Blaze Bayley – Promise and Terror

Blaze Bayley, vlastným menom Bayley Alexander Cooke, je pre metalistov známy predovšetkým z pôsobenia v legendárnej heavy metalovej kapele Iron Maiden. S nimi Blaze naspieval albumy The X Xactor (1995) a Virtual XI (1998). V tom čase Blaze nahradil za mikrofónom v železnej panne Bruca Dickinsona. Bola to veľmi ťažká úloha, pretože Bruce sa stal u fanúšikov nesmierne obľúbeným a bolo až nepredstaviteľné, že by v IM spieval niekto iný. Aj kvôli tomu sa k nemu priaznivci Maiden stavali dosť odmerane a mnohí z nich považujú práve túto éru za najslabšiu. Ja osobné toto obdobie nepovažujem za najslabšie, ale za iné, za akési spestrenie v tvorbe Iron Maiden. Mohli hľadať niekoho podobného ako bol Bruce, dáku jeho kópiu, ale IM sa rozhodli priviesť úplne odlišného speváka. Blaze okrem svojho nízkeho basbaritónového spevu priniesol do kapely aj inú atmosféru. Dva albumy naspievané práve Blazeom neboli veľmi úspešné a do kapely vrátil Bruce Dickinson. Blaze sa potom vydal na sólovú dráhu…

Prvé dva albumy vyšli v rokoch 2000 a 2002 a boli veľmi vydarené. Nasledujúci Blood and Belief z roku 2004 považujem za najlepší. Aj keď sa Blazeovi po odchode z IM nedostávalo toľkej pozornosti, tak jeho albumy si našli veľa fanúšikov. Vo februári 2007 sa Blaze oženil. V júni 2008 vydal po štyroch rokoch svoj štvrtý album. Táto pauza bola aj kvôli personálnym zmenám v jeho kapele. Skupina sa premenovala z pôvodného Blaze na Blaze Bayley. To sa prejavilo aj na tvorbe a spevák vypustil do sveta svoj najrýchlejší album. V dňoch keď vyšla spomínaná nahrávka hospitalizovali Bayelyho ženu s krvácaním do mozgu. V septembri na následky toho zomrela. Blaze vtedy prežíval najťažšie obdobie života. Hudby sa však nevzdal.

Nový album Promise and Terror poznačili aj tieto udalosti a je z neho cítiť akási pochmúrnosť a nadväzuje ním na predošlý album. Na Promise and Terror nájdeme dosť rýchle piesne. Zo začiatku je album ešte ako tak pozitívny a je na ňom veľa pekných melódií. Záver a vrchol albumu tvoria posledné štyri skladby, ktoré sú prepojené do jedného celku. Témou sú strata, bolesť a smútok. Je to z nich cítiť takmer z každého tónu. Tento album sa podľa mňa nevyrovnal svojím predchodcom, ale ukazuje inú stránku Blazea Bayleyho. Je veľmi pozitívne, že sa neuzavrel do seba a práve v hudbe našiel spôsob ako sa vyrovnať so stratou svojej manželky. Pokiaľ poslucháč vie, čím si Blaze prešiel, vníma tento album úplne inak. Album vtedy dostane iný rozmer. Je to Blazeova spoveď a tento album len potvrdzuje, že emócie a pocity sa dajú vyjadriť aj hudbou. Hudobník si  tento album aj sám produkoval a vydal.

Piaty štúdiový album Blazea Bayleho je najpochmúrneším z jeho doterajšej tvorby. Prvá polovica albumu obsahuje rýchle piesne s tvrdými a melodickými pasážami. Druhú polovicu tvoria pochmúrnejšie skladby a najmä záverečná štvorskladbová kompozícia je veľmi silná a emotívna.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Blaze Bayley Recordings, 2010
Web: www.blazebayley.net

Zostava:
Blaze Bayley – vokály
Nico Bermudez – gitara
Jay Walsh – gitara
David Bermudez – basgitara
Lawrence Paterson – bicie

Diskografia:
Silicon Messiah – 2000
Tenth Dimension – 2002
Blood & Belief – 2004
The Man Who Would Not Die – 2008
Promise and Terror – 2010

Tracklist:
Watching The Night Sky (3:36)
Madness And Sorrow (3:09)
1633 (6:03)
God Of Speed (5:48)
City Of Bones (6:26)
Faceless (3:46)
Time To Dare (5:41)
Surrounded By Sadness (3:59)
The Trace Of Things That Have No Words (5:48)
Letting Go Of The World (6:24)
Comfortable In Darkness (4:29)

Definitíva:
Promise and Terror je Blazeova spoveď
a vyrovnávanie sa so stratou svojej manželky.

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla