Allen/Lande – The Showdown

Sú kapely, kde spevák zachraňuje všetko. Sú také, kde muzikanti zachraňujú speváka. Existuje však aj projekt, kde sa nad vodou držia navzájom dvaja speváci a jeden muzikant. Hovorím o projekte Allen/Lande. Už z názvu vyplýva, že ide o materiál, ktorý zastrešujú dve spevácke esá – Russela Allena a Jorna Landeho. Túto dvojicu snáď netreba predstavovať, tak ako ani multi – inštrumentalistu Magnusa Karlssona, ktorý pre toto duo píše skladby na mieru. V poradí tretí album dostal názov The Showdown.
Ak je niečo, čo môžem vyzdvihnúť v rámci tejto dvojice, tak by to bola okrem iného určite univerzálnosť. Obaja sa totiž angažujú aj na poli rockovej a aj na poli metalovej hudby. Allen viac do tej metalovej, Lande zas viac do hard rockovej. Ich spoločný projekt má teda s oboma polohami veľmi vyvážený balans. V tomto prípade sa však na žiadne škatuľky nehrá. Album "The Showdown" je totiž skôr výstavným umením vokálnych línii, ktoré sú výborne odstupňované od jemnejších polôh, až po dynamické a melodické hard n heavy plochy. Zloženie playlistu mi však v rámci tohto kontrastu veľmi nesedí. Album totiž otvára silná dvojica gitarových skladieb The Showdown a Judgement Day, ku ktorej je k dispozícii aj video. Album dynamicky graduje o chvíľu neskôr vo famóznej hymne Turn All Into Gold.  Zvyšok albumu sa potom nesie v rockovom duchu so skladbami pomalšieho charakteru. To je na jednej strane škoda, keďže je ťažšie si počas tej pomerne dlhej stopáže udržať pozornosť. Na strane druhej tu však o čosi viac vyniknú hlasové prednosti oboch pánov, keďže v inštrumentálnych častiach sa tlačí menej na pílu. Vyniknú tu hlavne klavírne a klávesové plochy, ktorými sa veľmi nešetrilo, čo ja osobne vítam. Pomohlo to aj výslednému zvuku, ktorý je živý a veľmi presvedčivý. Materiál znie moderne, inštrumentálne decentne a technicky na úrovni. Snáď len tá dĺžka cez hodinu je trochu veľa.

Tretí album býva väčšinou prelomový a ukazuje buď holú pravdu a kompozičnej neschopnosti, alebo potenciál obrátiť kormidlo tým správnym smerom. V prípade projektu Allen/Lande je to však trocha inak. Album The Showdown si vzal tie dobré esencie z oboch predošlých nahrávok a zabalil ich do modernej produkcie so štipkou nových aranžmánov. Ako revolúcia trocha málo, ako evolúcia prijateľné a potešujúce.

Žáner: melodic heavy metal / hard rock
Krajina pôvodu: USA / Švédsko / Nórsko
Vydavateľstvo: Frontier Records, 2010
Web: www.myspace.com/allenlande2
Zostava:
Russel Allen – vokály
Jorn Lande – vokály
Magnus Karlsson – gitara, basgitara, klávesy
Jaime Salazar – bicie
Diskografia:
The Battle – 2005
The Revenge – 2007
The Showdown – 2010
Tracklist:
The Showdown (6:04)
Judgement Day (5:59)
Never Again (4:58)
Turn All Into Gold (4:01)
Bloodlines (5:06)
Copernicus (5:03)
We Will Rise Again (5:53)
The Guardian (4:40)
Maya (4:24)
The Artist (5:10)
Eternity (5:35)
Alias (4:45)
Definitíva: 
Vokálna exibícia na poli hard n heavy
 zabalená v modernom zvukovom kabáte
 pre pomerne široké masy.
Ak ste fanúšikom čo i len jedného
z dvojice Allen – Lande, nebude problém
prepáčiť tých niekoľko málo hluchých miest.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla