Rammstein – Zeit

Nemeckí velikáni RAMMSTEIN vydali v závere apríla ôsmy štúdiový album s príznačným názvom „Zeit“.

RAMMSTEIN ma zase dostali poriadne na kolená. Masaker. Nemci dokázali vždy šokovať. Naposledy minimalistickým coverom na obálke ostatného albumu. Bez názvu a nápisu. Na novinke „Zeit“ zachádzajú ešte ďalej a mňa dostali ešte viac.

RAMMSTEIN – Zeit

Úvodný zverejnený klip ku piesni „Zeit“ bol pre mňa vskutku dokonalým audiovizuálnym dielom. Šialené. Po hudobnej stránke ide akoby o mix hitov „Mutter“ a „Ohne dich“. Fantastický song postavený na silných melódiách a dokonalo vyváženom prístupe pri produkcii všetkých nástrojov.

Lenže RAMMSTEIN nemajú len skvelú produkciu, ktorou dnes už disponuje každá lepšia zahraničná skupina. Rád by som ale pripomenul ten najpodstatnejší základ, ktorým je hlavný nápad, myšlienka. Ingrediencie, ktoré stoja za vznikom piesne.

Fantastický úvod nám obstará „Armee Der Tristen“, ktorá sa vyznačuje ponurejším tempom a skvelými riffmi. Album pokračuje geniálnym a spomínaným songom „Zeit“, po ktorom sa všetko otvorí, uvoľní, necháva plynúť a neprestane udivovať. „Schwarz“ mi svojim fantastickým refrénom miestami pripomína Tilla Lindemanna ako spievajúceho poeta. „Giftig“ sa vyznačuje tanečne hopsavým spôsobom. „Zick Zack“ je tiež ako vytrhnutá z industriálnej diskotéky. A ja sa bavím sa neskutočným spôsobom. „Meine Tränen“ je zase ďalšou z intímnych spovedí Tilla Lindemanna.

RAMMSTEIN

Každá z piesní sa vyznačuje nádhernými melodickými linkami a dovolím si tvrdiť, že vokál Tilla Lindemanna je posunutý o level vyššie. Z jeho potenciálu dokázala kapela vydupať maximum. Novinka je o niečo lepšia a svojim spôsobom poetickejšia, ale najmä melancholickejšia a temnejšia ako predchodca „Rammstein“ (recenzia TU).

Aj keď ide o dávno zaužívané postupy týchto Nemcov, vôbec to neprekáža, pretože svoju trademark dotiahli do dokonalosti. Nenašiel som jediné slabé miesto v žiadnom z ôsmych skladieb na novinke. „Zeit“ je jednoducho skvelou neskutočnou nahrávkou, ktorej nechýba melodika, tanečnosť, rockovosť, industrialita. Výborný vyvážený zvuk je len čerešničkou na torte. A potom príde „Dicke Titten“… a to už totálne padnem na zadok. Dychovka. Áno, dobre čítate. Do toho poriadne ťažké kilá gitár a máme…, ani neviem. RAMMSTEIN v roku 2022.

A to ani z ďaleka nie je všetko. „Lügen“ nám iba potvrdí, že „Zeit“ je skutočne veľmi vydareným albumom. jemným albumom RAMMSTEIN, kde opäť dávam do pozornosti vokál Tilla Lindemanna. A úplný záver? Ten nám obstará najlepšia pieseň na albume „Adieu“. Pri nej sa snáď nik nevyhne zimomriavkam. U mňa osobne už ani neviem po koľký krát sa to podarilo pri počúvaní tohto albumu.

Fantastická bodka strhujúceho albumu RAMMSTEIN. Ani neviem koľko krát som túto novinku počul a neprestáva ma baviť, práveže začína ešte viac.

Autor: Ján Marton

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Názor redakcie:

K RAMMSTEINU som po prvých troch albumov pristupoval s akýmsi odstupom, potom som zažil ich fantastický koncert na Wackene 2013 a svoju apatiu som mierne prehodnotil. Uplynulý „zápalkový“ album ma ešte nechal chladnejším, ale novinka… Nečakal som do nej nič a dostal som všetko.

RAMMSTEIN

Pravda, dostávame klasické zaužívané postupy tak typické pre túto bandu, no sám som nečakal, že budú na mňa tak fungovať (a na počudovanie mi vôbec nevadí ani nemčina). Každý jeden song má svoje pevné miesto na albume. Mám pocit, že „Zeit“ je najtemnejším počinom v diskografii týchto veteránov.

RAMMSTEIN sú najsilnejší v tých najpomalších pasážach, v refrénoch a silných gitarových stenách. Nedá sa vybrať najlepší song, no trio songov „Angst“, „Lügen“ a „Adieu“ sú najlepšími v celej ich kariére.

A ak by mala byť „Adieu“ absolútne poslednou piesňou v histórii tejto kapely, tak lepšie vybrať nemohli. Ide síce o akési pohrebné metafory, ale pri RAMMSTEIN jeden nikdy nevie. Hudobná dokonalosť.

Autor: Stanley Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: industrial rock
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Universal Music
Dátum vydania: 29.04.2022
Web: https://www.rammstein.de/de/home/
Zostava:
Till Lindemann – spev
Richard Z. Kruspe – gitara
Paul H. Landers – gitara
Oliver „Ollie“ Riedel – basgitara
Christian „Flake“ Lorenz – klávesy
Christoph „Doom“ Schneider – bicie
Tracklist:
Armee Der Tristen (03:25)
Zeit (05:21)
Schwarz (04:18)
Giftig (03:08)
Zick Zack (04:04)
OK (04:03)
Meine Tränen (03:57)
Angst (03:44)
Dicke Titten (03:38)
Lügen (03:49)
Adieu (04:38)
Diskografia:
Herzeleid – 1995
Sehnsucht – 1997
Mutter – 2001
Reise, Reise – 2004
Rosenrot – 2005
Liebe ist für alle da – 2009
Rammstein – 2019
Zeit – 2022
Definitíva:
Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen… RAMMSTEIN vydali najlepší album svojej kariéry.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články