LABŸRINTH – Architecture of A God

Ponuka, ktorá sa neodmieta. Aj takto by sa dal nazvať „deal“, na ktorý si po 7. rokoch nečinnosti tľaplo vydavateľstvo Frontiers Records s talianskou progresívne ladenou power metalovou zostavou LABŸRINTH. Výsledkom čoho je aj novinka „Architecture of a God“.

Určité obavy samotných muzikantov o sile a úprimnosti materiálu síce možno boli na mieste, avšak počúvajúc finálny výsledok tvorivého procesu strácajú svoje opodstatnenie. Doposiaľ neprekonaný míľnik v diskografii „Return to Heaven Denied“ z roku 1998 dostáva konkurenta, ktorý mu svojou kvalitou nekompromisne šliape na päty.

LABŸRINTH – Architecture of A God

Trojica muzikantov, bezvýhradne spätých s touto skupinou Andrea Cantarelli (gitary), Olaf Thorsen (gitary) a Roberto Tiranti (vokál) sa obklopili nemenej výraznými menami. Spoločne tak nedali šancu neúspechu. V podstate nová rytmika tvorená Johnom Macalusom (bicie – TNT, RIOT, ARK) a Nikom Mazzucconim (basgitara) je dostatočne hravá, pôsobí sviežo a variabilne. V niektorých momentoch nás nechá unášať čírymi basovými linkami a hlavu nám zamotá každé jedno cinknutie bicích.

Ďalšími neprehliadnuteľnými tromfami sú Oleg Smirnoff (klávesy) a Simone Mularoni (gitary – DGM), ktorý sa postaral o celkový mix. Ten je krištáľový. Každý nástoj má svoje miesto a poslucháč nie je ochudobnený o žiaden tón či inštrument. Patrične dáva dôraz na kľúčové elementy tvorby LABŸRINTH. Tými sú doslova nekonečná spleť gitár dvojice Cantarelli a Thorsen, ktoré sa v rýchlejších skladbách priam nekontrolovateľným spôsobom vinú vpred. V pomalších kúskoch násobia atmosféru a nechajú nás blúdiť labyrintom tónov. Nemožno opomenúť klávesy, tie sú všade. Svojou mnohorakosťou vypĺňajú každý kúsok skladieb a hudba sa nimi stáva sýtejšou. Dôležitý je ich emočný charakter, ktorý spolu s vokálnymi linkami vykresľujú intímne až precítené momenty, prípadne vedia rozdúchať iskierku power metalovej vášne.

Hneď v úvode bolo poznamenané, že ide o progresívne znejúce zoskupenie, tento prvok na aktuálnej novinke však nie dominantný. V prvom rade ide o melodický power metal, ktorého možno progresívny nádych je rýchlo zameniteľný za atmosféru budovanou náladovosťou kláves, rozličných „samplov“ a niekedy až krehkých gitarových liniek. Práve tieto výrazové prostriedky umocnené inštrumentálnou pestrosťou a tempovou rozmanitosťou môžu vyvolávať tieto pocity.

LABŸRINTH

To, že melódia je základným stavebným kameňom novinky potvrdzuje hneď úvodná skladba „Bullets“, na ploche šiestich minút niet stopy po zbytočnom opakovaní sa. Stredne tempová záležitosť začína klávesovým introm, ktorá sa ostrými gitarami a dunivou rytmikou rozvinie cez sympaticky sa nesúci refrén. Piesni dominuje spleť dych berúcich sólových gitár a kláves. „Still Alive“ vystužená kovovou basovou linkou a klávesovo bohatá, progresívnejšie ladená „A New Dream“ sú atmosférou kdesi inde, pôsobia hutnejším a chladnejším dojmom. O pár rýchlostných stupňov viac sluší „speedovému“ rýchliku „Take on My Legacy“, ktorý môžeme spolu s melodicky sviežou a hammondmi ozdobenou „Someone Says“ považovať za jednoznačne najväčšie hity dosky.

Pestrosti nahrávky dopomáhajú takmer inštrumentálna „Random Logic“, ktorá je ozvláštnená prítomnou taliančinou, detskými hlasmi a hlavne tajomne so štipkou nepokoja znejúcimi klávesmi. Baladická „Those Days“ dostáva rockový až AOR nádych. Hravá „We Belong to Yesterday“ s majestátnym refrénom a o čosi rýchlejšia „Stardust and Ashes“ hnaná-riffo paľbou opäť ponúkajú kopec melodických momentov. Album uzatvára akoby z konceptu vytrhnutá „Diamond“ s takmer nadpozemskými klávesmi a skľúčenou gitarou.

Hriechom je nespomenúť titulnú skladbu albumu, ktorá je súčasne jeho najkomplexnejšou a najdlhšou položkou. Kulminuje všetko doteraz napísané a to veľmi príťažlivým spôsobom. Buduje pomaly atmosféru a prelína dravé riffové pasáže s melodickými vyhrávkami, strieda metalová riavu s komornejšími motívmi. Nad tým všetkým kraľuje lahodný refrén s krásnym inštrumentálnym dobrodružstvom v závere.

Je otázne do akej miery bude trvácne opätovné obnovenie kapely a či ešte niekedy príde ponuka rovnako lákavá na to, aby sa fanúšikovia LABŸRINTH a melodického power metalu všeobecne dočkali ďalšieho radového albumu. Každopádne, novinka má svoje neodškriepiteľné kvality, bude patriť medzi výrazne pozitívne hodnotené albumy tohto druhu hudby v aktuálnom roku. Nesmieme však opomenúť neúprosne sa blížiace novinky žánrovo spätých kolegov, taktiež Talianov, SECRET SPHERE a VISION DIVINE.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 21.04.2017
Web: http://www.labyrinthband.it/
Zostava:
Roberto Tiranti – vokály
Andrea Cantarelli – gitary
Olaf Thörsen – gitary
Nik Mazzucconi – basgitara
Oleg Smirnoff – klávesy
John Macaluso – bicie
Tracklist:
Bullets (06:56)
Still Alive (04:49)
Take on My Legacy (04:04)
A New Dream (05:22)
Someone Says (04:44)
Random Logic (01:55)
Architecture of a God (08:40)
Children (Robert Miles cover) (04:07)
Those Days (05:14)
We Belong To Yesterday (06:32)
Stardust and Ashes (05:16)
Diamond (03:28)
Diskografia:
No Limits – 1996
Return to Heaven Denied – 1998
Sons of Thunder – 2001
Labyrinth – 2003
Freeman – 2005
6 Days to Nowhere – 2007
Return to Heaven Denied Pt. II – „A Midnight Autumn’s Dream“ – 2010
Architecture of a God – 2017
Definitíva:
Sedem rokov čakania na novinku talianskych melodikov LABŸRINTH sa určite oplatilo. Aktuálny prírastok „Architecture of a God“ nám v riave gitár, spleti inštrumentálnych sól a nekonečna klávesových motívov ponúka priehrštie melodických momentov, mnohorakosť nálad blízkych zážitku takmer spred dvadsiatich rokov. Vtedy kapela vydala pamätný album „Return to Heaven Denied“, ktorému je novinka takmer vyrovnaným konkurentom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla