VOIVOD – The Wake

VOIVOD vydávajú po piatich rokoch veľmi očakávanú novinku. Táto kanadská kapela má svoj rozpoznateľný rukopis. Všetko to dokazuje a podčiarkuje nový album „The Wake“.

Thrashový mix s technickými vychytávkami progresívnych mračien a zmenami tempa sú ako stvorené pre fanúšikov napríklad takých MASTODON, BETWEEN THE BURIED AND ME alebo aj PESTILENCE. A taká je aj novinka „The Wake“.

VOIVOD – The Wake

Hneď v úvodnej skladbe „Obsolete Beings“, ktorá je harmonicky a krásne vokálne zvládnutá nastupuje bláznivý refrén s perfektným riffom. Keby sa ma niekto kto v živote nepočul VOIVOD opýtal aký štýl hrajú, mal by som asi problém odpovedať. Ich hudbu nejde len tak jednoznačne definovať. Ja osobne tam počujem miestami až punkové pasáže, niekedy aj hardcore, ale aj progresívny prístup k rockovej hudbe.

Skladby kapely VOIVOD nie sú vôbec „odrhovačkami“ alebo prvoplánovým nápevom s veľkým a grandióznym nábehom na refrén. „The End of Dormancy“ mi svojim frázovaním pripomína moju veľmi obľúbenú kapelu FAITH NO MORE. Ide o druhú najdlhšiu skladbu na albume. Len pre zaujímavosť, najkratšia pieseň celej nahrávky má niečo cez 5 minút. V treťom songu, ktorý začína perfektným gitarový riffom nádherne sekunduje basová linka a spev sa dostáva do grandióznej, ba až hravej melodickosti. Pre mňa najlepší zárez z novinky.

VOIVOD nestrácajú svoju tvár ani len na stotinu. Sú kapelou, ktorú jednoducho spoznáte. „Orb Confusion“ má progresívny ksicht, v pozadí akoby som počul mix kapiel MASTODON a MELVINS. Nový album je ladený do progresívnych vôd a vyžaduje si určite dávku trpezlivosti a pozornosti. Nachvíľu sa však vrátim sa k úvodu recenzie. Keby som mal naozaj niekomu v jednej vete povedať, čo hrajú VOIVOD, odpovedal by som: Je to thrash líznutý punkovou delitakesou a posypaný progresívnym cukrom.

VOIVOD

Pieseň „Even Horizont“ začína, akoby som počul CYNIC, alebo niekde v pozadí až ANIMALS AS LEADERS. Výborná práca technicky vyšperkovaného gitarového riffu. Perfektný song. Skladba „Always Moving“ nás vyzve do predposledného miestami až psychedelického oparu, ktorý sa nad piesňou vznáša. Veľmi dobrá vec. Posledná pieseň, ktorá má neuveriteľných dvanásť a pol minúty sa volá „Sonic Mycelium“. Začína veľmi zľahka a pozvoľna, sťa by sa mala blížiť nejaká apokalypsa. Pri tejto skladbe mám zvláštnu víziu. Predstavte si, keby ste zmiešali dokopy DEATH a TYPE 0 NEGATIVE. Asi takto nejako mi to znie, ale je to len moja súkromná pocta dvom spomínaným legendám.

Musím povedať, že som sa na novinku týchto Kanaďanov veľmi tešil. Môžem povedať, že ma veľmi milo prekvapila metalová sviežosť a čerstvý, no nie klišovitý vietor. Myslím tým, že VOIVOD sa zo svojho pevného ľadu ani náhodou neskĺzli do mainstreamu a robia muziku absolútne po svojom. Vďaka Bohu. Vďaka VOIVODU.

Album si určite vyžaduje viac počutí. A toto naozaj podčiarkujem. Užil som si ho na mojich opravených slúchadlách značky, ktorú zbožňujem. Skúste to určite aj vy a dajte šancu vyniknúť celému albumu „The Wake“. A akoby som definoval zvuk geniálnych VOIVOD na tomto albume? Je to zvláštny chaos plný oporných bodov, ktorý si razí svoju cestu.

Dobrá práca, výborný zvuk a radosť z počúvania. Asi tak by som zhodnotil novinku VOIVOD. Mám naozaj radosť. A myslím si, že ju mali pri nahrávaní aj samotní muzikanti. Cítiť z nej obyčajnú poctivosť a lásku k hudbe.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive thrash metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 21.09.2018
Web: http://voivod.net/
Zostava:
Denis „Snake“ Bélanger – spev
Daniel „Chewy“ Mongrain – gitara
Dominique „Rocky“ Laroche – basgitara
Michel „Away“ Langevin – bicie
Tracklist:
Obsolete Beings (05:35)
The End of Dormancy (07:42)
Orb Confusion (06:00)
Iconspiracy (05:16)
Spherical Perpspective (07:41)
Event Horizont (06:11)
Always Moving (05:12)
Sonic Mycelium (12:24)
Diskografia:
War and Pain – 1984
Rrröööaaarrr – 1986
Killing Technology – 1987
Dimension Hatröss – 1988
Nothingface – 1989
Angel Rat – 1991
The Outer Limits – 1993
Negatron – 1995
Phobos – 1997
Voivod – 2003
Katorz – 2006
Infini – 2009
Target Earth – 2013
The Wake – 2018
Definitíva:
VOIVOD potvrdili svojim zvukom absolútnu dominanciu v jedinečnosti ich uceleného diela. Mix thrashu, progresívneho metalu, dokonca miestami punku, skalných fanúšikov jednoznačne posadí na zadok a tých nových určite príjemne prekvapí. „The Wake“ je album pre fanúšikov MASTODON alebo aj FAITH NO MORE. Prečo nie, v hudbe sa mantinely nekladú. Nadpriemerný album, kvalitná produkcia a svojský zvuk, ktorý jednoducho kapele pristane.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články