MÖRKHIMMEL – Ostří černé kosy zní

Svoj ďalší stret rôznych žánrov rozpútalo temné zoskupenie z Prahy, ktoré si hovorí MÖRKHIMMEL. Na konci vlaňajška vypustilo do sveta svoju v poradí piatu nahrávku „Ostří černé kosy zní“.

morkhimmel-ostri-cerne-kosy-zni

MÖRKHIMMEL – Ostří černé kosy zní

Nový materiál vyšiel po sérii vydaní albumov len na LP aj v cd formáte. Musím sa priznať, že donedávna, teda presnejšie povedané, kým neprišla ponuka na recenziu, som ešte túto kapelu extra nesledoval.

Poznám ich už nejaký čas a aj som vedel zhruba v akých hudobných sférach sa pohybujú, ale to bolo asi tak všetko. Teraz musím hneď na úvod prezradiť, že to bola chyba z mojej strany. Vďaka vydavateľstvu L´ Inphantile Collective sa mi dostal do rúk ich nový štúdiový počin a tak som sa mohol ponoriť do tvorby tejto určite zaujímavej formácie.

Už od prvých tónov je jasné, že ich hudba je totálne Švédsko a tým mám na mysli výsledný zvuk nahrávky. Pekne špinavý a chrastivý sound, pri ktorom si spomeniete na DISMEMBER, ENTOMBED a podobné zoskupenia. Ďalším aspektom je crustové pozadie, ktorým je kapela výrazne ovplyvnená. To, čo však najviac zdobí túto štvoricu hudobníkov je spojenie vyššie spomínaných prvkov s temným a melancholickým prifarbením, ktoré sa im darí fakt výborne a chalani vedia navodiť tú správnu atmosféru.

morkhimmel-band-2014

MÖRKHIMMEL

Ponuré gitarové vyhrávky, stredné tempá a niekedy až stiesňujúca atmosféra. Jasným dôkazom je určite posledná vec „Uprostřed prázdnoty“, ktorá má silný groove a pohybuje sa v sludgeových vodách a tak trocha pripomína Nórov SARKE. Album je však pestro vystavaný a majú tu svoje miesto aj rýchle a kvalitné vypaľovačky zabalené do punkovej agresivity a špinavosti . Ako príklad uvediem pieseň „Na věky věků“, ktorá pripomína súčasnú tvorbu legendárnych DARKTHRONE. V podobných vlnách sa nesie aj skladba „Zima“. Avšak aj pri týchto songoch máte celkovo pri MÖRKHIMMEL neustále pocit, že nič veselé sa neudeje a všetko je tak akosi príjemne beznádejné a temné, k čomu veľkou mierou prispieva aj vokalista Slávek. Ten svojím prejavom pôsobí, že nič optimistické od neho nemôžete očakávať a je zvestovateľom textov, v ktorých ide o totálny nihilizmus a ničotu.

Celkom teší fakt, že texty sú tentokrát čisto len v češtine a myslím, že kapele rodná reč svedčí omnoho viac ako angličtina, pretože texty sú výborné a určite majú takto väčšiu silu, ako v anglickom preklade. Možno by mohli chalani pouvažovať uberať sa týmto smerom textov v rodnom jazyku aj v budúcnosti.

Popri počúvaní novinky som podrobil skúmaniu kvôli porovnaniu aj ich predošlú dosku a všimol som si, že aktuálny počin „Ostří černé kosy zní“ má oproti predchodcovi „prístupnejší“ menej agresívny a skôr hutnejší zvukový kabát, ktorý pôsobí o čosi temnejšie. Najviac ma však zaujalo, že druhá gitara, o ktorú sa postaral zrejme až v štúdiu Honza Kapák (album nahral, zmixoval a aj zmastroval) výrazne dopomohla k celkovému lepšiemu vyzneniu.

MÖRKHIMMEL sú veľmi zaujímavou kapelou, ktorá má svoj jasne definujúci ksicht, čo je mi veľmi sympatické a môžem si len sypať popol na hlavu prečo som ich doteraz akosi ignoroval. Tí čo majú túto smečku zmapovanú, tak vedia o čom točím. A pre tých, ktorí ich doteraz nepoznali, vrelo im túto skupinu odporúčam. Na svoje si prídu najmä tí poslucháči, čo majú radi stret rôznych žánrov, ktorý tvoria kvalitný celok. Ak ste to práve vy, tak rozhodne neváhajte a nazrite do temného sveta MÖRKHIMMEL.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo L´ Inphantile Collective.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: crust/ punk/old school death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: L´ Inphantile Collective
Dátum vydania: 24.12.2014
Web: www.morkhimmel.cz
Zostava:
Slávek – vokály
David – gitara
Andy – basgitara
Hawran – bicie
Hosť:
Honza Kapák – gitara
Tracklist:
Co je mrtvé, nechám zhnít (4:18)
Z cizího krev poteče (3:17)
Na věky věků (3:26)
Nepřítomný nepřítel (5:37)
První při konci světa (3:57)
Den dni jak vajce vejci se podobá (2:40)
Zima (3:21)
Uprostřed prázdnoty (5:35)
Diskografia:
Mörkhimmel – 2008
Sheep in the Labyrinth – 2009
In the Shadow of the City – 2010
Zloskřivec – 2012
Ostří černé kosy zní – 2014
Definitíva:
Pražská skupina MÖRKHIMMEL na novom albume „Ostří černé kosy zní“ výborne zvládla temnú atmosféru, punkovú údernosť, texty opierajúce sa o nihilizmus a to všetko je zabalené v špinavom švédskom zvuku. Tieto aspekty robia z aktuálnej nahrávky veľmi kvalitný materiál.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články