Kirk Hammett pripravuje sólový debutový album. Novinky hlásia aj DARK FUNERAL, EPICA a Gothoom

Kirk Hammett (METALLICA) vydá debutovú sólovku. EPICA s novým videom. DARK FUNERAL zverejnili novú skladbu. Festival Gothoom oznámil ďalšie kapely. Novinky hlásia aj slovenské kapely BRAIN DEALERS a FAIRY TALE.

Kirk Hammett

Gitarista Kirk Hammett (METALLICA) vydá 23. apríla (Record Store Day) debutovú sólovku v podobe inštrumentálneho EP „Portals“ obsahujúceho 4 skladby. Kirk, silne ovplyvnený klasickou hudbou, soundtrackmi, hororovými filmami a možno aj trochu Enniom Morriconem, chcel, aby EP preklenulo desaťročia a dotklo sa všetkých hororov, ktoré miluje. „Ešte predtým, ako som mal nápad na sólové EP, ma inšpirovala potreba vytvoriť nejaký druh hudby, ktorá by sprevádzala moju výstavu „It’s Alive“ v múzeu Peabody Essex v Saleme, Massachusetts v roku 2017. Chcel som vytvoriť hudbu, ktorá by hrala v slučke na pozadí, kým by ľudia prechádzali výstavou. Počas jednej noci som si sadol a než som sa spamätal, boli tu všetky časti pre pieseň „Maiden and the Monster“. Prvotný koncept pre „Portals“ začal tou jednou skladbou. Potom som si uvedomil, že môžem vytvoriť rôzne momenty so zvukom. Tieto piesne nazývam „Audio Cinematic“; vytváram zvuky a kúsky hudby pre filmy, ktoré sa prehrávajú v mojej hlave. Dúfam, že podobným spôsobom vytvoria filmy aj v hlavách iných ľudí,“ uvádza Kirk Hammett v tlačovej správe.

Kirk Hammett – Portals

Black metalisti DARK FUNERAL vypustili do sveta novú a klipom podporenú skladbu „Nightfall“. Tá je súčasťou chystanej štúdiovky „We Are the Apocalypse“, ktorá vychádza 18. marca prostredníctvom vydavateľstva Century Media Records. „So skladbou „Nightfall“ pokračujeme v posúvaní hraníc a je rýchlejšia ako čokoľvek, čo sme kedy urobili. Chcel som vytvoriť pocit levitovania nad zvukovou kulisou môjho temného a pokrúteného sveta. Pri tejto rýchlosti bola tiež výzva nájsť dobrú rovnováhu a dynamiku, kde melódie a atmosféra nezaniknú v hluku, ale myslím, že sa nám to naozaj podarilo! „Nightfall“ dáva epickosti úplne nový význam,“ vyjadril sa líder skupiny Lord Ahriman.

Holandská formácia EPICA zverejnila nové live video piesne „Beyond the Matrix“. Materiál sa nahrával v Paríži v roku 2017. Ešte dodáme, že kapela tento rok oslavuje 20. výročie existencie.

Organizátori festivalu Gothoom oznámili ďalšie kapely, tentokrát pre black metalový deň. Zostavu vystupujúcich dopĺňajú formácie EREB ALTOR, KHORS, ARKONA (PL) a PLAGUEPREACHER. Jedenásty ročník festivalu by sa mal uskutočniť 21.7 – 23.7. 2022. Miesto konania bude zverejnené po podpise zmluvy.

Death metalová formácia BRAIN DEALERS zo Zvolena nahrala a zverejnila 3-skladbové EP „Hostina“. Materiál je momentálne k dispozícii len online, kapela však čoskoro sľubuje aj fyzický nosič.

Po 10-ročnej pauze vydali na sklonku minulého roka Slováci FAIRY TALE nový album nazvaný „That is the Question“, ktorý je už štvrtým zárezom v diskografii tejto skupiny. O finálny mastering sa postaral legendárny britský hudobný producent Simon Heyworth. Hudobne ide o prog art rock. Nižšie nájdete teaser na aktuálny štúdiový počin.