Mindshifter Fest IV.: Trio slovenských kapiel predviedlo poctivú porciu metalovej muziky

Lokálny Mindshifter Fest má už medzi rôznymi inými akciami v Nitre svoje pevné miesto. Na štvrtom pokračovaní sa predstavili tri slovenské skupiny – THE INFINITE WITHIN, INFER a domáci EMPYRION.

Nitra bola pár rokov dozadu mestom, v ktorom o metalové koncerty núdza nebola. Na svedomí to mal väčšinou Rock Club naOZZaY (R.I.P) a na akcie ako Hatefest, Every Bones Broken, Dark Night’s Symphony alebo Anaal Fest už ostali iba pekné spomienky. Prerobený Frankie Rock Club by túto situáciu mohol zmeniť, otázkou však ostáva, do akej miery sú ľudia v meste pod Zoborom dychtiví po hudbe tvrdšieho rázu. Priestory tohto klubu  pre metalové akcie s pokračovaním využívajú zatiaľ iba domáci EMPYRION, organizátori Mindshifter Festu, ktorý mal nedávno svoje štvrté pokračovanie.

mindshifterfestIV-tiw-1

THE INFINITE WITHIN v plnom nasadení

Prvou kapelou večera bola partia THE INFINITE WITHIN zo Zvolena, ktorú som už mal možnosť párkrát vidieť naživo. Chalani drtia brutal death metal kurevsky rýchleho strihu, za čo im patrí odo mňa úprimný obdiv. Avšak počas ich setu som mal dojem, že si toho páni nabrali na plecia priveľa. Extrémne rýchle pasáže s množstvom vyhrávok v kombinácií s počiatočným zvukovým mišungom (žiaľ, prvá kapela si to z tohto hľadiska väčšinou vždy trocha odskáče) mali na svedomí, že som bol v ich produkcií často stratený.  S pribúdajúcimi pesničkami však znela kapela o niečo čitateľnejšie a chalanom sa podarilo do predného radu prilákať prvých zametačov, takže spokojnosť. Mimochodom, debut „Bestial Void Inevitability“ chalani vydali u nemeckých Rising Nemesis Records a v štúdiovej forme znie pre mňa osobne stráviteľnejšie. Určite ho odporúčam fanúšikom extrémneho death metalu.

mindshifterfestIV-infer-2

Matadori INFER počas vystúpenia

INFER z Košíc som mal možnosť prvýkrát vidieť práve v Nitre, približne asi pred 8. rokmi na niektorom z pokračovaní Dark’s Night Symphony. Zvuk sa v porovnaní s THE INFINITE WITHIN polepšil, black/death v ich podaní nikdy nesklamal, a nebolo tomu ani teraz inak. Mňa osobne potešilo, že páni do playlistu zaradili aj staršie veci („Father Hell, Mother Death“ z ich prvotiny „In Cold Being“) . Pomalšie skladby nezneli o nič nudnejšie ako tie náklepové, čo beriem ako veľké plus, pretože pri väčšine kapiel sú to momenty, pri ktorých vyhráva chuť na pivo. INFER skrátka bavili od začiatku až do konca, čo malo za následok, že ich set som si s chuťou pozrel celý.

mindshifterfestIV-empyrion-4

Najviac ľudí bolo zvedavých na domácich EMPYRION

Domácich EMPYRION som videl naživo veľakrát, no napriek tomu si nenechám ujsť možnosť pozrieť si ich znova vždy, ak hrajú v blízkom okolí. Zo všetkých kapiel hrali podľa môjho odhadu najdlhšie, mám dojem, že album „Mindshifter“ odznel celý, pričom zaznelo aj niekoľko nových pesničiek, z ktorých usudzujem, že nasledovný materiál bude minimálne tak výborný ako debut. Zastúpenie ľudí pred pódiom mali páni spomedzi všetkých zúčastnených kapiel najpočetnejšie a muselo sa veru aj pridávať. Ak si dobre pamätám, tak sa chalani rozhodli zopakovať famóznu vecičku „The Tower“. Výkon predviedli ako vždy výborný, gitarista Rado sa na facebookovskej udalosti ospravedlňoval za obe ľavé ruky v dôsledku choroby, ja som v ich sete však žiadne problémy nepočul.

Približne hodinku po magickej polnoci je akcii koniec. A zhrnutie? Divácka účasť hojná, porcia metalovej hudby poctivá, vďačiť za ňu môžeme trojici kapiel a zvlášť chalanom z EMPYRIONU, ktorí mali koncert na svedomí. Z tých mínusov by som možno spomenul asi iba hrací čas, koncerty v tomto klube totiž začínajú väčšinou niekedy až okolo 21:00 až 22:00 hod., známky únavy sa preto pri posledných kapelách po polnoci už začínajú prejavovať.

Celkovo však hodnotím akciu veľmi pozitívne a som zvedavý,  koho sa chalanom podarí na najbližšie pokračovanie Mindshifter Festu zavolať.

PLUSY:
Početné publikum, výkon všetkých kapiel

MÍNUSY:
Neskorší začiatok akcie

Foto: Dominika Trebatická