BLACK LABEL SOCIETY – Grimmest Hits

Zoskupenie okolo slávneho Zakk Wylda, známeho predovšetkým zo svojho pôsobenia u Ozzyho, nám aktuálne predkladá kolekciu najchmúrnejších hitov.

Jednoduchý, priam fádny obal s tieňom zubatej toho veľa nenapovedá, pozrime sa však na hudobnú náplň. Lenivý rozjazd v podobe „Trampled Down Below“ je typickou ukážkou tvorby BLACK LABEL SOCIETY. Kto očakáva zbesilé rytmy, je na zlej adrese.

BLACK LABEL SOCIETY – Grimmest Hits

Skladby sa nesú až v podozrivo povedomom duchu predošlých zásekov tejto skupiny. „Macherské“ ťažkopádne gitarové riffy striedajú vyšperkované sóla a charizmatický Zakkov vokál, kde-tu premiešaný podporným druhým hlasom. Hard rockové hymny nesú odkaz legendy BLACK SABBATH snáď ešte omnoho citeľnejšie ako v minulosti, čo mne osobne vôbec neprekáža.

Singel „All That Once Shined“ v sebe ako prvý schováva svižnejší rozjazd v podobe prostredného riffu a o chlp „ujačanejšieho“ spevu a okatejšej citácie kumštu Tonyho Iommiho. Naopak, prvé zjemnenie prichádza s baladou „The Only Words“. Krásna južanská pohodovka – ako západ Slnka na otvorenej terase vidieckeho domu niekde ďaleko v Texase. Sólo decentne vypĺňa atmosféru romantiky a zasnenosti.

Ďalšia klipovka. Asi najhitovejšia záležitosť „Room of Nightmares“ vlastní mierne trápny videoklip. To však nič nemení na fakte, že refrén je fakt bomba a zostáva znieť v hlave ešte minimálne pol dňa. Pri nasledujúcej „A Love Unreal“ by som vypichol predovšetkým výborné sólo s krásnym zvukom a bohatou kompozičnou stavbou. Gitarové sóla sú vlastne aj najzaujímavejšou stránkou „The Grimmest Hits“ ako celku. Dokonca aj kompozície, ktoré zdanlivo nič neponúkajú sú okorenené vskutku špičkovými gitarovými virtuozitami a citom.

BLACK LABEL SOCIETY

Pri „The Day That Heaven Had Gone Away“ by som prisahal, že počujem na gitare hrať Slasha – jeho zvuk, jeho štýl, jeho frázovanie a dokonca aj refrén, akoby z oka vypadol niektorej pomalšej skladbe zo Slashových sóloviek.

Naozaj nasrdených momentov je však ako šafranu. Väčšinou ide o skladby v strednom tempe a balady sú tu zastúpené dokonca trikrát! Za tie rýchlejšie skladby môžeme menovať „Illusions of Peace“ a „Bury Your Sorrow“, ktoré ale akoby prichádzali príliš pozde, keď je poslucháč už vyčerpaný.

Ku koncu nahrávka začína unavovať a poslucháč chtiac-nechtiac prestane hudbu vnímať, pretože prestáva ponúkať zaujímavé momenty. Súboru piesní „Grimmest Hits“ by prospelo, ak by prešla „sitom“, teda vyškrtnutím dvoch/troch položiek by poslucháčovu pozornosť určite udržalo dlhšie a taktiež by zvýšilo počet bodov v celkovom hodnotení. Dokonca aj posledná položka má príznačný názov – „Nothing Left to Say“.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: southern/groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 19.01.2018
Web: www.blacklabelsociety.net
Zostava:
Zakk Wylde – spev, gitara
Dario Lorina – gitara
John DeServio– basgitara
Jeff Fabb – bicie
Tracklist:
Trampled Down Below (04:58)
Season of Falter (03:59)
The Betrayal (03:46)
All That Once Shined (03:53)
The Only Words (05:26)
Room of Nightmares (02:30)
A Love Unreal (05:45)
Disbelief (05:00)
The Day That Heaven Had Gone Away (06:10)
Illusions of Peace (04:05)
Bury Your Sorrow (04:38)
Nothing Left to Say (04:19)
Diskografia:
Sonic Brew – 1999
Stronger than Death – 2000
1919 Eternal – 2002
Hangover Music Vol. VI – 2004
Mafia – 2005
Shot to Hell – 2006
Order of the Black – 2010
Catacombs of the Black Vatican – 2014
The Grimmest Hits – 2018
Definitíva:
Nie príliš zaujímavé skladby zachraňujú skvelé sóla a šťavnaté riffy odkazujúce predovšetkým na tvorbu BLACK SABBATH. Nahrávka „Grimmest Hits“ však obsahuje vatu a nevyváženosť. Zaujímavé hitovky striedajú priemerné kompozície, ľahko zameniteľné s predchádzajúcou tvorbou BLACK LABEL SOCIETY. Albumu by pomohla kratšia stopáž.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články