Tristania – Rubicon

Tristania boduje aktuálne nielen s novou speváčkou a spevákom, ale aj s novým albumom Rubicon. Ten vyšiel v auguste tohto roku. Pravdu povediac som posledný album od Tristaniii počúvala viac než všetky predošlé nahrávky. Bolo to hlavne tým, že sa špekulovalo o Vibeke a jej odchode z kapely. Niektorí ju tipovali ako novú speváčku skupiny Nightwish, ktorá v roku 2007 tiež hľadala náhradu za Tarju Turunen.  Vibeke kapelu nakoniec v roku 2007 opustila a nahradila ju talianska speváčka Mariangela Demurtas. Mariangela ma však na začiatku vôbec neoslovila, podobne ako  aj jej „live“ nahrávky. Keď sa ma Stillborn spýtal, či mám záujem spraviť recenziu, váhala som. No niečo mi vravelo: daj tomu šancu.
A zostala som milo prekvapená. Tristania, nórsko-švédska skupina, sa mi vždy páčila s pôvodnou speváčkou Vibeke Stene. Zloženie kapely sa však po jej odchode zmenilo. Spevák Morten Veland si založil nový projekt Mortemia. V roku 2009 dokonca opustil skupinu aj basák Rune Osterhus. Nahradil ho Ole Vistnes, ktorý v Tristanii už neraz hosťoval. Koncom leta tohto roku vyšiel spomínaný album RUBICON, v ktorom spieva aj ich aktuálna speváčka, Mariangela Demurtas. Mariangela pochádza z Talianska a spievala vo viacerých talianskych skupinách. Takisto spolupracovala s kapelou Artifact na skladbe New Messiah. Od poesledného albumu s Vibeke, teda Illumination nastalo v smerovaní kapely pár zmien a veľa som od aktuálneho albumu neočakávala. Slečna Demurtas ma veľmi neočarila a mala som skôr pocit, že Tristania smeruje na komerčnú kolaj. Prirovnávala som ich k talianskej skupine Lacuna Coil.

Album Rubicon som počúvala posledné dni viac krát a ostala som príjemne prekvapená. Novinka je síce komerčnejšia, no stále je to typická Tristania. Mariangelin spev sa k hudbe užasne hodí a Ole Vistnes ju na base perfektne dopĺňa. Rubicon ponúka  celkovo 11 piesní a ani jedna ma nenudila.  Hneď k prvej skladbe Year of the Rat bol natočený klip. Svieža a divoká skladba, v ktorej na začiatku dominujú klávesy. Nasledujúca skladba Protection je o niečo pomalšia, ale je vhodná na koncerty. Pri Patriot Games mám zmiešané pocity. Jednak mi pripomína hudbu akejsi počítačovej hry, na druhej strane mi táto skladba s jej bubnujúcim tónom ide pod kožu. Refrén vo mne silno evokuje akúsi známu skladbu, no neviem prísť na to, akú. Je to temperamentný kúsok. Úplný highlight tohto albumu je pre mňa pomalá skladba The Passing, v ktorej spieva prevažne Mariangela. V Sirens sa predviedol nový spevák Kjetil Nordhus. Album očaril krásnymi tónovými pasážami, ako aj typickými pochmúrnymi textami a inštrumentálnymi prvkami, ktorým zostala Tristania verná.

Poslucháč nájde na albume pomalé, ale aj svižné skladby. Aj keď je tento album iný, veľmi sa mi páči jeho celková kompozícia a som zvedavá, ako sa bude ďalej táto skupina vyvíjať. Potenciál novej zostavy je očividný. U máloktorej skupiny som si tak rýchlo zvykla na novú  zostavu.

Žáner: gothic metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records, 2010
Web: www.tristania.com
Zostava:
Kjetil Nordhus – vokály
Mariangela „Mary“ Demurtas – ženský spev
Anders Hoyvik Vide – gitara
Gyri S. Losnegaard – gitara
Ole Vistnes – basgitara
Tarald Lie – bicie
Einar Moen – klávesy
Diskografia:
Widows Weeds – 1998
Beyond the Veil – 1999
World of Glass – 2001
Ashes – 2005
Illumination – 2005
Rubicon – 2010
Tracklist:
Year of the Rat (4:35)
Protection (4:15)
Patriot Games (3:27)
The Passing (4:48)
Exile (4:26)
Sirens (4:27)
The Emerald Piper (3:09)
Vulture (3:43)
Amnesia (4:54)
Magical Fix (4:20)
Illumination (8:13)
Definitíva:
Myslím si, že tento album otvorí
 Tristanii dvere k úspechu
 a najmä pritiahne nových fanúšikov.
Album pozitívne prekvapil, celkovo je živý.
Nové temperamenté hlasy speváčky
 Mariangely aj speváka Kjetila
 tvoria spolu staro-novú Tristaniu.
Mariangela nie je sopranistka a tak zarytí fanúšikovia
 ex-speváčky Vibeke Stene budú možno
 po prvom počúvaní váhať
a mat zmiešané pocity z novinky Rubicon.

Autor: Darskinia

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla