Explózia emócií a vášní v Zlíne. SYMPHONY X vyučovali progres

Nie je zvykom, aby naše končiny s opakujúcou sa frekvenciou hostili mágov progresívneho metalu, akým oprávnene SYPMPHONY X aj sú. Teda, ak sa tak aj konečne stane, váhanie stranou. Ich zínsky koncert stál za to.

Naši západní susedia, konkrétne Zlín, a jeho Masters Of Rock Café, boli v piatkový večer svedkami hudobného sviatku, ktorý bol znásobený pestrosťou účinkujúcich hostí v podobe francúzskych MELTED SPACE, tuniských MYRATH, a tým prirodzene prekypoval rôznou paletou farieb a hudobných odtieňov.

symphony-x-melted-space-zlin-2016-8

MELTED SPACE

Organizácia klapala na výbornú a šlapalo sa podľa rozvrhu bez výrazných meškaní. Večer otvárali symfonicky a operne sa tváriaci MELTED SPACE. Projekt klávesy ovládajúceho Pierre Le Papeho priviezol so sebou trojicu hlasov, ktoré v jednotlivých piesňach zvádzali vokálne súboje. O ten ženský sa postarala Clémentine Delauney, momentálne sa objavujúca aj vo VISIONS OF ATLANTIS, či predtým u SERENITY. Čistý mužský zaobstaral Guillaume Bideau, známy svojim pôsobením v MNEMIC. Tie boli dopĺňané death metalovým „growl“ vokálom.


Setlist prevažne obsiahol aktuálnu novinku „The Great Lie“, ktorá je v štúdiovej verzii obohatená množstvom viac či menej známych hostí. Naživo boli piesne zvýrazňované symfonickými a klávesovými prvkami, tie dominovali. Hra gitár a bicích sa svojím prejavom a intenzitou prispôsobovali práve vokálu, ktorý znel. Absentovala invencia, zneli až príliš jednotvárne, dookola obdobné riffy a postupy. Takmer až účelovo, aby sa piesňam dostalo metalového rázu.

symphony-x-myrath-zlin-2016-10

MYRATH

Ako bolo neskôr okomentované aj samotnou kapelou, Česká republika nie je krajinou neznámou pre MYRATH, tí tu doteraz vystupovali už po tretíkrát a odozva divákov tomu dávala za pravdu. Títo tuniskí pevci pútajú pozornosť svojim cudzokrajným výzorom, ale hlavne spôsobom, akým pretkávajú orientálne tóniny s metalovo-progresívnym vyznením.


Hralo sa takmer výhradne z pár týždňov starého albumu „Legacy“. Kapela poslednými dvoma štúdiovými albumami zjednodušila postupy a sprístupnila skladby širšiemu publiku. Samozrejme, stále uchovávajúc progresívne korene, tých sa nám dostalo neúrekom vo „Wide Shut“ z albumu „Tales of the Sand“ s inštrumentálnymi parádičkami všetkých nástrojov. Melodickosť a rozprávkovosť ako z Tisíc a jednej noci opantali publikum. To bolo umocňované živelnosťou a spontánnosťou v prejave speváka Zahera Zorgatiho a lahodiacou ľúbivosťou s prehľadom odohraných tónov všetkých nástrojov. Nabudúce poprosím, keby MYRATH hrali ako hlavná kapela, prípadne dostala väčší priestor.

symphony-x-zlin-2016-18

SYMPHONY X

Príchod hlavnej hviezdy večera naznačovala okrem samotného programu aj intenzita zvuku, ktorá sa šírila zvučením bicích a strunových nástrojov. SYMPHONY X podobne ako krefeldskí bardi (BLIND GUARDIAN) si dávajú načas s prípravou svojich albumov a tomu svedčí aj frekvencia s akou nám servírujú svoje novinky. To je však kompenzované silou materiálu a teda ako jedni z mála si môžu dovoliť naživo predviesť celú novinku a nestavať na už tradične obohratých piesňach. Áno, minuloročný album „Underworld“ odznel v celej svojej kráse! Svojou rôznorodosťou a farbistosťou neochudobnil koncertný zážitok o žiadnu emóciu.

Zostava SYMPHONY X je poskladaná z vyzretých inštrumentálne zručných osobností, tie strhávali pozornosť hlavne svojimi výkonmi a príliš nevsádzali na teatrálnosť. S výnimkou Russell Allena, ktorý si od prvého momentu vkročenia na pódium uchmatol celé obecenstvo len pre seba. Vokálne s prehľadom utiahol všetky svoje party, všetky emócie vsadené do tónov skladieb. S travoltovským šarmom zvládal všetky tanečné figúry, zbytočne nerečnil a nechal tak odsýpať celý setlist, ktorý Pinnella (klávesy) a Romeo (gitary) šperkovali svojimi súbojmi.


Po úvodnom trojlístku „Nevermore“, „Underworld“ a „Kiss of Fire“ sa Russell ospravedlnil fanúšikom za ich dlhoročné čakanie za vystúpením kapely, aby sa následne elegantne s lúskaním prstov pretancoval celou „Without You“. V inštrumentálne najkomplexnejšej skladbe koncertného večera „To Hell and Back“ mení masky a tým aj vokálne charaktery, aby v nasledujúcej „Run With the Devil“ na viackrát prešprintoval celé pódium.

Staršie veci „Out of the Ashes“ a „Sea of Lies“ uzatvorili hlavnú časť setlistu, po hlasitom vyvolaní kapely sa pokračovalo so „Set the World on Fire“. Krátke vzdanie cti heavy metalovému Diovi a prišiel záver v podobe finálnej skladby aktuálneho albumu „Legend“.

MYRATH potvrdili oprávnený rastúci trend v popularite, hoci v zákulisí stále pôsobili skromným dojmom a podpisovali všetko čo prišlo. Hlavná hviezda SYMPHONY X so strhujúcim frajerom Russellom Allenom predviedla špičkovú formu, na zopakovanie ktorej dúfajme nebudeme zase čakať dlhé roky. Vydarený večer mal miernu špinku v podobe prepáleného zvuku, ten prispel k tomu že zážitok z koncertu doznieval aj na druhé ráno šumom v zvukových kanálikoch.

PLUSY:
výkony SYMPHONY X a MYRATH, organizácia, bohatý merch,

MÍNUSY:
prepálený zvuk hlavnej hviezdy