STONE SOUR – Hydrograd

Dlhé štyri roky trvalo americkým STONE SOUR ukuť ďalšiu placku plnú toho najiskrivejšieho hudobného materiálu. Dôvodov na túto maličkú pauzu by sa však určite niekoľko našlo, lenže „Hydrograd“ je konečne na pultoch predajní, a to je snáď to najhlavnejšie.

Hlavné je taktiež, že pätica z ďalekej Iowy konečne zacelila všetky diery v zostave, či už ide o riadne udomácneného basáka Johny Chowa (CAVALERA CONSPIRACY) alebo pomerne neznámeho gitaristu Christiana Martucciho. Ten nemal veruže ľahkú úlohu, v ktorej sa musel vysporiadať s obsadením veľmi horúceho postu, po Jimom Rootovi. Dlhoročný člen, songwritter a jeden zo stavebných pilierov dal kapele prekvapujúco zbohom, najmä kvôli jeho veľkej časovej vyťaženosti v SLIPKNOT. S aktuálnym vydaním horúcej novinky, sa preto vynára na povrch i dôležitá otázka – dokážu prísť chalani s kvalitnými piesňami aj bez jednej zo svojich najväčších opôr?

STONE SOUR – Hydrograd

Aj napriek prvotným peripetiám rozhodné ÁNO a doska „Hydrograd“ je tak zväčša hodinovým turistickým výletom po riadne členitom teréne, od nádherne rozkvitnutých lúk, cez náročnejšie kopce, až po tvrdé a nekompromisné vrcholky hôr.

Tentokrát bez akéhosi zlaňovania do neprebádaných jaskýň, si idú STONE SOUR svoje a viacero z pätnástich, tu ponúkaných skladieb, môžeme považovať za pevnú zložku budúcich koncertných playlistov. Hlavne prvá polovica oplýva viacerými chytľavými trhákmi, či už sa bavíme o úvodnej, veľmi silnej tutovke „Taipei Person/Allah Tea“, hitovici „Song #3“ (odporúčam akustickú verziu!) i krásnej melodickej jazde „Mercy“.

STONE SOUR

Vynikajúci frontman Corey Taylor neraz sebavedomo potvrdzuje, že je momentálne jedným z najzaujímavejších hlasov na rockovej scéne, a hoc je v SLIPKNOT „iba“ časťou jedného obrovského celku, to STONE SOUR na ňom dnes naopak doslova stoja. Vďaka nemu sú refrény „Whiplash Pants“, „Friday Knights“ či „Somebody Stole My Eyes“ nejdú dostať z hlavy! Vskutku zaujímavá je aj country/južanským rockom ladená balada „St.Marie“ alebo záverečná melancholická pecka „When the Fever Broke“, kde spomínaný Corey vskutku opäť exceluje.

„Hydrograd“ je teda jednoznačnou a kvalitnou odpoveďou na všetky otázky týkajúce sa ďalšej budúcnosti týchto Američanov. Síce sa občas nájde pár podivne našraubovaných pasáži, mierne prestrihanie a malé skrátenie hracej doby by len a len prospelo, no aj tak ide o parádnu rock/metalovú jazdu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: rock/metal
Krajina pôvodu: USA
Dátum vydania: 30.06.2017
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Web: www.stonesour.com
Zostava:
Corey Taylor – vokály
Josh Rand – gitara
Christian Martucci – gitara
Johny Chow – basgitara
Roy Mayorga – bicie
Tracklist:
YSIF (03:50)
Taipei Person / Allah Tea (05:16)
Knievel Has Landed (04:01)
Hydrograd (04:22)
Song 3 (04:16)
Fabuless (04:00)
The Witness Trees (04:17)
Rose Red Violent Blue (This Song is Dumb and So Am I) (04:28)
Thank God It´s Over (03:24)
St. Marie (03:28)
Mercy (03:24)
Whiplash Pants (03:24)
Friday Knights (03:28)
Somebody Stole My Eyes (02:53)
When the Fever Broke (03:24)
Diskografia:
Stone Sour – 2002
Come What(ever) May – 2006
Audio Secrecy – 2010
House of Gold and Bones – Part 1 – 2012
House of Gold and Bones – Part 2 – 2013
Hydrograd – 2017
Definitíva:
Mierne prepálená stopáž je snáď jedinou škvrnkou na inak výbornej kolekcii „Hydrograd“, od dnes už riadne etablovaných rockerov/metalistov STONE SOUR.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články