RUST2DUST – Raz to dáš

V závere roka 2020 priniesli slovenské stálice RUST2DUST tretiu štúdiovú nahrávku.

RUST2DUST sú historicky prvou slovenskou kapelou, ktorá si zahrala na legendárnom festivale Wacken Open Air, keď vyhrala úvodný ročník súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. Pravda, je to už nesmierne dávno, písal sa vtedy rok 2012. Priznám sa bez mučenia, chalanov z Bratislavy som začal pozornejšie sledovať práve vďaka tejto súťaži a môjmu porotcovaniu v nej.

RUST2DUST – Raz to dáš

K debutovému albumu „Daymare“ z roku 2011 som si hľadal cestu dlhšie, napokon si ma získal. S druhou štúdiovkou „Vortex“ z roku 2016 to bolo u mňa horšie, žiaľ, doteraz sme sa neskamarátili. Na novinku „Raz to dáš“ som bol preto veľmi zvedavý.

Navyše, za nahrávkami Bratislavčanov vždy stál niekto zo zahraničia. Nie je tomu inak ani tentokrát. O zvuk sa postaralo známe švédske štúdio Fascination Street Jensa Bogrena (SEPULTURA, KREATOR, DIMMU BORGIR, ARCH ENEMY). Produkciu mali na starosti Slováci Jakub Tirčo a Adam Mičinec.

Chalani patria medzi koncertné tutovky so špecifickým prejavom a zárukou kvalitnej šou. Ale platí to aj v prípade tretej štúdiovky, ktorá vyšla na sklonku roka 2020? Niečo už naznačoval singel „Ticho“, ale paradoxne práve tento song považujem za najslabší z celého albumu.

Po možno trocha zbytočnom intre to Bratislavčania na nás konečne rozbalia a dočinenia máme s najlepšou piesňou „Smäd“. Najmä silný refrén, výborný vokál a typické riffy, sa vám dostanú veľmi rýchlo pod kožu. Takisto je vynikajúca živelná titulná skladba „Raz to dáš“. Je nespútaná, šialená, veselá. V tom duchu pokračuje aj jej „rádiový“ refrén. V kontraste celej pestrej skladby to však vôbec nevadí, veľké plus majú chalani za saxofón v podaní Holanďana Maartena Jana Huysmansa.

RUST2DUST

Silnou zbraňou celého albumu je najmä variabilný spev so širokým rozsahom, ktorým disponuje Tomáš Buroň. Tomáš dokáže nielen dobre growlovať, ale ide mu aj čistý spev a jeho farba je ozaj príjemná. Fanúšikovia tejto skupiny to ale veľmi dobre vedia. Veľmi kvalitné sú aj bicie a celkovo moderný zvuk. Nové piesne zdobia aj dnes už rozpoznateľné prvky RUST2DUST, ich typický rukopis pri skladaní piesní, výborné riffy a atmosféra.

Čo však narúša kvalitu albumu sú texty (s výnimkou už spomínaného songu „Smäd“). V „Kam padám“ sa na vás z reprákov vyvalí aj niečo také ako „len ty a ja, pripravení na seba…“ V „Pod hladinou“ nájdeme slovné spojenia ako „Len nachvíľu si predstav, nemusíme dýchať“, či . „Snívame o sebe hlboko pod hladinou.“ Prípadne v „Priznaj si to“ počujeme frázy ako „stojíme pred sebou nahí“…

Najväčším kladom nahrávky „Raz to dáš“ je muzikantská ľahkosť a radosť, ktorú cítiť z každej noty, riffu, úderu bicích. Lenže aj texty sú veľmi dôležitou časťou hudobnej zložky a celkového dojmu, no a tu musím konštatovať, že práve tie sa RUST2DUST vyslovene nepodarili. Prídu mi prvoplánové a hodné nejakého pop interpreta, ktorého hrávajú v dennej rotácii komerčných rádií. Samozrejme, proti gustu…

Za mňa je to veľká škoda, lebo po hudobnej a zvukovej stránke máme čo dočinenia s nadštandardným albumom a istotne najlepším v diskografii týchto Bratislavčanov.  A rozhodne by nezaškodilo mať na celej nahrávke možno aj od dve skladby viac.

Autor: Stanley Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Názor redakcie:
Mám rád dobre posadené melódie, ktoré rezonujú s určitou dávkou tvrdosti. Keď sa do toho pridá text, ktorý má hlavu a pätu, hovorím o dobrej voľbe pre svoje sluchovody. Moje postavenie k hudbe je bez nejakých mantinelov a škatuliek. Som zástanca delenia hudby na dobrú a tú ostatnú. Bez nároku na vyhranenie vhodného, či menej vhodného štýlu.

Áno, kapela RUST2DUSt je na našej scéne už dlho, ale mne sa dostali do uší prvýkrát vďka najnovšiemu albumu „Raz to dáš“, ktorý obsahuje šesť dobre natlakovaných piesní.

Bratislavčania vynikajú vo svojich melódiách a čistom speve. Tam mi sedia najviac. Veľmi sa mi páči vyvážený prísun gitarových liniek, ktoré perfektne zapadajú k ostatným nástrojom. Celková produkcia albumu a zvuk sú na vysokej úrovni.

„Smäd“ je výborným otváracím songom. Chválim celý nástup ansáblu, aj aranžmány celej piesne. Melodické a veľmi dobre nafrázované spevy v refréne vystrieda perfektne, a na prvý pokus, dobre zapamätateľný refrén. Piesne RUST2DUST sú dobré k behu alebo nejakej športovej aktivite, čo je v tejto dobe podľa mňa veľmi dobrou voľbou. Páčia sa mi a bavia ma.

„Kam padám“ je celkom riadny záhul. Dosť tvrdý song na to, aby bola z toho iba rocková vyhrávka. Môžeme hovoriť o modernom prístupe k metalovej muzike ako takej. Opakujem, ale opakovanie je matkou múdrosti: Kapela je najsilnejšia vo svojich melodických pasážach. Spomínaná pieseň je najlepšou na albume. Chválim Tomášov spev. Vždy perfektne nafrázovaný a s relatívne širokým rozsahom.

Pri pomerne krátkej stopáži aktuálnej nahrávky ma chalani natoľko bavia, že si ich púšťam ešte raz. A potom zase. V slúchadlách pri behu ma skutočne bavia a dodávajú povestnú energiu, ktorú z kvalitnej muziky dostávam do svojich nôh.

Sila RUST2DUST spočíva aj v tom, že dokážu aj relatívne tvrdý song v pár sekundách položiť do tak príjemnej a mainstreamovej polohy, že to jednoducho nenechá chladný ani jeden pór na tele. Zdvojené hlasy, do toho perfektný „rev“, ktorý má jednoducho zmysel, a perfektný dojazd.

Pieseň „Raz do dáš“ by mohla zvukovo kľudne zapadať do škatuľky metalcore a fanúšikovia starých albumov TRIVIUM by si mohli prísť na svoje. Hovoríme o najtvrdšej piesni na albume, až kým… A to je presne to, o čom som písal vyššie… Refrén by mohol pokojne patriť melodických hard rockových vôd. Najväčšou zbraňou tejto formácie je jednoznačne miešanie a prepájanie štýlov. Keď pri konci tretej minúty spustí sólo saxofón, dostávam zimomriavky.

Záver albumu patrí piesni „Ticho“. Je v nej presne to, o čom som písal vyššie. Kiežby sme mali viac takýchto výborných kapiel, ktoré nepotrebujú škatuľky, ale iba hudbu. Svoju hudbu. Dobrá práca, chalani!

Autor: Ján Marton

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: modern metal/groove/alternative
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania. 20.12.2020
Web: https://www.facebook.com/rust2dust/
Zostava:
Tomáš „Buj0n“ Buroň – spev
Martin „Ondree“ Ondrejička – gitara
Ern – basgitara
Marek Matejov – bicie
Tracklist:
Intro (01:34)
Smäd (04:02)
Kam padám (04:15)
Pod hladinou (03:53)
Priznaj si to (04:20)
Raz to dáš (03:24)
Ticho (03:36)
Diskografia:
Daymare – 2011
Vortex – 2016
Raz to dáš – 2020
Definitíva:
Stálice slovenskej scény RUST2DUST sú majstrami miešania rôznych žánrov a zmien tempa. Dokazuje to aj ich najnovší počin, ktorý sa ľahko dostáva pod kožu. Ozdobou nahrávky je muzikantská ľahkosť a radosť, ktorú z nej cítiť, vynikajúci variabilný vokál, kvalitné riffy, úderné bicie a zvuk! „Raz to dáš“ je po hudobnej a zvukovej stránke najlepším albumom v diskografii tejto skupiny. A tak je veľkou škodou, že viac nezapracovali na textoch.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články