ORKRIST – Artifacts of Life

Bratislavskí ORKRIST svoj opätovný príchod na scénu spečatili mimo niekoľkých odohraných vystúpení aj vydaním nového albumu, ktorý nesie názov „Artifacts of Life“.

Návrat hudobných telies, ktorým (právom) v minulosti patrilo čestné miesto v slovenskom metalovom undergrounde, je udalosť, ktorá je pochopiteľne spojená s veľkou dávkou zvedavosti, očakávaní a čiastočne aj obáv.

ORKRIST – Artifacts of Life

Stredoveká hudba, fantasy tematika a diela slávneho J. R. R. Tolkiena. Priznám sa, že tomuto rozprávkovo – magickému svetu v rámci svojho voľného času až tak veľmi neholdujem. Napriek tomu sú pre mňa ale prešburskí ORKRIST, pre ktorých sú tieto elementy hlavným pilierom inšpirácie, klenotom v slovenskom metalovom undergrounde.

Boli pre mňa vždy tou kapelou, ktorej som dovolil uniesť ma zo sveta reálneho do toho fiktívneho. Ani jeseň pre mňa nezačne, kým si nepustím „When the Autumn Comes“ z predposledného počinu „Grond“. Ich návrat na koncertné pódia po štrnástich rokoch bol preto pre mňa veľkým sviatkom a som veľmi rád, že sa mi malý sen o znovuzrodení jednej z mojich najobľúbenejších slovenských kapiel vôbec splnil.

Vydať však hudobný nosič po tak dlhom čase a prekročiť svoj tieň s vedomím, že bude porovnávaný so silnými dielami v najsilnejších rokoch kapely, je však už veľká výzva. Ako už bolo písane na adresu topoľčianskych HEAD2DOWN, ktorí sa po rozpade opätovne o slovo prihlásili albumom „3|Orion“ – v ich prípade úspešne (recenzia TU), pochybnosti sú na mieste.

Bez akýkoľvek predsudkov a obáv však dávam novému počinu ORKRIST šancu. Hneď úvodné Intro „Carpathian Wedding“ spolu s kúskom „Forest’s Bride“ mi vyčarujú úsmev na tvári a ja presne viem, s kým mám dočinenia.

ORKRIST

Banda vôbec nestratila zo svojho pôvabu rozprávkovo-metalovej kapely a kto by navyše čakal, že skupina vsiakne s pribúdajúcimi rokmi trendové prvky, je na veľkom omyle. ORKRIST šili novinku s vystretým prostredníkom, ktorý adresovali samplom, prečačkaným efektom a umelým zvukom. V istých okamihoch mám pocit, akoby v rámci samotnej jednoduchosti pri tvorbe materiálu dokonca zaradili spiatočku a šli viac k samotným počiatkom ich tvorby.

Tento „oldschoolový“ prístup na „Artifacts of Life“ občas funguje super a je radosť počúvať, s akou istotou kapela dokáže vyčarovať pútavé nápady aj z tých najzákladnejších surovín. Určite by som ale skladbám predsa len doprial lepší zvuk. Minimálne bicie nástroje mojim ušiam lahodili viac na predošlých albumoch. Osobne som na novinke očakával aj viac flautových vyhrávok, ako jednoduchých akordových riffov.

Na druhej strane, veľkú radosť robia inštrumentálne skladby ako „Interludium I“ a „Interludium II“, ktoré predstavujú akési oživenie celej dosky. Ako pozitívum hodnotím aj to, že placka ako celok nemá tendenciu s odohranými skladbami nudiť. Vďačným príkladom je kúsok „Incarceration of Innocence – Artifacts of Life“, z druhej polovice nahrávky, ktorý napriek priamočiarosti a spomínanej jednoduchosti veľmi baví.

Verím, že ORKRIST svojím comebackovým albumom určite potešili svojich skalných fanúšikov a mnohí sú istotne radi, že sa skupina opäť hlási o slovo. Novinka ako celok baví, zbytočne nekalkuluje a trefne vykresľuje medieválne obrazce priamo pred zasnené oči poslucháča… No, občas mám pocit, ako by banda šla až príliš „na istotu“. Všetko je však tak, ako má byť, a vzkriesení ORKRIST znejú presne tak, ako by sa od nich po štrnástich rokoch očakávalo. A práve preto by som sa v budúcnosti nebál zaexperimentovať, nakoľko potenciál a skúsenosti toto kvarteto rozhodne ešte stále má.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: melodic black/folk/heavy metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 22.02.2020
Web: https://www.facebook.com/orkristofficial
Zostava:
Lýdia „Lila“ Miklošová – spev, flauta
Peter „Crom“ Gall – klávesy, spev
Karol „Khayo“ Pallang – gitara
Miroslav „Pyros“ Škultéty – bicie
Tracklist:
Carpathian Wedding (Intro) (01:20)
Forest’s Bride (05:26)
Shadowlord II (04:31)
Interludium I (01:04)
Where the Knights Sleep, Undying (04:46)
Interludium (00:39)
Eterni-Tree (04:40)
Maid, Dragon, Brother’s Blood and Wood So Cursed (04:35)
Incarceration of Innocence – Artifacts of Life (07:00)
Last MMIV (05:56)
Cold Winter Leave (05:48)
Diskografia:
Reginae Mysterium – 2002
Grond – 2003
Artifacts of Life – 2020
Definitíva:
Návratový album bratislavských ORKRIST nesúci názov „Artifacts of Life“ spĺňa všetky atribúty, ktoré sa môžu poslucháčovi vybaviť pri predstave o tom, ako asi znejú slovenskí pionieri fantasy folk/black metalu dnes. Novinka v nadväznosti na samotné korene kapely plynule a neomylne pokračuje v rozprávkovej púti po zaužívaných lesných chodníčkoch. Stále ide o malebné dobrodružstvo, no nebál by som sa v budúcnosti objaviť aj neprebádané miesta.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články