VENOM – Storm the Gates

Z pôvodnej zostavy starých vlkov VENOM ostal už iba Cronos. Táto partia okolo charizmatického frontmana je jednoducho uveriteľná. Počas mnohých rokov, kedy tvorili kostru žánru black metal. Aktuálna novinka „Storm the Gates“ je už ich pätnástym zárezom.

VENOM je kapela, ktorá má za sebou veľmi silnú históriu. Je považovaná za priekopníka black metalu. Prešla si aj svojim thrashovým a dokonca aj speed metalovým obdobím. Mohli by sme zhrnúť, že ostatný album z roku 2018 je vlastne mix všetkého, čo vo VENOM za tie roky dozrelo.

VENOM – Storm the Gates

Album „Black Metal“ z roku 1982 aj napriek tomu, nebude nikdy zabudnutý. Ak by som mal zaškatuľkovať nových VENOM, použil by som možno iba slovo metal. Predstavte si, že by ste zmiešali SATYRICON a MOTÖRHEAD. Možno pridali trochu DARKTHRONE a štipku MARDUK. Ale len štipku. Asi nejako takto, by som priblížil zvuk aktuálneho počinu „Storm the Gates“.

Album sa rozbehne bez nejakého špeciálneho nástupu a partia okolo Cronosa to do nás napáli absolútne od podlahy. „Bring Out Your Dead“ je perfektná a našlapaná skladba, ktorá je ako vyšitá pre titulný song. „Notorious“ pokračuje v nastolenom tempe a je to najlepšia pieseň z celej platne. Perfektný riff, úžasná rytmika. Pecka. Album sa nesie na takej svojej temno, miestami možno až ľahko black metalovej vlne.

„100 Miles to Hell“ je výborný song a dalo by sa povedať, že má až rockový feeling. Perfektný motörheadovský nárez. Parádna vec. Album pokračuje piesňou „Dark Night“, ktorá nie je až taká temná, skôr je ladená do jemne punkového tanca. VENOM v roku 2018 nie sú žiadnymi novátormi, ako to bolo v roku 1982, ale držia svoj krok so všetkými legendami. Držia si svoj štýl a svoju tvár.

VENOM

Uveriteľnosť hudby VENOM je jednoznačne najsilnejším benefitom kapely. Britská metalová legenda ponúka všetko, čo legenda metalovej hudby môže ponúknuť. „Destroyer“ mi veľmi pripomína na začiatku BLACK SABBATH. Perfektný, až doomový riff. Bombastický song. Really satanic bastards, yeah! Čistý doom metal toho najhrubšieho zrna. Až mrazí. Perfektná robota, dokonalá. Úžasná. Niečo pre fanúšikov YOB alebo SLEEP. Samozrejme, aj spomínaných BLACK SABBATH. „The Mighty Have Fallen“ sa už dostáva viac k špinavému black and rollu.

Album perfektne preteká pomedzi prsty a pomedzi uši. Pri treťom vypočutí som presvedčený o tom, že pol bodu určite pridám. „Suffering Dictates“ je zase čistý odkaz na MOTÖRHEAD. V pozadí piesní VENOM určite budete počuť aj mladšie kapely, ktoré ovplyvnili. Nahrávku uzatvára totálna pecka, ktorá sa volá ako celý album.

VENOM vydali album, ktorý absolútne vystihuje celú ich tvorbu a fungovanie na metalovej scéne od roku 1981. Keď oni už drhli do gitár a bicích, a hrali svoj black metal, mal som vtedy dva roky. Presne preto sa stali aj starými otcami tohto žánru. Nový album „Storm the Gates“ ma jednoducho potešil. Angličania vydali výbornú platňu, ktorá je priamym ťahom na bránu. BLACK. METAL. VENOM. FOREVER!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 14.12.2018
Web: http://www.venomslegions.com/
Zostava:
Conrad „Cronos“ Lant – spev, basgitara, gitara
Stuart „La Rage“ Dixon – gitara
Danny „Dante“ Needham – bicie
Tracklist:
Bring Out Your Dead (03:21)
Notorious (04:16)
I Dark Lord (04:41)
100 Miles To Hell (2018 Remaster) (04:08)
Dark Night (Of the Soul) (04:48)
Beaten To A Pulp (2018 Remaster) (03:14)
Destroyer (04:18)
The Mighty Have Fallen (03:15)
Over My Dead Body (05:07)
Suffering Dictates (03:10)
We the Loud (2018 Remaster) (03:55)
Immortal (04:31)
Storm the Gates (03:47)
Diskografia:
Welcome to Hell – 1981
Black Metal – 1982
At War with Satan – 1984
Possessed – 1985
Calm Before the Storm – 1987
Prime Evil – 1989
Temples of Ice – 1991
The Waste Lands – 1992
Cast in Stone – 1997
Resurrection – 2000
Metal Black – 2006
Hell – 2008
Fallen Angels – 2011
From the Very Depths – 2015
Storm the Gates – 2018
Definitíva:
Na „Storm the Gates“ nájdete prímes blacku, špinavého rock and rollu a vlastne čistej radosti z metalovej hudby, ktorú pravý fanúšik hneď spozná. VENOM nahrali platňu, ktorá je heavy metalová, ktorá je rocková, ktorá je ale najmä metalová! Tak trochu black, niekedy doom a nechýba jej ani mierna dávka thrashu. Výborná robota starých psov. Stretneme sa v pekle priatelia!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla