Helloween – Straight Out Of Hell

Ak chcem hovoriť o power/speed metalovej scéne hneď začiatkom roka, nemôžem zabudnúť na nemecké legendy HELLOWEEN. Pod menom novej vydavateľskej spoločnosti v januári 2013 vychádza nový album s názvom „Straight Out of Hell“. Ak počítame medzi regulérne albumy aj „Metal Jukebox“ a „Unarmed: Best Of 25th Anniversary“, tak nový album „Straight Out Of Hell“je už úctyhodná 16. štúdiová nahrávka legendárnych tekvíc.
V úvode sa však musím vrátiť k albumu „Gambling With The Devil“, pretože to bol počiatok novej éry tejto skupiny, ustálenie zostavy, nový vzostup, zmena techniky štýlu spevu Andiho Derisa a stále častešie využívanie klávesových nástrojov. A práve preto znie aj novinka od HELLOWEEN modernejšie, čo je vhodné pre nových poslucháčov. Ak toto skupina pochopila a uvedomuje si svoju kvalitu, tak by na tomto základe mohli konečne zmeniť aj koncertné playlisty. Kvalitného materiálu od príchodu Andiho Derisa je veľmi veľa, treba ho už však konečne dostať na pódium. Ono, práve Andimu je vyčítané že „neťahá“ ako Kiske, tak už nechajte sakra „Keeperov“ tam kde sú a poďte všetci konečne ďalej.

No, ale poďme sa už venovať novinke. Začiatok albumu obstará koncepčná a zároveň najdlhšia skladba „Nabataea“. Je to takisto klipovka, takže poznal som ju dobre ešte pred počutím samotného albumu. Počuť v nej niekoľko orientálnych motívov v dobrom power metalovom tempe. Rušivým momentom tejto skladby je pre mňa pasáž „Children, children“, ktorá má nelogické umelé spomalenie s melódiou použitou v skladbe „Mirror, Mirror“ na albume „ The Dark Ride“. Keď odmyslíme túto časť, tak musím uznať, že začiatok albumu je ozaj dobrý.



Ďalšia „World Of War“ je typická učebnicová power metalová skladba, ktorej naozaj nič nechýba. Gitarové a basové riffy, tak typické pre tento žáner, rýchle sóla a tradičný dvojkopák. Veď o ňom sa v metale stále toľko rozpráva, že? Skĺbenie moderného zvuku a oldschoolovej chuti je presne vyvážené. Dôkazom toho, že sa „tekvice“ naozaj neboja trošku experimentovať a stále skladať niečo nové, je skladba „Live Now!“. Stredné tempo a chytľavý refrén robí túto skladbu rýchlo návykovú. Pri „Far From The Stars“ zasa zrýchlime, nástup je raketový, slohové časti dobre frázované.

Tak mi napadlo, že gitarový zvuk, či už Weikiho alebo Saschu Gerstnera, je stále rovnaký ako na predchádzajúcich albumoch, a to nie je vôbec na škodu. V sólach je ich zvuk ľahko rozpoznatelný, hard-rockový patch má Weiki asi v krvi a mladší Sascha si sóla upravuje do svojho príbuznejšieho modernejšieho zvuku. Andi sa zas zaskveje v „Burning Sun“. V tejto skladbe sa mi páči jeho drive, je to poriadna rýchlovka. A refrén? Ten je ozaj vokálne premakaný. Ideme ďalej. Piánové intro a „Waiting For The Thunder“. Markusova basa presne sekunduje Danimu a následne po pripojení ostatných sa rozvinú aj ostatné nástroje v ultra – chytľavom refréne. Toto musí byť koncertná skladba! „Waiting For The Thunder“ sa mi páči kvôli nenásilnosti a jednoduchosti. HELLOWEEN to s tými melódiami jednoducho stále vedia.

Povinnú baladu na albume „Straight Out Of Hell“ zastupuje „Hold Me In Your Arms“. Andi si ju položil do trošku nižšej tóniny, známejšie skôr z jeho sólovej tvorby. Sláčiky, akustická gitara, piáno a naliehajúce spevy obmekčia každé srdce. Skladba „Wanna Be  God“ sa mi vôbec nepáči, áno čítate dobre. Poznám ju už zo singla. Je úplne zbytočná a nič nehovoriaca. Poďme ďalej… a rýchlo! Oplatí sa. Rovnomenná skladba „Straight Out Of Hell“ je zasa príkladom typickej happy-helloween hudobnej zručnosti. A mňa toto na HELLOWEENE stalé baví a neunavuje. Pozitívnosť a cit pre prístupnosť trošku masovejšiemu fanúšikovskému osadenstvu. Atmosféru dotvárajúca sólová gitara a zasa chytľavý refrén ako poznáme z legendárnych hitov „I Want Out“ alebo „Future World“.


 
Helloweenovskú klasiku strieda zasa skladba modernejšieho razenia a trošku progresívnejšieho charakteru „Asshole“. Bod hore za názov skladby. Vrstvené vokálne partie zvýrazňujúce trošku prítomnú vulgaritu nezaškodia a skladbu venujte svojmu priateľovi – nepriateľovi. HELLOWEEN stále využívajú čoraz viac klávesových nástojov a mne to nevadí. Aj keď moderné klávesové zvuky sú pre mňa slabšie, trochu evokujúce 8-bitové videohry a na to tu máme inú skupinu. Keď sa, ale jedná o piáno, tak palec hore. Pesnička „Years“ to sú, pinche, hammondy a  Markusove vyhrávky. Symfonikou sa tu veru nešetrí. Opäť počujeme chytľavý refrén. Proste toto je to spomínané čaro. Záver albumu obstáravajú skladby temnejšieho razenia, chladivé a tým pádom trošku rozširujúce jemne monotónnu koncepciu albumu. „Make Fire Catch The Fly“ a „Church Breaks Down“ s power metalovým základom dôstojne uzatvárajú opisovanú novinku.

HELLOWEEN u mňa boli, sú a aj budú ťahúňmi na power metalovej scéne. Pokiaľ ide o rýchle, ultramelodické skladby plné dobrého vokálu a nových nápadov nedám na nich dopustiť. A teraz poviem, že som sa aj trochu bál tejto nahrávky, ale pevne som veril, že „Straight Out of Hell“ ma nesklame a našťastie sa to potvrdilo. Nechcem menovať koľko zo žánrovo príbuzných kapiel už nahráva naozaj somariny…, EDGUY, SONATA ARCTICA, GAMMA RAY… HELLOWEEN, či už skladateľsky, alebo inštrumentálnymi výkonmi držia latku poriadne vysoko a momentálne nepoznám skupinu, ktorá by im na pomyselnom power metalovom piedestále plne konkurovala.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


Názory redakcie:

Nemecká legenda HELLOWEEN je jednou z mála veľmi spoľahlivých kapiel, ktorých nový album očakávam takmer výhradne s absolútnym pokojom a úsmevom na perách. Dôvod? Títo „nemčúrici“ snáď nevedia vyrukovať s čoby len priemerným materiálom, šokujúcim experimentom, či inou negatívnou pliagou obsiahnutou na cd nosiči. Máme tu rok 2013 a s ním i novinku „Straight Out of Hell“ a hádajte čo?! HELLOWEEN sú tu opäť v celej svojej kráse a so všetkým čo k nim patrí. A najväčšie prekvapenie? Asi to, že nový album je snáď najmenej prekvapujúcim albumom, aký sme mohli čakať!



Ak kapela nabrala na famóznom „Gambling With The Devil“ druhý dych a nasledujúca doska „7 Sinners“ priam zabíjala svojou temnou atmosférou a tvrdými riffmi, tak „Straight Out Of Hell“ doslova pokračuje v nastolenej línií svojich predchodcov. Ako som už naznačil v úvode, aj tentokrát máme dočinenia s kvalitne odvedenou prácou obsiahnutou v trinástich aktuálnych skladbách, a to všetko obklopené výhradne power/speed metalovým oparom. Kapela sa občas nebojí nakuknúť do nových teritórií, čo sa rázom odzrkadľuje v exotikou nasiaknutom singli „Nabatea“ či tribal motívmi v „Wanna Be God“. Prím však opäť hrajú tvrdé ríffy a spletité melódie („World Of War“, „Church Breaks Down“), hitové ambície („Live Now!“, „Waiting For The Thunder“) i chytľavé refrény („Burning Sun“, „Asshole“). Opäť došlo aj na baladu, a nádhernú, „Hold Me In Your Arms“ možno smelo zaradiť k tomu najlepšiemu na tomto kotúčiku.

HELLOWEEN nesklamali ani tentokrát a hoci boli prvotné dojmy a pocity značne zmiešané, tak nápady predsa vyšli na povrch a nahrávka krásne vyrástla do krásy. Predchádzajúce dva počiny síce prekonané neboli (titulná skladba, spomínané intermezzo „Wanna Be God“ či „Years“ mohla kapela pokojne vynechať), avšak kvalita opäť nechýba. 

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Legendárne tekvice a ich ďalší album. Na posledných dvoch štúdiových doskách dokázali, že sú títo hudobní matadori naozaj vo vynikajúcej forme a preto som bol zvedavý, čo nám prinesú na novinke „Straight Out of Hell“. Priznám sa, že poslednú radovku „7 Sinners“ som naozaj veľmi dlho točil v prehrávači a vraciam sa k nej dodnes.  Aby som bol presnejší, očakávania som nemal žiadne a myslím, že tak to bolo najlepšie. Novinka pokračuje v nastolenom trende, kde kapela strieda klasické prvky s modernejšími postupmi. Nechýbajú rýchle vypalovačky v podobe „World of War“, „Far from the Stars“, „Burning Sun“, „Years“ a „Make Fire Catch the Fly“. Ďalej skladby s modernejšími prvkami ako v príbehu o legendárnom kráľovstve, exotikou nasiaknutá „Nabatea“ alebo modernou oplývajúca „Asshole“. Žiaľ na albume sa nachádzajú aj skladby, ktoré by ste na predošlej nahrávke hľadali márne, teda aj také, bez ktorých by sa obišiel. Na chuť neviem prísť „Live Now!“ a „Wanna Be God“. Ostatné skladby sa počúvajú veľmi dobre, nechýba ani balada, ktorú zastupuje „Hold Me in Your Arms“, no podľa mňa nedosahuje kvalít už osvedčených a rokmi preverených pomalých songov. V takej hard rockovke „Waiting For the Thunder“ sa tiahne celou skladbou motív „If I Could Fly“, čo mne osobne dosť vadí. Hold, podobnosti nápadov sa za tie roky vyhnete asi len veľmi ťažko.

Po prvom počutí tohto albumu som bol mierne sklamaný, preto vás varujem, dajte tomuto albumu určite šancu. A radím to všetkým, fanúšikom staršej aj novšej éry, aj nehelloweenistom. Krásy novinky sa vám dostanú pod kožu až po niekoľkých počutiach. Zhrnuté a podčiarknuté, HELLOWEEN nahrali ďalší kvalitný materiál, aj keď si v tomto momente myslím, že najslabší z posledných troch albumov, to však v ich momentálnej forme aj tak znamená nadštandard. Jednoducho stále sú určovateľmi smeru na power/speedovej scéne. Album je vonku a kapela sa pripravuje na ďalšie turné spoločne s GAMMA RAY. Ja by som bol len veľmi rád, keby sa počas tohto turné začali oveľa viac venovať novšej tvorbe a menej obohratým skladbám. Skvostov z Derisovskej éry je neúrekom, tak už prosím vás kašlite na staré pecky, ktoré v Andiho podaní aj tak za veľa nestoja (bez urážky).

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Dátum vydania: 18.1.2013
Vydavateľstvo: The End Records
Web: www.helloween.org
Zostava:
Andreas „Andi“ Deris – spev
Michael „Weiki“ Weikath – gitara
Sascha Gerstner – gitara
Markus Grosskopf – basgitara
Daniel „Dani“ Löble – bicie
Diskografia:
Walls Of Jericho – 1986
Keeper Of The Seven Keys Part I. – 1987
Keeper Of The Seven Keys Part II.  – 1988
Pink Bubbles Go Ape – 1991
Chameleon – 1993
Master of The Rings – 1994
The Time Of The Oath – 1996
Better Than Raw – 1998
Metal Jukebox – 1999
The Dark Ride – 2000
Rabbit Dont Come Easy – 2003
Keeper Of The Seven Keys – The Legacy – 2005
Gambling With the Devil – 2007
Unarmed – 2010
7 Sinners – 2010
Straight Out of Hell – 2013
Tracklist:
Nabataea (7:03)
World of War (4:56)
Live Now! (3:10)
Far From the Stars (4:41)
Burning Sun (5:33)
Waiting for the Thunder (3:53)
Hold Me in Your Arms (5:10)
Wanna Be God (2:02)
Straight Out of Hell (4:33)
Asshole (4:09)
Years (4:22)
Make Fire Catch the Fly (4:22)
Church Breaks Down (6:06)
Definitíva:
Komu sa bude páčiť novinkový album
 „Straight Out Of Hell“ od skupiny HELLOWEEN,
 určite nepôjde po smrti do pekla!
Zrelý power metalový album
 spolu so slušnou dávkou symfoniky,
 musí nasýtiť každého milovníka melodického metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla