ĎALŠÍ SKVELÝ KONCERT: SABATON SI OPÄŤ PODMANILI SLOVENSKO!

Začiatok pracovného týždňa sa niesol v znamení turné „Heroes on tour Europe 2015“, v rámci ktorého navštívili Bratislavu škandinávski hrdinovia.  Určite všetci tušíte o kom hovorím.  Áno, sú to SABATON, ktorí si so sebou okrem svojich špeciálnych hostí priviezli aj pravé zimné počasie, ktoré neodmysliteľne patrí práve k Severanom. A hoci sa vonku chumelilo, nikomu to nezabránilo prísť a vychutnať si skvelý večer plný kvalitnej muziky, ktorý zorganizovala agentúra Octopus Promotion.
V čase, keď som dorazil na miesto koncertu, do Rafinery Gallery, hala bola už pomerne slušne zaplnená nedočkavými fanúšikmi. Všade navôkol to dýchalo správnou atmosférou a všetci boli zvedaví, čo nás v onen pondelkový večer čaká.



Celé to vypuklo presne podľa plánu. O 19:30 hod. sme si prvýkrát zakričali. Na pódium vybehla fínska smršť BATTLE BEAST. Kapela okolo speváčky Noory Louhimo skutočne skvele odpálila tento večer.  Prvým songom „Far Far Away“ z najnovšieho albumu „Unholy Savior“ všetkých prítomných dostali do toho správneho tempa.  Rinčanie strún, silný heavy metalový zvuk a skvelý výkon speváčky Noory dával ich vystúpeniu tú správnu šťavu od začiatku do konca. Skladbu „Iron Hand“ kapela odohrala skutočne netradične, s dvoma bubeníkmi, keď za druhé si sadol bubeník Hannes van Dahl zo SABATONU.  BATTLE BEAST si prvú návštevu Slovenska skutočne užívali, čo bolo vidieť z ich prejavu a sebavedomia. Ich setliist obsahoval len  6 skladieb a celé vystúpenie tak trvalo približne len pol hodinu, čo je málo. Avšak aj napriek tomu predviedli skutočne skvelú šou. Všetkých 6 piesní boli rýchle pecky, ktoré nás naladili na pokračovanie večera.



Pätnásť minút po 21:00 to na pódiu rozbalila druhá kapela v poradí, Holanďania DELAIN. Títo ostrieľaní hudobníci nie sú na Slovensku žiadnou neznámou. Krásna a charizmatická speváčka Charlotte Wessels pútala od začiatku svojim zamatovým hlasom, ktorý skvelosprevádzala celá kapela sebe vlastným, tvrdým štýlom. Príjemné prekvapenie vo mne vzbudil post gitaristu. Na celom turné ho zastáva 23-ročná talentovaná a sympatická gitaristka Merel Bechtold (MAYAN, PUREST OF PAIN). Táto vzrastom malá gitaristka sa na pódiu nestratila, práve naopak, pôsobila sebavedome a uvoľnene, čo sme všetci ocenili. Rýchlejšie skladby striedali tie pomalšie a tak si každý fanúšik mohol nájsť tú svoju. Odzneli napríklad  piesne „Mother Machine“, „Go Away“, či“ Army Dolls“, ktoré určite fanúšikovia tejto holandskej kapely poznajú zo starších albumov, ale i poslednej štúdiovky. Musím však za seba napísať, že DELAIN oproti BATTLE BEAST  mi prišli predsa len trocha nudní. Možno preto, že predsa len nemajú tak tvrdé a rýchle veci ako práve Fíni  a tak som sa miestami cítil, fádne. Osobne by som  poradie kapiel vymenil, aby napätie pred hlavnou hviezdou večera gradovalo.



Celý večer bol však aj napriek tomu veľmi slušne rozbehnutý a to sme už všetci netrpezlivo čakali a hľadali si tie najlepšie miesta na vrchol večera. A ten konečne prišiel! Celá hala sa ponorila do tmy približne okolo 21:45 pri doznievaní tónov „The Final Countdown“ od legendárnych EUROPE. Prvou peckou, ktorú na nás blázniví Švédi SABATON vyvalili bola pecka „Ghost Division“. Iste nikomu nemusím hovoriť, čo v tej chvíli nastalo. Peklo sa spustilo a to doslova. Ľudia skákali, skandovali a nespútane sa bavili pri každom tóne tejto skvelej skladby. Po jej skončení sa  k nám prihovoril líder kapely spevák Joakim Brodén, ktorý neskrýval prekvapenie a radosť v tvári z takej návštevy, aká sa v tento pondelkový večer v Rafinery Gallery zišla.

Aj ďalšie skladby, ktoré nasledovali „To Hell and Back“,„Carolus Rex“ či „Soldier of 3 Armies“ v nás všetkých vyburcovala očakávania, nespútanú energiu a emócie. Každý sa bavil ako vedel a podľa možností. Nechýbali samozrejme tradičné pokriky pre Česko a Slovensko, teda „ešte jedno pivo“, či pravý nefalšovaný „mlyn“, ktorý sa niekoľko krát vytvoril na viacerých miestach v hľadisku.



Väčšina skladieb odznela v angličtine ale „Gott Mit Uns“ a „A Lifetime of War (En Livstid i Krig)“ odzneli po švédsky. Aj sám Joakim sa predviedol nielen ako dobrý spevák s nezameniteľným hlasom, ale aj ako slušný gitarista, keď si dovolil zahrať kúsok z „Master of Puppets“ od METALLICY. Na koncerte nechýbali tiež staré notoricky známe pecky, bez ktorých by vystúpenie SABATONU akoby nebolo ani kompletné. Na mysli mám doslova už hymny „40:1“ alebo „Primo Victoria“. Na rad prišla aj obľúbená pieseň z aktuálneho albumu „Far from the Fame“.

Celý setlist obsahoval dokopy 16 skladieb, ktoré dych vyrážajúcim spôsobom pripravili divákom v Rafinery Gallery skvelú šou s fantastickým zvukom a skvelou atmosférou. Každý mohol byť spokojný, lebo koncert stál ako vždy zato a ten kto tam nebol, môže ľutovať. Bolo to skvelé!

PLUSY: 
Všetko šlo podľa časového harmonogramu, začínalo sa takmer presne na minútu, atmosféra pri vystúpení BATTLE BEAST a SABATON, slušne zaplnené hľadisko, výkon speváčky Noory z BATTLE BEAST, až na malé výnimky skvelý zvuk počas celého večera
MÍNUSY: 
V niektorých momentoch nebolo počuť spev (hlavne pri DELAIN), dlhé rady v šatni pri odchode, trochu veľa rozprávania pri vystúpení SABATON, na môj vkus príliš krátke vystúpenie BATTLE BEAST

Playlist DELAIN:
„Mother Machine“, „Get the Devil Out of Me“, „Army of Dolls“, „Pristine Go Away“, „Sleepwalkers Dream“, „Electricity“, „Not Enough“, „We Are the Others“

Playlist SABATON:
„Ghost Division“, „To Hell and Back“, „Carolus Rex“, „Soldier of 3 Armies“, „Gott Mit Uns“, „The Art of War“ , „7734“, „Resist and Bite“, „40:1“, „A Lifetime of War (En Livstid i Krig)“, „Far from the Fame“, „Uprising (White Death)“, „Night Witches“, „Swedish Pagans“ – „Primo Victoria“, „Metal Crüe“

Autor: Juldo



Foto: Petra Bohuslavská (fotené pre Podujatie.sk)

DELAIN


SABATON