SLIPKNOT – We Are Not Your Kind

Čo si budeme nahovárať, na nový album SLIPKNOT čakal celý metalový svet. Šiesty štúdiový album vyšiel po piatich rokoch.

Aktuálna novinka SLIPKNOT sa nesie v duchu moderného metalu. Jemne buchnutého s nu-metalom alebo groove metalom. Na začiatku musím napísať, že si veľmi vážim hudobníka Coreyho Taylora, ale rovnako tak musím napísať, že o niečo radšej mám jeho kapelu STONE SOUR.

SLIPKNOT – We Are Not Your Kind

Začnem poznaním, že rok 2018 bol silnejší na rôzne pecky, ktoré prekvapovali a nestíhali udivovať metalový svet. Napríklad taký PRIMORDIAL alebo AMORPHIS. Rok 2019 taký podľa mňa nie je. Prečo som ale začal takto? Lebo cítim obrovský pretlak preceňovaných kapiel. Aj na úkor priemernosti ich hudobným výkonom. Nedá mi, prepáčte: napríklad taká novinka SUNN O))) – extrémne preceňovaná záležitosť. Nový album TOOL bol hodnotený, ešte ani nevyšiel. Sto zo sto. Desať z desiatich. A takýchto kapiel so preceňovanými schopnosťami hneď v úvode by som našiel naozaj veľa. Trošku by sme sa mali na hudbu pozerať priamočiarejšie. A mimochodom, i keď je SLIPKNOT úplne iný žáner ako TOOL, prví menovaní majú o dosť silnejší materiál. Viac mi však písať neprináleží.

Poďme ale ku SLIPKNOT. Novinka je hopsavá, dá sa povedať že príjemne metalová a hriešne vystrkujúca rožky. Je to moderný metal so všetkým, čo má obsahovať. Ostré gitary, perfektný spev, ktorý v refrénoch prichádza do melodických liniek a dá sa zaspievať. Hneď tretí song „Birth of the Cruel“ spĺňa absolútne všetky atribúty, ktoré som hore menoval. Naozaj silné gitary a rovnako tak podkladový motív.

SLIPKNOT

Novinka prišla po piatich rokoch a má 63minút. A nie je tam takmer žiadna vata. Album „We Are Not Your Kind“ je veľmi priamočiari a jasný. Dáva to všetko na prvú. Strieľa presne do stredu. Nepotrebuje ani okľuky, ani progresívne vyhranené predohry. Som veľmi zvedavý, ako vyjde „súboj“ SLIPKNOT vs. KORN. Sledujem obe kapely od počiatku a pokračovanie svojich koreňov sa mi v posledných rokoch viac páči práve u SLIPKNOT.

Album je určený pre všetkých milovníkov groove, nu-metalu a celkovo moderného metalu. Od AVENGED SEVENFOLD až po PARKWAY DRIVE. „A Liar´s Funeral“ mi tak trochu pripomína spomínanú kapelu STONE SOUR v pomalšej verzii v úvode. Je to najkrajšia pieseň na aktuálnej nahrávke. Najkompaktnejšia a zahrňujúca všetko, čo od SLIPKNOT fanúšik očakáva.

Napríklad pieseň „Spiders“ je celkom popovou jazdou, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani DEPECHE MODE. Opakujem, že široká paleta, ešte širšej škály moderného metalu, ktoré spĺňa všetky kritériá.

Celkovo sú skladby sú naozaj relatívne dlhé, ale nenudia. Album nepotrebuje nútené vypĺňanie. Sám neviem čo som čakal, ale nie som ani sklamaný, ale ani nijako preexponovane šťastný. Legendárnym albumom „Iowa“ zasadila kapela pre seba latku veľmi vysoko. „We Are Not Your Kind“ ju neprekonalo. Ale zrejme to nebol ani zámer.

Môžeme sa tešiť na ďalšiu prácu Coreyho Taylora a jeho zamaskovaných kumpánov. Mimochodom, ich masky ma celkom bavia. Prišli s niečím úplne novým, čo tu ešte nikdy nebolo. Aj by som im za to pridal pol bodu, ale nebolo by to fér.

Dobrý, ba až nadpriemerný album, v ktorej dostal priestor ambient v skladbe „My Pain“. Prajem celej kapele SLIPKNOT všetko dobré. Milujú hudbu. Je to cítiť a to je vlastne pre nás fanúšikov, to najdôležitejšie.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: modern metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 09.08.2019
Web: https://www.slipknot1.com/
Zostava:
Corey Taylor – spev
Mick Thomson – gitara
Jim Root – gitara
Alessandro Venturella – basgitara
Sid WilsonShawn „Clown“ Crahan – perkusie
Craig „133“ Jones – sample, klávesy
Sid Wilson – klávesy
Jay Weinberg – bicie
Tracklist:
Insert Coin (01:38)
Unsainted (04:20)
Birth of the Cruel (04:35)
Death Because of Death (01:21)
Nero Forte (05:15)
Critical Darling (06:25)
A Liar´s Funeral (05:27)
Red Flag (04:11)
What´s Next (00:53)
Spiders (04:04)
Orphan (06:01)
My Pain (06:48)
Not Long for This World (06:35)
Solway Firth (05:56)
Diskografia:
Slipknot – 1999
Iowa – 2001
Vol. 3: (The Subliminal Verses) – 2004
All Hope Is Gone – 2008
.5: The Gray Chapter – 2014
We Are Not Your Kind – 2019
Definitíva:
„We Are Not Your Kind“ je priamočiara a vyše hodinová jazda moderného zvuku s prvkami groove alebo nu-metalu. Hoci má vyše hodiny, nemá výrazné hluché alebo slabé miesta. Povinná výbava všetkých fanúšikov nielen SLIPKNOT, ale aj STONE SOUR. Ďalšia poctivá nahrávka maskovaných mužov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články