MASTERPLAN V PRAHE: PRIEREZ CELOU KARIÉROU S NOVÝM SPEVÁKOM

Power metalová formácia MASTERPLAN, ktorá sa po dlhšej odmlke vrátila na svetové pódiá je vo svojom žánri uznávaným pojmom. Partia okolo Rolanda Grapowa v rámci svojho „Novum Initium Tour“ zavítala aj do našich končín, okrem Bratislavy a Košíc sa predstavili v sobotu 19. októbra v Prahe, kam sme zavítali aj my.
Na pražský Žižkov, kde sa podľa oficiálnej stránky kapely nachádzal Klub Matrix, som dorazil s polhodinovým predstihom. Viaceré stránky uvádzali, že koncert začína o 19. hodine. Aj keď v Prahe žijem už nejaký ten piatok a s hľadaním konkrétneho miesta som nikdy nemal problémy, nájdenie miesta koncertu mi dalo zabrať. Na internete boli navyše uvádzané dve adresy spomínaného klubu Matrix (našťastie neďaleko od seba), ich Facebook dokonca hlásal, že klub je zrušený. Zjavne som podobný problém nemal jako jediný, blúdiace skupinky ľudí v čiernych tričkách a bundách dávali tušiť, že miesto koncertu hľadajú viacerí. Po asi 15 minútach som úplne náhodou vošiel do ešte náhodnejšej bočnej uličky, na ktorej konci sa ozývala hudba a pred budovou stál hlúčik fajčiacich nedočkavcov – misia splnená, Matrix nájdený! Ale nie tak celkom. Na budove, odkiaľ vychádzala hudba stál nápis Storm Club. Zostava ľudí před barákom ale prezrádzala, že toto by predsa len malo byť konanie koncertu. Nakoniec vysvitlo, že Storm Club zažil len pred týždňom svoju otváraciu akciu a tieto priestory sa predtým volali Matrix.

Do 19. hodiny zostávalo asi 15 minút a tak som sa pobral do priestorov klubu. Hneď som sa ale vrátil k hlúčiku fajčiacich nedočkavcov pred klubom, pretože usporiadatelia oznámili, že vstup do priestorov klubu bude umožnený až presne o siedmej. To zrejme spôsobilo, že ešte v čase môjho príchodu na miesto bolo počuť niektorú z kapiel skúšať. V duchu som si pomyslel na meškanie, ktoré koncert naberie, počítal som minimálne s hodinou. Vstup do klubu bol teda umožnený presne o 19:00. O tomto čase však bola na mieste len hŕstka fanúšikov, takže žiadne čakanie pri šatniach a našťastie ani na bare. Storm Club je rozdelený na dve časti – koncertnú nefajčiarksu a za ňou sa nachádza barová časť, kde si na svoje prídu aj závisláci na cigaretách. Klub je pomerne malý, určite menší ako bratislavský Majestic. Kapacitu koncertnej miestnosti odhadujem tak na 650 ľudí. Keďže som očakával väčšie meškanie a o nejaký dobrý flek pred pódiom som sa počas predkapiel báť nemusel, zapustil som svoje korene na bare, kde som dopĺňal tekutiny.

Avšak asi dvadsať minút po siedmej hodine sa bez akéhokoľvek nazvučovania z prednej časti Storm Clubu ozvalo intro prvej predkapely večera. Podľa informácií mali predskokanmi byť nemeckí MYSTIC PROPHECY a domáca formácia SEBASTIEN. Priznám sa, že doteraz som ani jednu z kapiel nepoznal, no pred koncertom som si v krátkosti prebehol ich webové stránky, takže základný prehľad som mal. O to viac som však zostal prekvapený, keď som začul ženský hlas (pripomínam, že som stále nebol pred pódiom, ale v zadnej časti), nespomínal som si totiž, že by v niektorej z predkapiel vokály obstarávala predstaviteľka ženského pokolenia…



Dve predkapely doplnila viedenská formácia SIRENS CRY so sympatickou speváčkou Katie Joanne. Formácia funguje už od roku 1999, ich zatiaľ jediný album však vyšiel len minulý rok. SIRENS CRY hrajú symfonický progressive power metal – inštrumentálne dosť tvrdý, napriek ženskému vokálu ale melodicky vyvážený. Hudobníci si to na pódiu naozaj užívali, aj keď ich sledovala len necelá stovka fanúšikov. Väčšinu zúčastnených ich hudba naozaj zaujala, ostatných zaujala aspoň speváčka. SIRENS CRY odohrali naozaj príjemnú polhodinku a po piatich skladbách prenechali priestor ďalším.

Po asi dvadsaťminútovej pauze prišla na rad druhá předkapela. Formácia SEBASTIEN pochádzajúca z Pardubíc a Brna zožala úspěch hneď na úvod – veľa ľudí v Storm Clube som o nich počul rozprávať ešte pred ich koncertom. Pre SEBASTIEN je koncertovanie s MASTERPLANOM možnosť ponúknuť divákom ochutnávku z nového albumu „Dark Chambers of Déja-Vu“, ktorý vyjde na jar budúceho roku. Tak sa aj stalo, SEBASTIEN mali k dispozícii tiež približne pol hodinu a odprezentovali aj nový singel „Crucifixion of the Heart“. Novinka má veľký potenciál a chalanom budeme držať palce, aby naplnili očakávania.

Na ich prvom albume z roku 2010 hosťovali okrem iných mená ako Amanda Somerville (AVANTASIA), Mike DiMeo (ex – RIOT, ex – MASTERPLAN) a Roland Grapow, ktorý album aj produkoval a so SEBASTIEN si zahral aj na Masters of Rock v roku 2012. Mimochodom, na tomto festivale robila chalanom spoločnosť aj Katie zo SIRENS CRY. Výber predkapiel bol teda zjavne v réžii Rolanda Grapowa. Síce sa mi k tomu nepodarilo dopátrať, ale vôbec by ma neprekvapilo, ak by som sa dozvedel, že aj album SIRENS CRY vznikol vo Zvolenskej Slatine. Domácu formáciu už sledovalo o niečo viac ľudí a domáce publikum si naozaj získali. Hudobne predstavujú rovnaký žáner, ako ich rakúski kolegovia – inštrumentálne sú si kapely veľmi podobné, vokálne SEBASTIEN vyznievajú vďaka Georgovi Rainovi o čosi tvrdšie. Obidve kapely však silno odporúčam na vypočutie, u mňa zanechali veľmi dobrý prvý dojem.



Medzičasom sa klub zaplnil zhruba do polovice a po ďalšej dvadsať minútovej pauze, tak odštartoval koncert nemeckej formácie MYSTIC PROPHECY, ktorá hrá power metal s jemným nádychom thrashu. Ich vystúpenie sledovali asi tri stovky návštevníkov Storm Clubu. Narozdiel od predchádzajúcich kapiel majú MYSTIC PROPHECY bohatšiu históriu a na konte už osem štúdiových albumov. Ten posledný s názvom „Killhammer“ vyšiel 27. septembra tohto roku, takže turné s MASTERPLAN bolo taktiež promom na  túto novinku. Zo všetkých kapiel večera predviedli MYSTIC PROPHECY asi najtvrdší žáner, no samozrejme nevybočoval z power metalovej oblasti. Partia okolo Roberta Dimitria Liapakisa hrala približne hodinu a pre pražské publikum nebola vôbec neznámou. Refrén jednej z posledných skladieb totiž fanúšikovia poctivo odspievali namiesto speváka. Pri tejto kapele sa pozastavím aj pri nazvučení. Nemci citeľne lepšie nastavený zvuk ako ich predkapely a  dokonca aj ako hlavná hviezda večera. K tomu sa však ešte dostanem.

Niečo pred desiatou hodinou, to už v poradí tretí spevák v histórii kapely Rick Altzi spoločne s kolegami odpálili skladbou „Enlighten Me“ z úplne prvého albumu s názvom „Masterplan“. V historickom výlete sa pokračovalo aj naďalej, ďalšou skladbou bola „Spiriet Never Die“, taktiež z debutového albumu. Posledné tri albumy MASTERPLAN vždy naspieval iný spevák, tak som bol zvedavý, ako sa s touto úlohou popasuje, Rick Altzi (AT VANCE), keďže nahradiť Jorna Landeho nie je vôbec nič jednoduché a prejav Mikea DiMea na albume „MK II“ mal tiež svoje špecifiká. Je ale ťažké to hodnotiť všeobecne. Rickovým cieľom určite nie je kopírovať výkony jeho predchodcov, fanúšikovia sa však určite jednoduchšie stotožnia s originálnymi verziami. Tento postoj síce zastávam aj ja, ale musím povedať, že Rick sa tejto neľahkej úlohy zhostil veľmi dobre. To dokázal aj treťou skladbou, na rad sa dostala „Lost and Gone“ zo spomínaného albumu „MK II“, teda v originálnom podaní Mikea DiMea.

Trochu ma prekvapilo, že v úvode nezazneli skladby z nového albumu „Novum Initium“, tak to totiž u kapiel býva zvykom. V podstate ma to potešilo, nové skladby nemajú fanúšikovia ešte tak zaryté pod kožou a tak ich staršími vecami na úvod kapela správne naštartovala. Na nové skladby prišiel rad hneď vzápätí, z posledného albumu najprv odzneli „Betrayal“ a „Black Night of Magic“. Asi necelé štyri stovky fanúšikov potom do varu dostala skladba „Crimson Rider“, čím zostava okolo Rolanda Grapowa načrela aj do albumu „Aeronautics“. Aby bol výber z diskografie albumov kompletný čo najskôr, hneď na to zaznela pieseň „Far From the End of the World“ z albumu „Time to be King“. Nezabudlo sa ani na metalovú baladu, tú predstavovala nahrávka „Back For My Life“.



Kapela si koncert zjavne užívala, Rick a Roland sa často zapájali do konverzácie s divákmi aj napriek tomu, že Storm Club nebol zďaleka zaplnený a tomu bohužiaľ odpovedala aj atmosféra. Mimochodom, Rolanda, ktorý mal počas koncertu na sebe tričko predkapely SEBASTIEN, fanúšikovia mohutne „povzbudzovali“ pred a aj počas koncertu skandovaním jeho mena. V sále samozrejme bolo počuť fanúšikov, no takáto hudobná legenda si podľa mňa zaslúžila väčšiu návštevnosť a burácavejšiu atmosféru. Aj klubové akcie majú svoju atmosféru, no keby bolo v Storm Clube tak o 200 ľudí viac, nikomu by to na komforte neuškodilo a atmosféra by bola určite lepšia.

Členovia kapely sú už však ostrieľaní harcovníci a koncert odohrali pre tých, ktorí si ich do Prahy prišli pozrieť. Pri MYSTIC PROPHECY som načrtol, že nemecká predkapela mala najlepší zvuk večera. To je, bohužiaľ, pravda. Zvuk MASTERPLAN nebol stopercentný, Rickov vokál bol hlavne v úvode ťažšie rozpoznateľný, postupom času sa to ale našťastie zlepšilo.

Aj v druhej polovici koncertu pokračoval prierez diskografiou, na skladby z nového albumu sa kapela prekvapujúco nezameriavala skoro vôbec, v druhej polovici zaznela už len „Keep Your Dream Alive“. Naopak, skladieb z prvej nahrávky bolo dosť a mali obrovský úspech. Publikum sa najviac prebralo pri „Soulburn“ a „Heroes“, to aj pánov na pódiu vyhecovalo k ešte oduševnenejšiemu výkonu a publikum si niektoré pasáže poctivo odspievalo. Po poslednej regulérnej skladbe večera „Kind Hearted Light“ prišlo samozrejme mohutné skandovanie a kapela sa po malej chvíli vrátila na pódium, aby sa rozlúčila prídavkom „Crawling From Hell“. Asi všetkých, vrátane kapely, prekvapilo, keď sa na pódium po úvodných riffoch prirútil spevák Roberto z kapely MYSTIC PROPHECY, zobral Rickovi mikrofón a prvú slohu vrátane refrénu odspieval za neho. Aj to svedčí o tom, že kapely sa v Prahe cítili dobre a koncert si užili.

Ako stručne zhodnotiť tento koncert? Výkonom a nasadením sa ani jednej kapele nedá nič uprieť, obzvlášť MASTERPLAN. Záverom odcitujem samého seba z reportu koncertu kapely SONATA ARCTICA ešte z roku 2011: „Keďže je táto kapela mojou srdcovkou, tento zážitok zostane vo mne dlho, no vidieť ich tak o 2 – 3 roky skôr, bolo by to úplne o niečom inom.

PLUSY:
Výber a výkon predkapiel, útulné prostredie Storm Clubu, pestrý prierez diskografiou v setliste MASTERPLAN

MÍNUSY:
Ťažšie nájditeľné miesto koncertu a nedorozumenie spojené s jeho názvom, horší zvuk MASTERPLAN aj SIRENS CRY, slabšia divácka účasť

Setlist MASTERPLAN:
„Enlighten Me“, „Spirit Never Die“, „Lost and Gone“, „Betrayal“, „Black Night of Magic“, „Crimson Rider“, „Far from the End of the World“, „Back for My Life“, „Time To Be King“, „Keep Your Dream Alive“, „Crystal Night“, „Soulburn“, „Heroes“, „Kind Hearted Light“ – „Crawling From Hell“.

Autor a foto: Fiju

SIRENS CRY

SEBASTIEN

MYSTIC PROPHECY

MASTERPLAN