Gothoom 2019: Black metalový deň ovládli 1914 a DARK FUNERAL

Po komplexnom zhodnotení 10. ročníka festivalu Gothoom Open Air sa dostávame k tomu najpodstatnejšiemu – vystúpeniu účinkujúcich.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. Festival oficiálne začal vo štvrtok už tradičným Black Metal Day. Mnohí fanúšikovia, ale v areáli Drevenice Revište stanovali už od stredy.

O oficiálny štart poriadneho hudobného maratónu sa postaral otec celého festivalu Peter Beťko, ktorý na pódiu dostal aj milý darček od českých priateľov. Tričko so svojou podobizňou, na ktorej sa týčil nápis „BOSS“. A nielen to, aj rovnaký banner, ktorý mu darcovia odporučili umiestniť do spálne. Ďalším prekvapením štartu celého Gothoomu bola hneď po Beťkovom odštartovaní festivalu žiadosť o ruku. Samozrejme s odpoveďou „áno“.

O hudobný štart sa postarala česká formácia PURNAMA, ďalej pokračovali formácie BLOODY OBSESSION, VENDETTA FM, ROSK.

Do festivalového areálu som sa dostal za zvukov maďarskej kapely SEAR BLISS, ich atmosférický black metal výborne dopĺňa a ozvláštňuje trombón, na ktorom hral Zoltán Pál. Žiaľ, hodnotiť vystúpenie týchto Maďarov nemôžem, ale fanúšikovia si ich koncert veľmi pochvaľovali. Snáď ich uvidím nabudúce.

NOCTEM. Foto: Alena Červeňanská

Po SEAR BLISS prišli na rad Španieli NOCTEM, ktorí hrajú zmesku blacku/deathu, ale tu a tam bolo cítiť aj thrashové prvky. Na svojom konte majú už štyri štúdiové albumy a v novembri im vyjde piaty.

Ich koncert zdobil výborný a čitateľný zvuk a prepracovaná pódiová šou. Pravdou je, že v závere ich hodinového setu sa mi už všetky skladby a ich postupy zlievali do jedného, no NOCTEM si svojich priaznivcov na Gothoome našli.

Dmytro Kumar z 1914. Foto: Alena Červeňanská

Pomaly sa už všetko chystalo na Ukrajincov 1914, ktorých aktuálnu novinku „The Blind Leading the Blind“ som počúval tesne pred odchodom na Gothoom. Ich šou odštartovala za zvukov intra zo skladby „War In“. A potom sa začala výpravná vojnová black metalová jazda s občasnými závanom doomového oparu. Azda najviac potešila skladba „A7V Mephisto“.

Zraky prítomných sa najviac upierali na vokalistu Dmytra Kumara, ktorý takmer väčšinu setu odškriekal so zavretými očami. V druhej časti koncertu 1914 sa vybral medzi fanúšikov a vo svojom výkone pokračoval spomedzi nich. Nezaujala však len ich hudba, ale aj oblečenie ostatných členov kapely, presne z čias, o ktorých hovorí ich hudba. Kumarov stojan na mikrofón bol v tvare starej pušky. Parádny koncert.

Mierne zamrzelo, keď sme na druhý deň stretli v backstage dosť ožratého Dmytra. Ale to je už iný príbeh. A samozrejme je to uhol pohľadu. Jednoducho si festival užíval plnými dúškami aj po odohratí koncertu.

FURIA. Foto: Alena Červeňanská

Na scénu sa potom dostali Poliaci FURIA, ich set bol nabitý black metalovou melodikou, no pódiový prejav ma nijako nenadchol. Všetci hudobníci hrali bez tričiek a s pomaľovanými tvárami.

FURIA majú na svojom konte päť štúdiových albumov, ale jedným dychom dodám, že ich tvorba ide mimo mňa a ich koncert ma neudržal v pozornosti počas celého trvania.

DARK FUNERAL. Foto: Alena Červeňanská

 

Hlavným ťahákom nielen black metalového dňa, ale celého 10. ročníka Gothoomu bola jednoznačne družina Lorda Ahrimana – DARK FUNERAL. Do ich koncertu šlapal program ako švajčiarske hodinky, predsa len hlavné hviezdy celého festivalu sa zvučili a pripravovali trošku dlhšie, ale nevznikol žiadny tragický sklz.

Z ich setu rozhodne najviac potešili skladby „Unchain My Soul“, „The Arrival of Satan’s Empire“, „Atrum Regina“ a legendárna „The Secrets of the Black Arts“ z debutového albumu z roku 1996. Pri nej sa veruže nejeden z nás vrátil v čase a spomenul si na časy, kedy tento album prehrával vo svojom prehrávači dokola.

Heljarmadr. Foto: Alena Červeňanská

Takisto potešila aj „hitovka“ „My Funeral“. Mierne zamrzelo, že DARK FUNERAL ako headliner nemali na pódiu žiadnu pyrotechniku, celému koncertu by to dodalo správnu pekelnú atmosféru. Švédi mali svojho zvukára, ktorý veruže nenamiešal ten správny koktejl.

Tieto švédske legendy som naposledy videl naživo ešte s vokalistom Nachtgarmom, ktorý mi v kapele vôbec nepasoval. Aktuálny frontman skupiny Heljarmadr nahral so skupinou stále aktuálny album „Where Shadows Forever Reign“ z roku 2016, jeho prejav a spev bol prijateľnejší ako Nachtgarmov, ale žiaľ musím skonštatovať, že Emperor Magus Caligula je len jeden. Aj napriek menším výhradám sme však videli koncert, ktorý potešil.

KZOHH. Foto: Alena Červeňanská

Záver už chladnej štvrtkovej noci obstarali ďalší Ukrajinci – KZOHH. Celému ich koncertu dominovali scény z Černobyľu a Pripjate. Samotní členovia vystupujú s plynovými maskami a všetkým je jasné, čo je ústredným motívom ich hudby.

Samotný koncert bol veľmi ťažko uchopiteľný, v ich hudbe nájdeme prvky black metalu, doomu, ale aj ambientu. Spevák sa snažil spievať čisto, nechýbalo hovorené slovo, ale ani blackový škrek. Celú atmosféru ich vystúpeniu dodávali už spomenuté zábery z Černobyľu (ale aj iné výjavy zo zverstiev, za ktoré sa môže samo ľudstvo), avšak, keď ich tvorbu nepoznáte (ako ja), mali ste pocit, že všetko je jedna skladba. Teda, až na úvod koncertu.

A keď cez počítač menili scény z Černobyľu, nachvíľu pri ich koncerte tam ostala svietiť hlavná obrazovka Windowsu, čo pôsobilo dosť rušivo a úsmevne. KZOHH si samozrejme svojich priaznivcov našli aj na Gothoome, ale dovolím si tvrdiť, že ich šou by lepšie vyznela v klube.

Záver prvého hracieho dňa mali obstarať R.E.T., ale kapela už pre zranenie jedného z členov nevystúpila. Žiaľ, pár priaznivcov sa nedočkala ani avizovaného premietania hororov a to nielen počas štvrtka, ale aj ďalších dní.

Reportáže z ďalších dní nájdete na našom webe v najbližších dňoch.

Foto: Alena Červeňanská