JOE SATRIANI – Shapeshifting

JOE SATRIANI nám v roku 2020 ponúka zase kusisko svojej geniality v trištvrte hodinovej výučbe na gitaru.

Trinásť piesní, ktoré sú zaradené do kategórie inštrumentálny rock, nám ponúka všetko to, načo sme u velikána menom JOE SATRIANI zvyknutí. Ak by sa ma niekto, kto sa k jeho tvorbe ešte nikdy nedostal opýtal, že prečo by si vlastne mal novinku vypočuť, odpovedal by som jasne a zreteľne: Kvôli inštrumentálnej konzistentnosti a celkovo pozitívnej nálade, ktorá na tomto albume dominuje.

JOE SATRIANI – Shapeshifting

Na „Shapeshifting“ sa vlastne až takej konkrétnej výučby na gitaru nedočkáme. Počúvať tento album, neznamená učiť sa. Znamená to oddýchnuť si a pokochať sa.

Pri tomto umelcovi netreba rozlišovať jeho tvorbu na novú a starú. Skrátka je len Satriani. Svoje hranice so nosí pekne so sebou v strunách svojej gitary. Inštrumentálnemu zážitku svedčí trištvrte hodina. Nie je to ani veľa, ale ani málo. Je to akurát. Čo nám však ponúkol majster na svojej novinke „Shapeshifting“?

Nemalo by zmysel chodiť okolo horúcej kaše a písať o tom, kto je JOE SATRIANI. Rád by som sa vyhol akémukoľvek pátosu. Skúsim toto dielo poňať ako celok, lebo skutočne aj celkom je. Je to nahrávka pre fajnšmekrov, baví ma. Niekomu môže chýbať spev, prípadne štadiónové chorály.

Tých sa na tomto album nedočkáte, to si radšej zapnite starého Bruca Springsteena. Avšak, môžete sa tešiť na geniálne gitarové sóla, vyhrávky, rôzne zmeny nálad a podobné zákutia, ktoré nám ponúka sám veľký majster učiteľ JOE SATRIANI. Je to neuveriteľné, ale už 63-ročný gitarista nám ponúka svoj sedemnásty radový album!

Album odštartuje rovnomenná pieseň „Shapeshifting“, ktorá je nabitá hutným rockom až po strop. Je to otvárací song ako remeň. „All for Love“ znie moderne a sviežo a jemne spomalí rozbehnutí vlak. O sólach radšej nebudem písať, tie treba počuť so zavretými očami. V ostatnom spomínanom songu je skutočne prenádherné – ba až romantické. „All For Love“ je v skutku pretkaná nádherne melodickým gitarovými vyhrávkami, ktoré sa po pár počutiach krásne vlievajú do žíl.

Album sa pekne rozbieha a má také zvláštne nadrozmerné „gule“. Som konzument, pre ktorého je spev skutočne podstatným artiklom. No pri Satrianových albumoch mi ale vôbec nechýba (zatiaľ). Pieseň „Ali Farka, Dick Dale, an Alien and Me“ je asi najväčším experimentom, ktorý môžeme na novinke počuť. Jemný feeling ďalekého východu sa nesie celou piesňou. Veľmi inšpiratívne a zaujímavé. Ale zase napríklad taká „Teardrops“ je miestami až zvláštnou meditatívnou gitarovou motiváciou. Nádherná pieseň, ba povedal by som, že jedna z najlepších na albume.

Joe Satriani

Skladby sa od seba veľmi líšia. Čo je veľmi zaujímavý a nevšedný artikel, keďže hovoríme o inštrumentálnom albume. A v tom práve tkvie jeho sila. Albumu svedčí perfektný zvuk všetkých nástrojov, ktorým samozrejme dominuje gitara.

„Perfect Dust“ je rovnako tak veľmi silnou skladbou. Začína fantastickou, ba až pohodovou vyhrávkou, na konci ktorej nás čaká krásne a pomalé sólo. Pieseň za zrýchľuje, aby mohla spomaliť. Nádherné zmeny tempa a rytmu. Obdivuhodný kus, ktorý zdobí aj dokonalá melódia pri jednej vyhrávke. Pri ktorej? To neviem napísať, vypočujte si to. Pieseň je nabitá energiou. Upravujem svoju definíciu až na samotnom konci tejto piesne. Je to najlepší song na tejto novinke.

Album „Shapesifting“ je plný silných nálad, melódií a emócií. Ide z neho dokonalo momentálny pocit. Napríklad taká „Nineteen Eighty“ je čistý rock. Tu musím úprimne povedať, že sa mi tu veľmi pýta vokál. Je to až taká „Bondžoviovka“. „Falling Stars“ je skladba, akoby vystrihnutá z Bondovky. Filmová. Nádherné aranžmány a celkový feeling. Perfektné.

Artwork albumu je úžasný. Veľmi sa mi páči Satriani v neónovom pozadí. Áno, aj obraz je súčasťou hudby. Vráťme sa ale nazad ku gitare. „Waiting“ je zase hlboko dojímavá skladba a celková nálada z albumu sa pretavuje v moju pokojnú spokojnosť hudobného konzumenta.

Kto by čo vytýkal Joeovi Satrianimu? Treba si ho vypočuť a ponoriť sa do neho. Ľahké reggae z „Here the Blue River“ ma prenáša na nejakú pláž, ktorej meno nepoznám. Zatváram oči a zapaľujem si cigaretu. Inštrumentálny rok 2020 je pre tohto veľkolepého gitaristu skutočne výnimočným. Minimálne preto, že vydal výnimočný album.

Samozrejme, že JOE SATRIANI je pre fajnšmekrov a nie každému sa musí páčiť. Pripúšťam. Mňa však zobral na svoju stranu. Záverečná „Yesterday´s Yesterday“ je „Bítlsovka“ ako vyšitá. Do nej by si v pokoji mohol zaspievať aj taký Paul McCartney. Ale nič z toho. Na albumoch Satrianových albumoch sa skrátka nespieva.

„Shapeshifting“ je profesionálny materiál, pre profesionálnych nielen muzikantov, ale aj skutočných milovníkov kvalitnej muziky. Bravó majstro!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: instrumental rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sony Music
Dátum vydania: 10.04.2020
Web: http://www.satriani.com/

Zostava:
Joe Satriani – gitara, banjo, klávesy
Chris Chaney – basgitara, rytmická gitara
Eric Caudieux – klávesy, perkusie
Kenny Aronoff –bicie

Hostia:
Lisa Coleman – piáno v „Waiting“ a „Yesterday’s Yesterday“
Christopher Guest – mandolína v „Yesterday’s Yesterday“
Jim Scott – perkusie, pískanie, tlieskanie
Neil Baldock – tlieskanie

Tracklist:
Shapeshifting (03:54)
Big Distortion (04:13)
All For Love (02:31)
Ali Farka, Dick Dale, an Alien and Me (03:42)
Teardrops (04:08)
Perfect Dust (03:30)
Nineteen Eighty (03:34)
All My Friends Are Here (03:24)
Spirits, Ghosts and Outlaws (03:22)
Falling Stars (03:41)
Waiting (02:36)
Here the Blue River (05:01)
Yesterday’s Yesterday (02:47)
Diskografia:
Not of This Earth – 1986
Surfing with the Alien – 1987
Flying in a Blue Dream – 1989
The Extremist – 1992
Time Machine – 1993
Joe Satriani – 1995
Crystal Planet – 1998
Engines of Creation – 2000
Strange Beautiful Music – 2002
Is There Love in Space? – 2004
Super Colossal – 2006
Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock – 2008
Black Swans and Wormhole Wizards – 2010
Unstoppable Momentum – 2013
Shockwave Supernova – 2015
What Happens Next – 2018
Shapeshifting – 2020
Definitíva:
JOE SATRIANI nám aj v roku 2020 opäť ponúka kusisko svojej geniality v trištvrte hodinovej výučbe na gitaru. Dočkáte sa silných emócií, pocitov a nálad. Silné emócie, pocity a nálad. „Shapeshifting „ je albumom plným skutočnej hudobnej vycibrenosti a profesionality.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články