TARJA – From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)

Fínska sopranistka Tarja Turunen nedávno vydala svoj druhý vianočný album v kariére. Celkovo je to v jej diskografii už siedma štúdiovka, ktorá ma veľmi ďaleko od samotného metalu.

Keďže Tarjina tvorba je na pomedzí rocku a metalu, rozhodli sme sa pre recenziu tohto atypického albumu. Ak ste milovníci orchestra a s vianočným gýčom sa neviete skamarátiť, tak možno práve kvôli tomuto sa vám tento kúsok môže zapáčiť.

TARJA – From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)

Album otvára skladba  „O come, O come Emmanuel“, ktorá pôsobí „strašidelne“ a najviac v nej vyznie orchester.  Celý album je pochmúrny a všetky piesne sa nesú v podtóne čiernej, temnej stránky. Podla Tarjiných slov ju k tejto nahrávke inšpirovali ľudia, ktorí sa z Vianoc netešia, pretože sú napríklad sami alebo stratili milovanú osobu.

Pre Tarju to tak bolo, keď jej zomrela mama a zmenilo sa to až narodením jej dcéry Naomi. Takmer všetky skladby sú vlastne cover verzie známych vianočných skladieb. S výnimkou piesne „Together“, tú zložila samotná speváčka.

Nádych stredovekej atmosféry budete počuť aj vo „We Three Kings“. Skladbu pôvodne zložil pán menom John Henry Hopkins ešte v roku 1857. V tomto kúsku sa pôvodne predstavili Traja králi podľa Evanjelia. Pieseň je svižnejšia a pre mňa je táto verzia jednou z najkrajších, kde sa spieva o Betleheme.

Tarja Turunen

Album pokračuje skladbou „Feliz Navidad“, ktorej text pozná snáď každý druhý človek. Z tejto verzie cítiť smútok, a tiež zľutovanie sa nad niekým, kto by zostal na Vianoce sám. Táto pesnička bola podporená aj videoklipom, v ktorom Tarja vyzerá presne tak, ako pred 17 rokmi, kedy som ju prvýkrát videla na DVD „From Wishes to Eternity“. Skladateľ filmovej hudby, Jim Dooley sa podieľal na tvorbe tohto materiálu, a je to aj veru cítiť. Celý album by mohol byt pokojne soundtrackom nejakého dramatického filmu.

Tarja vždy vyniká profesionalitou a spolu s orchestrom vytvorila nádhernú symbiózu. Ona vie spievať nielen anglicky, fínsky, ale aj nemecky, čo potvrdila v skladbe „O Tannenbaum, O Tannenbaum“., Táto skladba je mojim jednoznačným favoritom celého albumu, ktorej originálnu verziu si v tomto období rada spolu so synom spievam. Fínke sa táto verzia vydarila  bravúrne. Za počutie rozhodne stojí aj „Amazing Grace“, ktorá začína pomaly a smutne. Tarja v nej veľmi jemne a tíško spieva a po zhruba minúte a pol pridá na sile, nielen ona, ale aj orchester, ktorý skladbu ukončí sólom.

Počas bežného roka tento album nemusí mať až také čaro. Je pochmúrny, evokuje predovšetkým melancholickú náladu. Vo vianočnom období však ponúka priestor zamyslieť sa nad tým, čo tento rok priniesol alebo uvedomiť si, čo človeku chýba…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: opera, gothic/rock/pop metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: EarMusic
Dátum vydania: 17.11.2017
Web: www.tarjaturunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – vokály
Tracklist:
O Come, O Come, Emmanuel (04:56)
Together (03:21)
We Three Kings (03:54)
Deck the Halls (02:44)
Pie Jesu (03:28)
Amazing Grace (04:42)
O Tannenbaum (03:37)
Have Yourself a Merry Little Christmas (03:40)
God Rest Ye (04:13)
Feliz Navidad (05:48)
What Child Is This (04:55)
We Wish You a Merry Christmas (04:07)
Diskografia:
Henkäys ikuisuudesta – 2006
My Winter Storm – 2007
What Lies Beneath – 2010
Colours in the Dark – 2013
Ave Maria – 2015
The Shadow Self – 2016
From Spirits and Ghosts – 2017
Definitíva:
Fínska hviezda Tarja Turunen má za sebou niekoľko sóloviek na svojom konte a darí sa jej stále dobre. Experimentuje s klasickou hudbou a taktiež aj s metalovou. Nebráni sa ani spolupráci s inými hudobníkmi. Aktuálnym počinom „From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)“ ponúka opäť niečo nové, čo na hudobnej scéne nebýva zvykom. Môžete spievať spolu s ňou známe vianočné koledy, len trošku v inom duchu. Príjemné vianočné sviatky. Či si ich vyfarbite na čierno alebo na červeno ostáva na vás…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články