KATATONIA – Sky Void of Stars

Náladotvorcovia KATATONIA zo Švédska vydali v úvode januára trinástu štúdiovku.

Melancholicky ladený rock zahalený do hávu temnejšej atmosféry dostáva svoju šedú farbu do tieňa nápaditých zvukových koláží. Po ostatnom albume z roku 2020 „City Burials“ (recenzia TU), Švédi prichádzajú s čerstvým materiálom „Sky Void of Stars“.

KATATONIA – Sky Void of Stars

KATATONIA je kapela, ktorá má už dávno svoju zadefinovanú tvár a hlavne sound, podľa ktorého ju vieme zaradiť, a ako sa hovorí – Poznal by ju po prvých tónoch aj hluchý. Zmenilo sa niečo na novinke v porovnaní s predošlými albumami? Pribudli nejaké alternatívne kúsky? Alebo sme sa pohli na inú koľaj či nebodaj niekde inde?

Upokojím vás. Nie, nič z toho sa nedeje, v podstate sa nezmenil ani kúsok a všetko ide po starom. Aj takto by sa dala definovať albumová novinka od kvinteta hudobníkov zo Štokholmu. Poďme sa však pozrieť na tento album ešte detailnejšie.

Album otvára zádumčivá „Austerity“, ktorej atmosféra sa nesie v ponurom melancholickom háve s určitou dávkou nielen sentimentu, ale aj heavy soundu. Hneď na začiatku tak môžeme počuť absolútne typický zvuk kapely KATATONIA v roku 2023.

„Colossal Shade“ je najsilnejším songom kapely na tejto nahrávke, ktorý zdobí veľmi rýchlo zapamätateľný rifff, a rovnako tak perfektný refrén. „Opaline“ ešte mierne zjemní svoju vizáž, ktorá sa podobá viac na statický melancholický výlet, ako na gotickú nahrávku metalistov. Prepáčte, moja malá halucinogénna vsuvka. Album sa potom po svojej koľaji rúti do známych výšin i nížin.

KATATONIA

Vráťme sa ale späť k hodnoteniu novinky ako takej. Aj po piatom vypočutí tohto albumu, sa akoby nemám čoho chytiť. Piesňam v zásade nie je čo vytknúť po technickej stránke, no je tam to povestné „ale“, ktoré sa vznáša vo vzduchu… Akoby nahrávke chýbala akási sviežosť a hutnosť.

Skladba „Birds“ evokuje spriatelenú formáciu SWALLOW THE SUN a „Drab Moon“ zase kapelu ANATHEMA. „Impermanence“ pripomína melanchóliou a smútkom MY DYING BRIDE.

KATATONIA si pláva viac-menej vo veľmi pokojných vodách, ale zároveň miestami aj veľmi nenápadných. Kapela dbá na melancholickú náladu. S určitou dávkou príjemných melódií môžeme hovoriť o dobrom rockovom albume. Neuhne však ani o kúsok počas všetkých 10 songov na ploche 50 minút.

Nahrávka má fantastický zvuk aj aranžmány. Rovnako tak je špičková aj produkcia. Vydaril sa aj artwork, no stále mi tam ostáva to jedno „ale“. Skladby nesú absolútne rovnakú linku a akoby nedokážu ničím prekvapiť. Miestami som mal pocit, že zaspávam. Novinka je klasickým zárezom KATATONIA bez absolútneho prekvapenia a akéhokoľvek vybočenia. Možno sa to niekomu nebude páčiť, no predchodca „City Burials“ obsahoval silnejšie skladby a bol viac výraznejší.

„Sky Void of Stars“ je však jednoznačne povinná jazda pre všetkých milovníkom melancholického rocku alebo metalu či doom metalu. Až čas ukáže, ako sa nahrávka popasuje s nástrahami sveta a náročnosťou svojich poslucháčov. Ja si počkám…

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: melancholic progressive rock/metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 20.01.2023
Web: https://katatonia.com/
Zostava:
Jonas Renkse – spev, gitara
Roger Öjersson – gitara
Anders Nyström – klávesy
Niklas Sandin – basgitara
Daniel Moilanen – bicie
Tracklist:
Austerity (03:41)
Colossal Shade (04:29)
Opaline (05:00)
Birds (04:08)
Drab Moon (03:59)
Author (04:17)
Impermanence (05:12)
Sclera (04:45)
Atrium (04:08)
No Beacon To Illuminate Our Fall (06:08)
Diskografia:
Dance of December Souls – 1993
Brave Murder Day – 1996
Discouraged Ones – 1998
Tonight’s Decision -1999
Last Fair Deal Gone Down – 2001
Viva Emptiness – 2003
The Great Cold Distance – 2006
Night Is the New Day – 2009
Dead End Kings – 2012
The Fall of Hearts – 2016
City Burials – 2020
Sky Void of Stars – 2023
Definitíva:
Priemerný melancholický album plný zádumčivej atmosféry a ťaživého rocku. Pomaly sa valiace skladby s výbornou produkciou a aranžmánmi robia z nahrávky dobrý album, no je tam jedno veľké „ale“. Až čas ukáže, akým silným zárezom v diskografii KATATONIA bude aktuálna novinka „Sky Void of Stars“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články