HAMMERFALL – Built to Last

Po dvoch rokoch nám opäť povstal rytier Hector a s ním prichádza aj švédska mašinéria HAMMERFALL. Nastal čas dvíhania kladív nad hlavy.

Pre mňa to bolo naozaj príjemné zistenie, že HAMMERFALL vydávajú nový album. Pomerne pravidelné intervaly vydávania novej nahrávky ostali neprerušené a my môžeme so záujmom zisťovať, v akej forme sa nachádzajú chlapci okolo Joacima Cansa.

hammerfall-built-to-last

HAMMERFALL – Built to Last

Doska „Built to Last“ je poctivý heavy metal. Nebyť moderného zvuku, nahrávka by sa kľudne mohla zaradiť aj medzi klasické heavy metalové albumy 80. rokov. Ani tentokrát sa nečakajte žiadne experimenty, ako tomu bolo na albume „Infected“. Na albume je cítiť silný odkaz pionierov žánru, za všetkých menujme ACCEPT, čo je najviac počuť v prvej skladbe „Bring It“.

Po nej nasleduje viacero naozaj silných piesní s peknou a chytľavou melodikou, či už druhá „Hammer High“, tretia „The Sacred Vow“ alebo ôsma v poradí „The Star of Home“. Nielen melódie sú silnou stránkou tohto albumu. Veľmi úderné a efektné sú najmä gitarové party dua Dronjak/Norgren, doplnené nápaditými a technickými sólami. Vďaka nim mám opäť pocit, že heavy metal stále poriadne vyčnieva z radu a nie je už len na pleciach zaslúžilých starých pardálov, ale aj mladších kapiel, ako sú práve HAMMERFALL. A nielen to – chlapci verbujú medzi svoje rady aj nových rekrútov! Po výživnej piesni „New Breed“ mi v hlave ešte dlho ostal refrén tejto skladby, ktorý poukazuje na to, odkiaľ tu vlastne fúka vietor. Heavy metal running thru my veins !

Joacim Cans sa v súčasnosti venuje hojne účinkovaniu v muzikáloch, ale spevácky to na ňom vôbec nie je počuť, z čoho som trochu sklamaný. Do dokonalosti mu chýba trochu roztiahnuť krídla, vystrihnúť spevácke party, z ktorých by poslucháč padol na zadok. Rovnako bicia artiléria. V dnešnej dobe už sú nároky na hudobníkov predsa len niekde inde ako v minulosti. Bicie sú monotónne, mohli by v prípade HAMMERFALL viacej ťahať kapelu dopredu. A bol by z toho naozaj slušný buldozér.

hammerfall-landscape-2_2016_ts_web

HAMMERFALL. Foto: Tallee Savage

Baladické pasáže na albume idú tentokrát úplne mimo mňa. Melodické linky, ktoré som počul veľakrát na iných nahrávkach. Pieseň „Twilight Princess“ tak trochu nechcene brzdí rozbehnutý album. Nebolo by možno lepšie pripraviť rýchlu a nadupanú nahrávku neriedenú, nazvem to, očakávanými rockovými/metalovými baladami ?

Skladby sú väčšinou v strednom až mierne rýchlom tempe. Celý album sa tak veľmi dobre počúva a  ubehne vskutku veľmi rýchlo. Našťastie je však veľmi chytľavý a melodický a tak rýchlo sa jeho počúvanie nezunuje.

Zvuk je na veľmi vysokej úrovni. Švédske alebo všeobecne severské štúdiá, si môžem len pochvaľovať. Nepamätám si, kedy som odtiaľ naposledy počul vyložene zvukovo sprznenú nahrávku, čo sa nedá povedať o povedzme amerických štúdiách.

Textovo je album klasický HAMMERFALL. Príbehy o hrdinstve, odvahe a hľadaní toho, čo je správne. Aj cover albumu sa vracia niekde ku začiatkom „Glory To The Brave“. Nejde však o návrat ku koreňom, stále sa posúvame vpred. Cesta sa vinie stále ďalej, ktovie kam nás ešte dovedie…

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 4.11.2016
Web: www.hammerfall.net
Zostava:
Joacim Cans – vokály
Oscar Dronjak – gitara, vokály
Pontus Norgren – gitara, vokály
Fredrik Larsson – basa, vokály
David Wallin – bicie
Tracklist:
Bring It (4:19)
Hammer High (4:38)
The Sacred Vow (4:12)
Dethrone And Defy (5:11)
Twilight Princess (5:04)
Stormbreaker (4:52)
Built To Last (3:53)
The Star of Home (4:47)
New Breed (5:02)
Second To None (5:30)
Diskografia:
Glory To The Brave – 1997
Legacy of Kings – 1998
Renegade – 2000
Crimson Thunder – 2002
Chapter V. : Unbent, Unbow, Unbroken – 2005
Threshold – 2006
No Sacrifice, No Victory – 2009
Infected – 2011
(r)Evolution – 2014
Built To  Last – 2016
Definitíva:
Som naozaj veľmi rád, že v dnešnej dobe ešte stále vychádzajú metalové albumy, ktoré nesú zástavy svojich hudobných štýlov ďalej. Som veľmi rád, že k nim patria aj HAMMERFALL s „Built To Last“. Je to totiž poctivý heavy metalový album.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články