Na návšteve u Rolanda Grapowa: Exkluzívne vypočutie novinky MASTERPLAN a neformálna debata

Skupina MASTERPLAN s frontmanom a gitaristom Rolandom Grapowom po štvorročnej pauze vydáva na konci júla svoj šiesty štúdiový album. Nepôjde však o klasickú štúdiovku, Roland Grapow sa totiž rozhodol znovu nahrať skladby, ktoré pred rokmi vytvoril so svojou bývalou kapelou HELLOWEEN.

Spolu s ďalšími redakciami sme mali na konci júna tú česť navštíviť Rolanda Grapowa priamo v jeho nahrávacom štúdiu vo Zvolenskej Slatine, kde sa exkluzívne počúval chystaný album, vďaka čomu vám prinášame prvé dojmy z neho. Pri tejto návšteve sme Rolanda aj vyspovedali a tak vám prinášame aj niekoľko zaujímavých zákulisných informácií, nielen o novom albume.

Rolandov pult v jeho Grapow Studios

Novinka nesie príznačný názov „PumpKings“, čo teda odkazuje na názov jeho bývalej kapely, s ktorou, ako je známe sa nerozišiel úplne v najlepšom, ale o tom neskôr. Na albume sa nachádza 11 skladieb, ktoré tvoria prierez rôznymi albumami počnúc „Pink Bubbles Go Ape“ z roku 1991 až po album „The Dark Ride“ z roku 2000, ktorý bol pre Rolanda rozlúčkovým s HELLOWEEN. Výber skladieb nie je úplne náhodný. Autorom všetkých týchto piesní je práve tento nemecký hudobník.

Listenning Session

Po vrúcnom privítaní a pohostení v Rolandovom štúdiu nastal čas na listenning session. A plný očakávania sme sa pustili do počúvania nového albumu, ktoré bolo spojené s družnou debatou. Tento článok však nie je miestom na podrobný opis albumu „PumpKings“. Jeho podrobný rozbor vám prinesieme v klasickej recenzii po jeho oficiálnom vydaní na konci júla. Keďže je však už k dispozícii nahrávka skladby „The Chance“, niečo predsa len poodkryjeme.

MASTERPLAN – Pumpkings

„PumpKings“ by sa všeobecne a zjednodušene dal zhodnotiť ako zmes starých skladby HELLOWEENU v novom šate a s novým zvukom (zážitok zo zvuku bol umocnený práve tým, že posluch albumu sa dial priamo v štúdiu). Nahrávanie začalo bicími v januári 2016. Od prvého kroku po vydanie teda ubehne niečo viac ako rok a pol. Na albume cítiť moderný prístup, aj pre mňa osobne bolo vypočutie si novinky priblížením staršej tvorby HELLOWEENU.

Porovnávanie s originálom

Jedna z prvých otázok, ktorá sa pri albume s prerábkami starých vecí (avšak s kompletne novou zostavou) natískala bola, ako sa pozerá na porovnávanie, ktoré medzi fanúšikmi určite nastane. Hlavný mozog MASTERPLAN si je porovnávania plne vedomý, no vnútorne ho vôbec nerieši. „Pri nahrávaní „Pumpkings“ som sa nesústredil na to, aby sa skladby na seba podobali aj po približne dvadsiatich rokoch. Som pevne zmierený s tým, že sa nájde veľa kritických hlasov, no osobne chválu a kritiku odhadujem v pomere 50:50,“ prezradil. Ďalej Grapow priznal, že MASTERPLAN nemajú ani zďaľeka takú fanúšikovskú základňu ako HELLOWEEN (či už v prítomnosti, alebo v časoch, keď bol jeho súčasťou).

„Myslím si, že fanúšikovia týchto dvoch kapiel sa takmer vôbec neprekrývajú. Kým fanúšikovia tekvíc s touto kapelou prežili 30 rokov a stále sa tejto kapely držia, u MASTERPLAN je to iné. Naši sú mladší, liberálnejší a prístupnejší novým trendom v hudbe. A to je aj jedným z dôvodov vydania takéhoto albumu,“ doplnil. Obdivovatelia MASTERPLANU pravdepodobne vo veľkej miere nemajú napočúvanú diskografiu HELLOWEEN a Roland im chcel týmto spôsobom priblížiť jeho bývalú tvorbu v novom šate. Dá sa to teda brať aj ako istý druh osvety.

Pracovný „neporiadok“

Keďže ide autorsky o Grapowove vlastné skladby, zaujímalo nás, prečo sa album „PumpKings“ rozhodol vydať pod hlavičkou MASTERPLAN a nie ako svoj sólový projekt: „To je zaujímavá úvaha. Musím sa priznať, že keď som tento svoj zámer oznámil kolegom v kapele, nevyzerali nadšení. Hlavné obavy mali presne z toho, čo si už načrtol – porovnávanie. Hlavne náš spevák Rick Altzi bojoval s myšlienkou, že predsa bude porovnávaný s takými menami ako Michael Kiske a Andi Deris. Po vysvetlení mojej vízie, že nechcem robiť žiadnu kópiu, však všetci súhlasili. A prečo to teda vydávam pod hlavičkou kapely a nie ako sólo projekt? Áno, mohol som to v podstate urobiť aj tak, ale MASTERPLAN je moja domovská kapela, s ktorou pracujem už niekoľko rokov, a som v nej obklopený skvelými muzikantmi a ľuďmi, tak prečo nie?“, uzavrel Roland.

Veľký reunion HELLOWEENU bez Grapowa

Roland Grapow však nie je jediný, kto sa rozhodol oživiť staré hity HELLOWEENU. Tekvicová partia sa totiž rozhodla usporiadať obrovské celosvetové turné s názvom „Pumpkins United“, na ktorom sa k aktuálnej zostave pripoja aj ikony tejto kapely z dôb minulých – Michael Kiske a Kai Hansen. Turné začína v októbri v Brazílii a tešiť sa môžu aj slovenskí fanúšikovia, ktorí si tento jedinečný zážitok budú môcť dopriať 26. novembra v bratislavskej NTC Aegon Aréne. Roland však prízvukuje, že album „PumpKings“ je niečo úplne iné.

On sám totiž dáva do popredia, že nie je veľkým fanúšikom podobných reunion projektov a že v jeho prípade ide o znovu nahratie skladieb s úplne inou zostavou a v novom šate. Na tieto dva projekty má pomerne rázny pohľad aj z pohľadu promovania. Albumu „PumpKings“ sa veľa reklamy nedostalo, na YouTube sa vyskytlo len pár lyric videí pripravovaných skladieb a samotný nemecký hudobník urobil pred nami len tri rozhovory, v ktorých promuje spomínanú nahrávku. Okolo projektu „Pumpkins United“ je teda oveľa viac rozruchu, čo už podľa frontmana zakotveného dlhé roky na Slovensku, presahuje od vášne k hudbe k čistému biznisu.

Zlaté platne z čias pôsobenia Grapowa v HELLOWEENE visia v jeho Grapow Studios na stene

Rolanda sme sa priamo opýtali aj na to, čo na tento reunion hovorí a či ho nemrzí, že ho jeho bývalí kolegovia do tohto projektu neprizvali. Inak zhovorčivý hudobník, túto tému veľmi nerozoberal. K histórii a ku momentálnym vzťahom s bývalými spolukapelníkmi sa počas večera vyjadril čiastkovo iba niekoľkokrát. „Necítim žiadny hnev. V minulosti prebehli aj dlhšie rozhovory medzi nami. Nielen zdvorilostné pozdravy počas stretnutí na rôznych festivaloch. Vzťahy sú bohužiaľ chladné a minulosť považujem za uzavretú kapitolu, ku ktorej nemám čo povedať. Aj keď by som sa možno projektu „Pumpkins United“ zúčastnil rád, neberiem to ako žiadnu tragédiu. Žijem si vlastnú kapitolu svojho pestrého muzikantského života,“ vyjadril sa nemecký gitarista a producent žijúci vo Zvolenskej Slatine.

MASTERPLAN s novým bubeníkom

Od minulosti sme sa presunuli k súčasnosti. Do zostavy MASTERPLAN minulý rok pribudol nový bubeník Kevin Kott (AT VANCE), ktorý vystriedal Martina „Marthusa“ Škaroupku. Keďže striedanie členov kapely je v MASTERPLANE pomerne častým javom, Nemca sme sa opýtali, či je za Martinovým odchodom len jeho zaneprázdnenosť, alebo aj niečo iné: „Za tým naozaj nič nehľadajte. Martin je skvelý chlapík, dodnes sme v kontakte, no je dosť vyťažený v jeho domovskej kapele CRADLE OF FILTH. My sme schválne ohľadom nového bubeníka nerobili veľké oznámenia. Ako si spomenul, v poslednom čase sa zostava dosť pomenila a chceli sme sa veľkým oznámením vyhnúť všelijakým nepodloženým dohadom. Martin odviedol kus skvelej roboty, za čo mu ďakujem,“ vysvetlil Grapow bez okolkov.

Spojenie s KREYSONOM

Roland Grapow sa pripojil k aktuálnej a novej zostave legendárnej českej kapely KREYSON, kde sa stretne aj s bývalým bicmenom MASTERPLANU Mikeom Terranom, na ktorého sa podľa vlastných slov veľmi teší a rád nadviaže na spoluprácu z minulosti. Ako však k tejto spolupráci prišlo? Začalo to pri krste albumu kapely CITRON, v ktorej taktiež pôsobí frontman Láďa Křížek a ktorej Roland krstil album? „Je to možné, že to bol tento moment, no musím sa priznať, že úplne presne si to nepamätám. V kapele sú skvelí chalani, ktorí vedia čo chcú hrať a mne sa s nimi spolupracuje výborne. Láďa však nehovorí anglicky ani nemecky, preto nie sme v nejakom užšom kontakte, viac komunikujem s gitaristom Michalom Kusom.“ Opýtali sme sa aj na ďalšie plány s českými veteránmi: „Cez leto hráme s KREYSONOM na niekoľkých festivaloch, takže to si určite užijeme. Chalani u mňa v štúdiu nahrávali aj ich aktuálnu skladbu, po lete uvidíme, aké budú ďalšie plány,“ doplnil.

Slovenské kapely

Cez Nemecko a spoluprácu s českou kapelou sme sa v rozhovore geograficky presunuli na Slovensko. Ako je známe, Grapow žije vo Zvolenskej Slatine už niekoľko rokov, dokonca ho často vídať v tričkách rôznych slovenských kapiel. Aký má názor na našu rockovú a metalovú scénu? Aj keď má Roland určite prehľad, mená obľúbených kapiel sme z neho nedostali. „Vo svojom štúdiu som privítal už množstvo šikovných umelcov zo Slovenska, nebolo by teda fér vymenovať ich len pár a na niektorých by som určite zabudol, čo by ma potom mrzelo,“ dodal.

Hudbu robí pre radosť a nie pre peniaze

Rodák z Hamburgu na konci leta oslávi 58. narodeniny, v rozhovore pre náš web v roku 2013 uviedol (nájdete ho TU), že na pódiách by nechcel zostať do sedemdesiatky. Zaujímalo nás teda, či sa na tom niečo zmenilo a či má v hlave nejaký časový rámec, dokedy to chce na pódiách ešte ťahať.

Fiju a maestro Grapow

„Na tom sa v podstate nič nezmenilo, no v hlave plán nemám, že dokedy chcem ešte hrať. Hudba je môj život a vášeň, ktorú najmä v posledných rokoch robím ešte viac pre radosť a nie pre peniaze. Obdivujem ľudí, ako Bruce Dickinson a podobných, ktorí dokážu preskákať celý koncert vo svojom veku. Na to ja už nemám. Mám však jednu zásadu. Pokiaľ budú na naše koncerty chodiť ľudia, tak budem v hudbe pokračovať. Keď uvidím, že záujem o našu hudbu ubúda a účasť na koncertoch klesne pod určitú mieru, vtedy s tým seknem.“

Nemecký muzikant sa ukázal ako skvelý hostiteľ

Roland Grapow sa o nás u seba skvele postaral, po vypočutí albumu pre nás dokonca pripravil milé pohostenie spojené s grilovačkou na záhrade, kde pokračovala neformálna diskusia. Počas dňa urobil rozhovor s tromi médiami. My sme sa na rad dostali ako poslední, a mal som obavy z toho, že interview už bude brať strojovo a ako povinnú jazdu. Tieto obavy opadli hneď v prvých minútach. Nekonal sa žiadny formálny rozhovor, ale skvelá a uvoľnená diskusia, ktorú uznávaný gitarista a producent spestril svojimi postrehmi aj mimo pripravených otázok. Z návštevy som odchádzal plný eufórie a poznatkom, že Roland Grapow je skvelý chlapík, s ktorým sa dá porozprávať o čomkoľvek. Taktiež bol vynikajúcim hostiteľom a bola s ním zábava.

Tohto nemeckého sympaťáka a celú jeho družinu MASTERPLAN si budú môcť slovenskí fanúšikovia vychutnať už v sobotu 18. 8. na festivale More Than Fest v jeho „domovskej“ Zvolenskej Slatine.