Destinity – XI. Reasons To See

Duše sa spolu bavia naveky … takýto názov nesie jedna z piesní prvého albumu (dema) – Wepts From the Sky – deathmetalového, vtedy ešte len tria z Lyonu, ktorý vyšiel už v roku 1996. Zakladajúci (aj doterajší) členovia sú Mick, Zephiros a Morteüs. Kapela, ako ktorákoľvek iná, prešla niekoľkými personálnymi zmenami a v súčasnosti títo Francúzi fungujú ako pätica. Kapela síce aktívne existuje už od roku 1996, no doposiaľ sa akoby vyhýbala túžbe po medzinárodnom uznaní. Zlom a významný kariérny postup znamenal podpis zmluvy s vydavateľstvom Lifeforce Records, pod záštitou ktorého v roku 2008 vyšiel ich predposledný album – The Inside.
Oficiálne 22. februára 2010 Destinity prostredníctvom LR vydali aj svoj najnovší album  XI. Reasons To See. Album pretlačil muzikantský kvintet do popredného povedomia spoločnosti holdujúcej melodickému death metalu. Výrazne cítiť vplyv kapiel ako Dimmu Borgir či Dark Tranquillity, miestami dokonca aj Amon Amarth. Ako býva dobrým zvykom, neabsentuje štandardný inštrumentálny úvod. Kladie latku pomerne vysoko, poslucháčovi nepodsúva pocit zbytočnosti či neprepracovanosti. Osobne kvitujem (ne)ukončenie intra, teda druhá skladba nasleduje ako automatické pokračovanie tej istej, len už s pridaním spevu. Muzikanti sa rozhodli klávesy používať iba mierne na dotváranie atmosféry, aby zbytočne nenavodili ťažkú symfonickú atmosféru, ktorá na albume určite nedominuje. Fajnšmekri obľubujúci gothic ako Nightwish alebo doom typu Type 0 Negative si teda na svoje neprídu. V tomto znení sa nesie celý album. Klávesy len podčiarkujú dominanciu gitár a bicie udržujú rytmus. Miestami dochádza k obmenám nevyčnievajúcim však z radu. Morteüs dostal šancu prejaviť svoje schopnosti – bicie i vokály – najmä pri tretej skladbe When They Stand Still, ktorá je z celého albumu najrytmickejšia. Song s nepopierateľným blackmetalovým nádychom To Touch The Ground znamená výrazné oživenie albumu. Jednu z určite najsympatickejších vecičiek s pomalým temným rázom predstavuje Rule Of The Rope. Ako typická melodická deathmetalová pieseň je viac než príjemným otvorením druhej polovice albumu – dokáže znova prebudiť náš záujem. Asi najkomplikovanejším pokusom Destinity pri tvorbe XI Reasons To See, vďaka ktorému pre nich tento album znamená výrazný posun vpred, boli tzv. vrstvené vokály. O čo ide? Vokály sú často umiestnené nad hranicou growlingu a v speve sú ťažko dlhodobejšie udržateľné. Tieto efekty robia album naozaj výnimočným. Záverečná skladba Got Smile Sticking je paradoxne takmer totožná s ich demovými prvotinami, konkrétne pokusmi typu New Dark Empire z druhého (a posledného) dema Supreme Domination´s Art (2001).

Výsledná práca sa dokáže vyrovnať viac renomovaným albumom preferovanejších kapiel. Na mieste je však otázka, či to nebude až nápadným podobaním sa na ne. Destinity majú vo svojom štýle, podobne ako napr. Dimmu Borgir, problém urobiť každý jeden song odlišný od toho druhého. Z aktuálnych 11 piesní by sa veľmi ľahko dalo urobiť 7 až 8 originálov. Taktiež niektoré gitarové sóla a riffy sú nám citeľne povedomé už z predošlých albumov. Samozrejme, album nesie aj isté pozitíva. Chalani výborne odhadli mieru a vyváženie brutality kombinovanej s melodikou. A ako už bolo viackrát spomínané, album XI Reasons To See predstavuje pre Destinity výrazný kvalitatívny pokrok vpred. 

Žáner: Melodic/Trash Death Metal
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Lifeforce Records, 2010
Web: www.myspace.com/destinity
Zostava:
Mick – spev
Zephiros – gitara
Seb V.S. – gitara
Dave – basgitara
Morteüs – vokály, bicie, klávesy
Diskografia:
Under the Smell of Chaos – 2003
In Excelsis Dementia – 2004
Synthetic Existence – 2005
The Inside – 2008
XI Reasons To See – 2010
Tracklist:
Negative Eyes Control (2:13)
Just Before… (5:37)
A Dead Silence (4:03)
Rule Of The Rope (5:13)
To Touch The Ground (4:56)
When They Stand Still (4:39)
Got Smile Sticking (4:20)
Witness (4:42)
Your Demonic Defense (4:43)
Self Lies Addiction (5:30)
Silent Warfare (6:09)
Definitíva:
Netvrdím, že album nemá čo ponúknuť,
 no neprináša nič, čo by nám už nebolo
 z hudobnej scény známe.
Destinity nepochybne majú potenciál,
avšak pridržiavajú sa zaužívaných
deathmetalových vzorcov. Niekto možno
však práve tie vyhľadáva,
preto album určite stojí za vypočutie.

Autor: Odin

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla