Maďarská svorka EKTOMORF si s výbornými hosťami podmanila Collosseum

Štvorica EKTOMORF, maďarská svorka hladných vlkov na čele s krikľúňom Zoltánom Farkasom, sa po štyroch rokoch vrátila do metropoly východného Slovenska, a to s cieľom vykompenzovať predsa len trochu nevydarené predchádzajúce vystúpenie, ktoré vtedy postihli technické problémy na ich štvorkolesovom presúvadle.

KOŠICE. Posledný aprílový deň sa však nič také nekonalo a prítomní fans si mohli nerušene vychutnať šou v rámci aktuálneho turné „The Legion of Fury Tour 2019“, čo ale žiaľ v celkovom výsledku čítalo iba približne 80 divákov. Áno, vskutku až nepekne nízke číslo, keďže nasledujúci deň vďaka sviatku len málokto zarezával v práci a výška vstupného (12 eur v predpredaji) takisto nepatrila k nijak zvlášť nákladným položkám.

Ktovie. Celkom isté však je, že nejeden zúčastnený interpret prispel výborným výkonom k pamätnému večeru a zaslúžil by si teda i omnoho väčší počet rozvášnených tiel pod scénou košického Collossea.

APEY & THE PEA

Na mysli mám najmä u nás zatiaľ málo známe južné trio, APEY & THE PEA, suverénne najpríjemnejšie prekvapenie celého koncertného bloku! Chalani vsádzajú karty na riadne zbrutalizovaný mix ALICE IN CHAINS či GRAND MAGUS, kam nie je najmenší problém zakombinovať v tesnom závese podmanivé dvojhlasy, náladové zádumčivé plochy a následný HC vypaľovák.

K tomu charizmatické pódiové vystupovanie, rôznorodé veci v setliste a až nečakane kvalitný spev a rev zároveň. Nehovoriac o dokonalom sounde, ktorý aj v skromnej trojici doslova skúšal statiku tunajších stien. Deň na to som ihneď siahol po najaktuálnejšom výlisku „Hex“ a čuduj sa svetu, má to grády aj v obývačke!

SOULLINE

Relatívna spokojnosť vládla aj s predchádzajúcimi SOULLINE z krajiny čokolády, populárnych červených nožíkov a mimoriadne deravého syra. Melodický death v podaní Švajčiarov neznel síce nijak objavne/originálne a vokalista Klod nepatrí k tým najnadanejším v obore, avšak kapela vie napísať song, ktorý ma hlavu i pätu, refrén patričnú zapamätateľnosť a gitary kúzliace jednu zaujímavú melódiu za druhou.

Preto skutočne zamrzí mizerná atmosféra v ešte takmer prázdnej sále, kde ste medzi jednotlivými skladbami počuli myšací prd. Nie, nevyzeralo to veru ako v natrieskanom klube na predmestí Rio De Janeiro s pár stovkami šantiacich prepotených šialencov.

EKTOMORF

Na EKTORMORF, zlatom klinci utorňajšieho programu, sa atmosféra pomaly blíži ideálu, za čo samozrejme môže najmä maďarská groove/thrash metalová brúska hrajúca vo výbornej forme a istená podareným aktuálnym kotúčikom „Fury“. Ten totiž prosím pekne zaznel v celej svojej kráse a riadne zrýchlené hymny „AK 47“, „If You´re Willing To Die“, „Bullet In Your Head“, „Fury“, „The Prophet of Doom“ postupne opantali celé priestory Collossea.

Asi osemdesiatminútový kolotoč je následne pochopiteľne vyplnený známymi kúskami typu „Outcast“, „Black Flag“, „Aggressor“, „Evil By Nature“ či „Holocaust“, ktoré dávajú spomenúť aj na časy minulé, kde to viac než citeľne zaváňa tvorbou Maxa Cavaleru a jeho SOULFLY.

Áno, frontman Zoltán sa nikdy netajil jeho silnou hudobnou inšpiráciou, čo sa v hudbe EKTOMORF vždy náležite premietlo, lenže naživo je to jednoducho uragán a ten vám poľahky odveje všetky pochybnosti von z makovice. Preto človek ani tak nelamentoval nad tým, že „Zoli“ akosi často nestíha s hlasom, zvuk nie je úplne ideálny a s pribúdajúcim časom záverečné veci (okrem pritvrdeného coveru „Hardwired“ od METALLICY) už mierne splývajú dohromady.

Ďalší príjemný košický večer v spoločnosti kvalitnej muziky. A že ich ešte bude!

PLUSY:
Výkony kapiel a prekvapujúco parádny support v podobe APEY AND THE PEA!!!, uvoľnená atmosféra, zvuk a svetlá, sympatické vstupné

MÍNUSY:
divácka návšteva, ceny merchu