Ov Hell – The Underworld Regime

Počas dočasnej nečinnosti kapely Dimmu Borgir spojil vokalista Shagrath svoje sily s ex – basákom Gorgoroth Kingom Ov Hellom a vytvorili projekt Ov Hell. Po Kingovom a Gaahlovom neúspechu v súdnom boji o meno Gorgoroth pôsobil tento basák chvíľu s Gaahlom v kapele God Seed. Ako je všeobecne známe, tak aj God Seed je už minulosťou. Obe spomínané osoby chceli potešiť svojich fanúšikov a tak vytvorili projekt Ov Hell. Pri ich debutovom albume The Underworld Regime im v štúdiu pomohli ďalšie zvučné mená. Album nabubnoval Frost zo Satyriconu a gitár sa chopili Telloch (1349) a Ice Dale (Enslaved), ktorý pôsobil s Kingom už aj v God Seede. Čo nám teda hviezdne blackové zoskupenie prinieslo?
Na debut sa vošlo 8 rýchlych a úderných skladieb, ktoré sa rozprestierajú na ploche skoro 38 minút. Hneď úvodná Devils Harlot naznačí aký bude celý album. Rýchla blackmetalová sypačka, ktorej atmosféru dodáva nezameniteľný Shagrathov vokál a svoj výrazný rukopis zanechal nielen v tejto skladbe, ale aj na celej nahrávke bubeník Frost. Každý jeden song odštartuje vždy zaujímavé intro, ktoré poslucháča správne nabudí na poriadnu porciu black metalu. Vďaka intrám sa prenesieme v čase do dôb minulých. The Underworld Regime však na poli black metalu neprináša nič nové, okrem výborného zvuku. Ten sa však dal predpokladať. Na svoje si určite prídu fanúšikovia domovských kapiel týchto dvoch členov Ov Hell. Post Modern Sadist je ako vystrihnutá z repertoára Dimmu Borgir, Ghosting znie zas ako skladba od Gorgoroth. Taká Invoker zas nemá ďaleko od tvorby Immortalu. Ov Hell nesie všetky aspekty kvalitného blacku, od tvrdých a rýchlych sypačiek, cez vynikajúci vokál, až po výrazné prechody a pochmúrnu náladu. Ako inak, tematikou The Underworld Regime je satanizmus, temnota a všetko diabolské. Moje očakávania pred počúvaním albumu boli veľké a to najmä kvôli hviezdnym menám, ktoré sa na albume podieľali. A možno aj práve kvôli tomu som ostal trošku sklamaný.

Nemôžem sa zbaviť pocitu, že tento projekt je založený za účelom zisku. Nechcem špiniť mená, ktoré sa na The Underworld Regime podieľali, ale nepomôžem si. Chýba mi úprimnosť ako od nedávno mnou recenzovaných albumov Urgehal alebo Valkyrja. Ov Hell je každopádne nesmierne zaujímavých projektom a fanúšika blacku určite poteší, avšak nenadchne. Páčiť by sa mal najmä fanúšikom Dimmu Borgir, Gorgoroth alebo Immortal.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings, 2010
Web: www.ovhell.com, www.myspace.com/ovhell
Zostava:
Shagrath – vokály
King Ov Hell– basgitara
Hostia:
Teloch – gitara
Ice Dale – gitara
Frost – bicie
Diskografia:
The Underworld Regime – 2010
Tracklist:
Devils Harlot (3:28)
Post Modern Sadist (4:56)
Invoker (4:25)
Perpetual Night (3:35)
Ghosting (6:15)
Acts of Sin (5:19)
Krigsatte Faner (3:52)
Hill Norge (5:45)
Definitíva:
Hviezdne zoskupenie Ov Hell
prinieslo dobrý blackmetalový album.
Ale iba dobrý. Od týchto mien sa očakávalo,
že stvoria niečo výnimočné.
Žiaľ, nestalo sa tak.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla