TARJA – Luna Park Ride

Tarja Turunen vyplnila dieru medzi štúdiovými albumami novým DVD nazvaným „Luna Park Ride“. Najzaujímavejším faktom ostáva, že koncert je zložený z fanúšikovských záberov. Nič to však nemení na fakte o viac-menej jeho zbytočnosti.

Od nového DVD snáď najpopulárnejšej fínskej speváčky, Tarji Turunen som si nesľubovala veľa. No aj napriek tomu som sa naň tešila, keďže Tarju počúvam od samého začiatku. Album je zostrihom koncertu, ktorý sa uskutočnil už dosť dávno. Presnejšie 27. marca 2011 počas jej turné „What Lies Beneath“ v Argentíne. Možno je vám už známe, že ide o kolekciu amatérskych videí. Tomu zodpovedá bohužiaľ aj ich kvalita. Podobné a možno ešte lepšie nahrávky si môžete zadarmo pozrieť aj na youtube.

tarja-lunapark-ride-dvd

TARJA – Luna Park Ride

Doteraz nerozumiem celému ošiaľu okolo koncertu z argentínskeho Luna Park. Buenos Aires je Tarjin druhý domov a má tam svoj veľký fanclub. Štadión bol plný, čo pre ňu osobne musel byť zážitok. Avšak pre bežného diváka z Európy je to koncert ako každý iný.

Ešte raz zdôrazdňujem, produkcia DVD je založená na amatérskych videách. Britský producent Tim Palmer si však dal záležať a DVD namixoval do maxima, najmä po zvukovej stránke. Samotný  koncert je zostrihaný na 78 minút, pričom ďalších 70 minút tvoria bonusy.

Počas spomínaného koncertu odzneli hity ako napríklad „Dark Star“, „I Walk Alone“, „Die Alive“ či „Until My Last Breath“. Podľa očakávania došlo aj na hity NIGHTWISH, konkrétne „Stargazers“, „Wishmaster“ a „Crimson Deep“.

tarja-lunapark-ride-2

Tarja rozdávala počas koncertu úsmevy na všetky strany

Koncert otvára skladba „Dark Star“. Tarja prichádza na pódium prekvapujúco v čiernom outfite. Je ako vždy, večne vysmiata, úsmevy rozdáva na všetky strany. Pri pozeraní tohto materiálu som z nej mala pocit, že sa vôbec nezmenila. Je to stále tá istá milá a prefesionálna Tarja, akú poznáte z jej koncertov. Napriek kvalitatívnym nedostatkom tohto DVD nemožno prehliadnúť fakt, že koncert bol skutočne fantastický. Tarja bola vo výbornej nálade a spolu s tisíckami fanúšikov vytvorila úžasnú atmosféru. Nie je to len odspievaný koncert, ale skutočne vidieť, že sa všetci ohromne bavili. Zábery z tohto DVD boli čiastočne už aj na video nahrávke „Act I“, ktoré vyšlo v roku 2012. Treba však uznať, že fanúšikov tejto fínskej divy istotne „Luna Park Ride“ poteší.

A bonusy? Rada by som napísala o nich niečo pozitívne, ale žiaľ veľmi to nejde. Akurát tak trochu zaujmavé je zdieľanie pódia so skupinou VAN CANTO na Wackene v roku 2014, počas skladby „Anteroom of Death“, kde boli použité iba orchestrálne vokály.

tarja-lunapark-ride-1

Tarja v argentínskom futbalovom drese

Nechcem Tarju a jej manažment uraziť, ale podľa mňa týmto DVD strelili poriadne vedľa. Chápem, že niektorým fanaticky naladeným fanúšikom sa tento kúsok môže páčiť, mňa ako verú fanúšičku však naopak sklamal. V porovnaní s jej ostatnými DVD v mojej zbierke je toto aktuálne len slabým kuracím odvarom bez zeleniny.

Na DVD nehľadajte žiaden špeciálny materiál typu sound-check, prípadne zákulisné scény. Mnoho videí z neho nájdete aj na youtube. Pri počúvaní som  mala pocit, akoby bolo DVD vyprodukované len s cieľom zarobiť peniaze za každú cenu. Snáď nabudúce podobnú chybu nespravia a tento prehrešok Tarji a jej manažmentu viacerí odpustia.

Hodnotenie autora: 3 / 10

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Dátum vydania: 29.5.2015
Vydavateľstvo: earMusic
Web: www.tarjaturunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – vokály, piáno
Alex Schollp – gitara
Doug Wimbish – basgitara
Max Lilja – cello
Christian Kretschmar – klávesy
Mike Terrana – bicie
Tracklist:
Dark Star
My Little phoenix
The Crying Moon
I Walk Alone
Falling Awake
Signos
Little Lies
Underneath
Stargazers
Ciaran’s Well
In For a Kill
Where Were You Last Night
Heaven is a Place on Earth
Livin On a Prayer
Die Alive
Until My Last Breath
Wishmaster
Videografia:
Act I – 2012
Colours in the Dark – 2013
Luna Park Ride – 2014
Definitíva:
Aktuálnym DVD „Luna Park Ride“ strelila Tarja a jej manažment dosť vedľa. Tarja i fanúšikovia boli skvelí, no tu všetky pozitíva končia. Najzaujímavejším faktom ostáva, že je koncert zostavený na amatérskych záberoch fanúšikov. Pre tých, ktorí Tarju zbožňujú, je toto DVD tak, či onak, povinnosťou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla