MEMORIAM – Rise to Power

Kvarteto skúsených matadorov z MEMORIAM vydalo začiatkom februára už piaty štúdiový album za 6 rokov.

Kým na úplnom začiatku aktuálneho roka OBITUARY zavelili k nebezpečnému útoku na nepripraveného fanúšika toho najtvrdšieho hudobného žánru (recenzia TU), ani nie po mesiaci sme priamymi svedkami odvetného protiútoku, a to rovno z opačnej strane Atlantiku.

MEMORIAM – Rise to Power

Britské dinosaury MEMORIAM v roku 2015 ako bájny Fénix povstali z popola legendárnych BOLT THROWER, či vtedy aktivitou nie príliš hýriacich BENEDICTION, a stvorili dnes časom a skutkami overenú istotu, ktorá chrlí svoje albumy s takmer rovnakou kadenciou ako Leonardo DiCaprio strieda svoje zvodné priateľky. Štúdiovka číslo päť dostala do vienka názov „Rise to Power“, obsahuje osmičku mimoriadne tvrdých rán kladivom, a tým by sme hádam aj mohli ukončiť aj dnešnú recenziu.

Ak ste totiž počuli ich akýkoľvek predchádzajúci počin, asi tušíte s čím dnes máte čo dočinenia. Od hrubého krajca chleba s masťou taktiež nečakáte nič mimoriadne, avšak, ak je na neho chuť, nikdy neodídete nespokojní.

Charizmatický frontman Karl Willets a spol. idú na to veľmi podobne a ich čo do kvality vzácne vyrovnanej diskografie (drhlo to mierne len na tej nemastnej neslanej dvojke „The Silent Vigil“ – už cítite tu spomínanú paralelu?) sa na dnešnej „old school“ death metalovej scéne preto vyrovná málokto.

MEMORIAM

Pridajme do spomínaného koktailu hutné doomové bahno, prvotriedny nezameniteľný vokál, bezchybné zvukové ošetrenie, snáď nevyčerpateľný a vždy zaujímavý vojenský koncept, ktorý s prihliadnutím k aktuálnemu svetovému dianiu iba získava na sile, a máme tu ingrediencie, kde sa snáď ani nedá niečo pokaziť!

Mrazí ma už len z letmého pohľadu na vždy dokonalý artwork z dielne legendárneho Dana Seagravea (SUFFOCATION, ENTOMBED). Pre takúto nádheru sa dnes početne kupuje veľký hudobný formát, teda čoraz obľúbenejšie LP platne. Celá trištvrte hodinka v spoločnosti MEMORIAM pripomína staručičký PARADISE LOST na silných steroidoch, aj vďaka všadeprítomným, neraz priam až epickým gitarovým vyhrávkam šikovného strunobijca Scotta Fairfaxa, a umného striedania stredne rýchlych pasáži s tými doslova ťažkotonážnymi. Akoby vás donekonečna mlátil zdatný, stokilový boxer v spomalenom filme a diaľkové ovládanie akosi niet po ruke. Auu!

Menovať všetky tie podarené momenty by bolo len nosením drevených klátov do husto zarasteného lesného porastu. Či už je to priamy direkt na solár v úvodnej „Never Forget, Never Again (6 Million Dead)“, nekompromisná sekaná ríffojazda „Total War“, orientálnymi nuansiami jemne podfarbená „The Conflict Is Within“ alebo mimoriadna trýznivá hymna „The Pain“, kde je všadeprítomná bolesť priam hmatateľná.

Výborný album!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Reaper Entertainment Records
Dátum vydania: 03.02.2023
Web: www.memoriamuk.com
Zostava:
Karl Willetts – vokály
Scott Fairfax – gitara
Frank Healy – basgitara
Spikey T. Smith – bicie
Tracklist:
Never Forget, Never Again (6 Million Dead) (06:20)
Total War (05:38)
I Am the Enemy (05:28)
The Conflict Is Within (05:30)
Annihilation´s Dawn (04:55)
All Is Lost (05:28)
Rise to Power (04:42)
This Pain (06:44)
Diskografia:
For the Fallen – 2017
The Silent Vigil – 2018
Requiem for Mankind – 2019
To the End – 2021
Rise to Power – 2023
Definitíva:
Smrtiaca supergrupa MEMORIAM na piatom albume znovu potvrdzuje, že ju dnes môžeme s čistým svedomím označiť za maximálne spoľahlivú stávku na istotu. Kto má teda rád poriadne dunivý doom/deathový rachot, pochutí si aj tentokrát.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla