SHINING – X – Varg utan flock

Majster depresie a pohrávania sa s atmosférou Niklas Kvarforth a jeho družina SHINING vydala do sveta desiaty štúdiový album „X – Varg utan flock“.

Tentokrát si Niklas Kvarforth dal s novým materiálom viac na čas, ako to býva u neho zvykom. Ak opomenieme vlaňajšie EP, tak ubehli tri roky od skvelého predošlého počinu „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends“. Tento zvrátený hudobný génius, pod čo sa podpísal, malo vždy vysokú kvalitu, a to nemám na mysli iba jeho domovskú kapelu SHINING.

SHINING – X – Varg utan flock

SHINING už dávno nie sú typickou black metalovou kapelou. Nezabúdajú, že vzišli práve zo surového severského blacku, no Niklas pridáva do svojej muziky obohacujúce progresívne prvky, avantgardu, žánrové presahy a umelecké cítenie. A ruku na srdce, od svojej existencie (1996) prešli už poriadny kus cesty, ale nenahrali ešte ani jeden slabý album! A to platí aj pri novinke.

Hneď v úvode aktuálneho albumu „X – Varg utan flock“, ktorý plynule nadväzuje na predošlý album, pocítia fanúšikovia tohto zoskupenia príjemné mrazenie. Úvodný song „Svart ostoppbar eld“ sa po akomsi „intre“, plynule rozbehne do tempa známeho z tvorby SHINING. Už prvá skladba prinesie všetko, čo dokáže maestro Kvarforth preniesť na poslucháča. Vynikajúcu atmosféru, nečakané zmeny tempa, agresívne polohy striedané pomalšími, nádherné gitarové sólo, vzlyky….

Niklas začal ukazovať svoj spevácky talent v podobe čistého vokálu už na nahrávke „VII: Född Förlorare“ a odvtedy je prítomný na každom z albumov. Netvrdil by som, že ho je na aktuálnom počine viac ako na predošlých alebo, že je v popredí. No dostáva sa mu veľkej pozornosti, agresívne polohy s tými pomalšími, jemnejšími sú rozdelené približne rovnako. Neľudských škrekov z Kvarforthovho hrdla síce ubudlo, ale v kontraste s čistým vokálom, je namiešaný tento koktejl veľmi umne.

Ústredná postava SHINING – Niklas Kvarforth

V každej skladbe dávam do pozornosti neuveriteľne nápadité a krásne gitarové sóla. V „Jag är din fiende“ až mrazí z Niklasovho vokálu, ktorý je čistý, ale má správny drive a na pozadí valivej a ničivej atmosféry, ktorá prejde plynule v nádherné minútové sólo, dáva pocítiť, že aj depresia môže byť krásna a nejednému z vás sa budú tlačiť slzy do očí.

Opäť treba k celému dielu „X – Varg utan flock“ pristupovať ako k celku. Pustiť si len skladby bez poradia, boli by ste ochudobnený o zážitok. Kvarforth a jeho družina sa vedia brilantne pohrávať s atmosférou a nie je tomu inak ani na januárovom albume. Veľmi milým prekvapením je inštrumentálna záležitosť „Tolvtusenfyrtioett“, ktorá je celá zahraná na klavíri, kde sa predviedol samotný Niklas. Žeby nám predznamenal práve v tejto skladbe, čo nás čaká na ďalších albumoch? Väčšie využitie klavíra? Uvidíme…

Z inštrumentálky sa prehupneme azda do najtemnejšej a záverečnej piesne „Mot Aokigahara“. Tá sa mi pod kožu dostávala najdlhšie, pretože zo začiatku moje uši a hlava nebrali koncept piesne a prechody v nej. Hlavne pomalý úvod mi prišiel menej záživný a do toho Niklasovo „mrmlanie“. Po čase však na mňa začala pôsobiť ukľudňujúco, aj keď je takmer isté, že to Kvarforth v úmysle nemal. Po pokľudnej prvej časti poslednej piesne sa rozbehne skutočne zbesilé tempo s typicky bolestivým výrazom vokálu tohto švédskeho génia, aby sa v závere vrátila do pokľudnejších vôd. Najmä jeho hovorené slovo, ktoré zopakuje v piesni viackrát… „I was born december 1983…, and i die december 2017“. Nosným motívom piesne je cesta do japonského lesa samovrahov. O tom, čo chce Niklas celou skladbou povedať môžeme len polemizovať, pretože sa skutočne narodil 7. decembra 1983 a v decembri 2017 dokončoval nahrávanie aktuálneho albumu…. Možno  tým chce odkázať fanúšikom, že zomrela časť jeho ja….

Kto máte k dispozícii verziu deluxe, do ktorej pridali SHINING dva covery, do pozornosti dávam najmä prerábku piesne „In the Cold Light of Morning“ od PLACEBO. Albumom „VI: Klagopsalmer“, „VII: Född Förlorare“ či „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends“, som dal 9 z 10 bodov. Na výraznejšie hodnotenie tohto ďalšieho vynikajúceho diela si ešte netrúfam, no myslím, že o pár mesiacov by tomu bolo inak. Momentálne vyššie spomínané diela mám predsa len o kúsok radšej.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: suicide black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 05.01.2018
Web: http://www.shiningasylum.com/
Zostava:
Niklas Kvarforth – vokály, gitara, klávesy
Peter Huss – gitara
Euge Valovirta – gitara
Marcus Hammaström – basgitara
Jarle „Uruz“ Byberg – bicie
Tracklist:
Svart ostoppbar eld (07:11)
Gyllene portarnas bro (06:39)
Jag är din fiende (07:05)
Han som lurar inom (08:03)
Tolvtusenfyrtioett (02:53)
Mot Aokigahara (09:33)
Diskografia:
Within Deep Dark Chambers – 2000
Livets Ändhallplats – 2001
III: Angst – Självdestruktivitetens Emissarie – 2002
IV: The Eerie Cold – 2005
V: Halmstad – 2007
VI: Klagopsalmer – 2009
VII: Född Förlorare – 2011
Redefining Darkness – 2012
8 ½ – Feberdrӧmmar I Vaket Tillstand – 2013
IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends – 2015
X – Varg utan flock – 2018
Definitíva:
Osobitosť, majstrovské pohrávanie s atmosférou, blackové besnenie, striedané pomalšími pasážami a akustickými gitarami. Black metal povýšený nad žánrové mantineli a umenie. Jubilejný desiaty album „X – Varg utan flock“ od švédskych SHINING a ich ústrednej postavy Niklasa Kvarfortha je opäť veľkým zážitkom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla