou a od všetkých dostal rovnakú odpoveď – príšerný zvuk hlavnej hviezdy večera.

Na jednej strane ma teda trochu potešilo, že nie som úplne hluchý, na druhej strane to len podčiarklo obrovské sklamanie, ktoré je nepochopiteľné z toho dôvodu, že prvé dve skupiny večera mali zvuk parádny a teda, tento prúser ide čisto na triko zvukára ALTER BRIDGE.

Aj keď sa hovorí – koniec dobrý, všetko dobré, tak to sa, žiaľ, nedá povedať o finále tohto koncertného večera, ale našťastie o všetkom ostatnom áno. Neviem, aké pocity majú z koncertu skalní fanúšikovia ALTER BRIDGE, snáď im to nepokazilo večer. Avšak treba povedať, že v celkovom dojme prevažujú pozitíva a to ako po hudobnej, aj po organizačnej stránke.

PLUSY:
▪ Koncert HALESTORM
▪ Nová, veľmi pekná a moderná hala O2 Universum
▪ Dostatok toaliet a bufetov, bez akéhokoľvek čakania v radoch
▪ Presné dodržiavanie časového harmonogramu jednotlivých kapiel

MÍNUSY:
▪ Otrasný zvuk ALTER BRIDGE