LEGION OF THE DAMNED – Slaves of the Shadow Realm

Na nový štúdiový počin od brúsky LEGION OF THE DAMNED sme si museli počkať až nepekne dlhých päť rokov, ktoré táto banda využila na načerpanie nových síl a poviem vám, že hudobnej náplni to evidentne prospelo.

Albumy „Descent Into Chaos“ a „Ravenous Plague“, teda dvojica predchádzajúcich zásekov, totiž ani dnes nepôsobí, ako to najkvalitnejšie, s čím rodáci z holandského Heldenu dokázali prísť počas svojej vcelku bohatej kariéry. Na spomínaných doskách sa do istej miery začala prejavovať stagnácia a samotná muzika nepredstavovala nič, čo by človeka aspoň trochu zdvihlo zo stoličky. Tu a tam sa pár dobrých skladieb samozrejme našlo, ale ako jednoliaty celok? Tam to už bolo predsa len citeľne horšie.

LEGION OF THE DAMNED – Slaves of the Shadow Realm

S horúcim materiálom v podobe atraktívnej novinky „Slaves of the Shadow Realm“ však prichádza vskutku príjemné prekvapenie a kapela veru poriadne kopla do vrtule!

Nie náhodou sa začína v pekelnom tempe a ultrarýchly nášup „The Widows Breed“ preto neraz silno pripomína i legendárnu paľbu typu „Beneath the Remains“ od bájnej brazílskej SEPULTURY.

Azda náhoda? Alebo nadobudnuté skúsenosti a obkukané fintičky zo spoločného európskeho turné, ktoré z kraja roku 2014 zaviedlo celý cirkus aj do našej Žiliny? Občas to tak veru znie. Dôležité však je, že aktuálna placka je poriadne divoká jazda bez akéhokoľvek miesta na odpočinok, čo dokazujú už nasledujúce rozbušky „Nocturnal Commando“ a „Charnel Confession“.

LEGION OF THE DAMNED

Akási očakávaná prestávka na oklepanie sa, preto prichádza až v poradí štvrtej singlovke „Slaves of the Southern Cross“, lenže všetko je iba na oko, keďže pichľavé gitarové riffy majú tendenciu pobodať vaše oči, odstrániť sluch a zapchať ústa tou najnešetrnejšou metódou. Niečo na spôsobom smutne zohavenej to postavičky z inak dych vyrážajúceho artworku majstra Gyula Havancaka (dvorný ilustrátor ANNIHILATOR, DESTRUCTION či STRATOVARIUS), ktorým štvorica opäť dokázala, že má nos na fantastický zhotovené obaly svojich nemilosrdných hudobných diel. Metalové klišé? Gýč? Jasné, ale v tej najatraktívnejšej podobe.

Späť k hudobnej časti. Je potešujúce, že sa formácia vyprdla na všelijaké atmosférické kopírky BEHEMOTH (na spomínanom „Ravenous Plague“ to týmito pánmi občas poriadne „smrdelo“) a robí to, čo im ide najlepšie, teda maximálne surový thrashing s dnes už neodmysliteľne štipľavým príspevkom frontmana „Mórica“ Swinkelsa, vďaka čomu môžeme LEGION OF THE DAMNED stále označovať aj nálepkou death metal.

Celá deviatka prítomných skladieb preto šľape ako dobre namazaný stroj a spolu s výnimočným debutom „Malevolent Rapture“ a „Cult of the Dead“ tu máme možno tretí najlepší zásek v ich kariére, takže ak máte veľkú šancu chalanov vidieť v blízkom okolí (kapela je naživo ešte o triedu lepšia!), určite ju poľahky nepremeškajte!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash/death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 04.01.2019
Web: www.legionofthedamned.net
Zostava:
Maurice Swinkels – vokál
Twan Van Geel – gitara
Harold Gielen – basgitara
Erik Fleuren – bicie
Tracklist:
The Widows Breed (04:58)
Nocturnal Commando (03:41)
Charnel Confession (04:08)
Slaves of the Southern Cross (04:32)
Warhounds of Hades (04:28)
Black Banners in Flames (03:26)
Shadow Realm of the Demonic Mind (04:01)
Palace of Sin (03:04)
Dark Coronation / Outro (05:50)
Diskografia:
Malevolent Rapture – 2006
Sons of the Jackal – 2007
Feel the Blade – 2008
Cult of the Dead – 2008
Descent Into Chaos – 2011
Ravenous Plague – 2014
Slaves of the Shadow Realm – 2019
Definitíva:
Vcelku prekvapivo výživný náklep od holandskej sebranky, ktorá sa zdala už mierne vyčerpaná. Síce opäť „iba“ kvalitné remeslo, avšak plne autentické a ostré až beda!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla