MARDUK – Viktoria

Militantne orientovaní černokňažníci MARDUK prichádzajú s novinkou pomenovanou „Viktoria“. Bude toto dielo pomyselným víťazstvom v ich bohatej diskografii?

Čo ma hneď na prvom singli „Werwolf“ šokovalo, bola zvuková uhladenosť. Gitary príliš jemné pre daný žáner. Kým u niektorých iných súputnikov a bratov v čiernej zbroji mi to neprichádza zvláštne, u takej „špinavej“ skupiny, akou sa pre mňa MARDUK javia, očakávam aj omnoho menej dokonalej a vyšperkovanej produkcie.

MARDUK – Viktoria

Druhým šokom, po niekoľkých vypočutiach bola skladateľská prázdnota skladby. Päť tuctových akordov (v ponímaní black metalu) vyskladané v žánrovej šedi. Ak by sa písal začiatok deviateho desaťročia minulého storočia, možno! by sa skladba stala legendárnou. No dnes, je to žiaľ v mojich očiach iba výsmech takému zaujímavému a pestrému žánru, akým sa black metal v priebehu dekád stal.

Avšak „Viktoria“ samozrejme a našťastie nie je len o jednej skladbe. Čo sa však týka zvukovej stránky, tá ostáva nemenná. Fanúšik kapely asi len smutne nostalgicky povzdychne nad agresiou a neučesanosťou zvuku takých klenotov, akými v diskografii MARDUK sú albumy „Heaven Shall Burn… When We Are Gathered“, či „Rom 5:12“.

Aby som len nehanil – „Viktoria“ sa začne v druhej polovici stopáže príjemne košatieť a začína byť kompozične zaujímavou. Predzvesťou je skladba „Tiger I“ s rýchlejšími bicími a taktiež song „Narva“.

MARDUK

Vrcholmi tohto albumu sú skladby „The Last Fallen“ a hlavne eponymná „Viktoria“ s pekným basgitarovým sólom – úderné záležitosti s tak potrebnou dávkou agresie a atmosféry. Súťaž o najkrajší riff vyhráva „The Devil´s Song“.

Novinka MARDUK však jednoznačne nemá na tohtoročné black metalové dielo „Khram“ (prekvapujúco) od Rusov ARKONA. O „Northern Chaos Gods“ od IMMORTAL ani nehovoriac. Bolo by zaujímavé viesť debatu na tému „Viktoria“ a pohľad fanúšikov žánru, resp. skupiny MARDUK na tento album.

Ja sa cítim rozporuplne. Hlavne kvôli tomu, že viem, čo kapela dokázala v minulosti a že „Viktoria“ medzi významné míľníky v ich tvorbe patriť nebude. Nevýraznosť materiálu a nevhodná produkcia prevyšujú klady.

Napriek tomuto všetkému by ste si však určite vystúpenie tejto legendy na festivale Brutal Assault nemali nechať ujsť. Okrem skladieb z novinky sa určite dočkáme aj starých flákov, ktoré naplnia festivalovú noc temnotou.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 22.06.2018
Web: www.marduk.nu
Zostava:
Mortuus – vokály
Morgan − gitary
Devo – basgitara
Fredrik – bicie
Tracklist:
Werwolf (02:03)
June 44 (03:50)
Equestrian Bloodlust (02:51)
Tiger I (04:12)
Narva (04:31)
The Last Fallen (04:26)
Viktoria (03:06)
The Devil´s Song (03:46)
Silent Night (04:12)
Diskografia:
Dark Endless – 1992
Those of the Unlight – 1993
Opus Nocturne – 1994
Heaven Shall Burn…When We Are Gathered – 1996
Nightwing – 1998
Panzer Division Marduk – 1999
La Grande Danse Macabre – 2001
World Funeral – 2003
Plague Angel – 2004
Rom 5:12 – 2007
Wormwood – 2009
Serpent Sermon – 2012
Frontschwein – 2015
Viktoria – 2018
Definitíva:
Nevýraznosť materiálu a nevhodná produkcia prevyšujú klady. Pár zaujímavých nápadov sa však nájde, no meno MARDUK je hodné veľkých vecí, ktoré sa žiaľ na „Viktoria“ nedejú. Oproti iným tohtoročným black metalovým nahrávkam je „Viktoria“ slabým odvarom a šedým priemerom. Ale „The Devil´s Song“ je naozaj krásnou skladbou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla