KVELERTAK – Splid

KVELERTAK sú veľmi špecifickou a nevšednou kapelou. Vznikli v nórskom Stavangeri v roku 2007. V týchto dňoch vydávajú svoj štvrtý štúdiový album „Splid“.

KVELERTAK miešajú žánre spontánne, no pri tom s veľkým umom a citom. V ich tvorbe môžeme s pokojom nájsť napríklad takých YES, STATUS QUO, ale aj DARKTHRONE, SATYRICON alebo BATHORY. A potom si predstavte aj všetko to ostatné, čo môže byť medzi tým.

KVELERTAK – Splid

KVELERTAK a ich albumové obaly sú tiež špeciifickou kapitolou. Hlavne prvé dva mi veľmi evokovali skupinu BARONESS a dnes už môžem povedať, že je tam počuť možno aj nejakú inšpiráciu. Každopádne, Nóri sú podľa môjho vedomia, svedomia a počutia, dnes už inde ako spomínaní Američania.

Nástup nového albumu „Splid“ je vo svižnom tempe. V geniálnom mixe žánrov v rytme akéhosi zvláštneho punk metalu. Muzika KVELERTAK je živelná, je plná prekvapení a správnych ingrediencií. Kapela má zo súčasných veľkých mien asi najbližšie k MASTODON alebo spomínaných BARONESS.

A hneď v druhom songu „Crack of Doom“ si Nóri prizvali hosťa. A nie hocijakého. Sám Troy Sanders z MASTODON. Táto spolupráca vyšla naozaj na jednotku. Tento song vyšiel ako prvý singel a je menej výpravný a viac priamočiarejší. Zapadá mi viac k albumu „Nattesferd“ z roku 2016 (recenzia TU). Každopádne, Troyov vokál v piesni sedí ako riť na šerbli.

Singel s poradovým číslom dva „Fanden ta dette hull!“ je až estrádnou výpravou, kde môžeme počuť sóla zo 70. rokov, ale aj tvrdý nápev black´n rollu a jeho špinu. Šialený song. Mapuje v siedmich minútach niekoľko žánrov. Presne preto, sú KVELERTAK tak veľmi špecifickou kapelou, ako som povedal na začiatku.

KVELERTAK

Kapela znie výborne. Oproti predošlému albumu „Nattesferd“ pribudlo riadnej živočíšnosti a živelnosti. Inak sa fanúšikovia nemusia báť žiadnych radikálnych zvukových zmien. Na ploche 58 minút nám KVELERTAK predvedú mix punku, heavy metalu, thrash metalu, black metalu a rocku. Je radosť ich počúvať.

KVELERTAK a ich hudobné korene spia niekde v 70. alebo 80. rokoch. Do toho chalani primiešali trochu poctivého heavy metalu a špinavého punku. Novinka je jemne umiernenejšia, ako jej predchodcovia. Z hudby KVELERTAK však ide čistá radosť.

V mori mnohých kapiel sa KVELERTAK jednoducho týčia navrchu. Robia hudbu inak. Neznejú tuctovo. Nie sú v žiadnej škatuľke, ani žánri. To vyvyšuje kapelu nad veľa ostatných. Ich „inakosť“ nie je ani silená, ani nijako špecificky určená.

A dokazujú aj piesne z novinky. „Uglas Hegemoni“ je čistý punk rock. Akoby som počul THE CLASH zmiešaných so SEX PISTOLS. Prilial by som si k nim kúsok JOY DIVISION a máme KVERELTAK. Napríklad taká „Tevling“ je zas úplne rocková, bez zbytočných ďalších prímesí.

Debut v roku 2010 ma úplne odrovnal. Druhý album bol tiež špičkový a „Nattesferd“ bol doterajším vrcholom ich tvorby. Presne preto som veľmi čakal na novinku. Čakal som čo ponúknu a veruže ma nesklamali. A mimochodom, neviem ako vy, ale ja mám ďalšiu veľmi obľúbenú kapelu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: rock, metal, black´n roll
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Rise Records
Dátum vydania: 14.02.2020
Web: https://www.kvelertak.com/
Zostava:
Ivar Nikolaisen – spev
Vidar Landa – gitara
Maciek Ofstad – gitara, spev
Bjarte Lund Rolland – gitara
Marvin Nygaard – basgitara
Håvard Takle Ohr – bicie
Tracklist:
Rogaland (05:23)
Crack of Doom (feat. Troy Sanders) (03:54)
Necrosoft (03:00)
Discord (04:14)
Bråtebrann (06:59)
Uglas Hegemoni (03:33)
Fanden Ta Dette hull! (07:52)
Tevling (04:08)
Stevnemøte Med Satan (04:29)
Delirium Tremens (08:11)
Ved Bredden Av Nihil (06:31)
Diskografia:
Kvelertak – 2010
Meir – 2013
Nattesferd – 2016
Splid – 2020
Definitíva:
Hudbu KVELERTAK zdobí mix žánrov, od rocku až po rôzne odnože metalu. Perfektne vyskladané piesne plné živočíšnosti a živelnosti. Odporúčam všetkým, rockerom i metalistom. „Splid“ nemá žánrovú škatuľku, ale tí čo milujú MOTÖRHEAD by KVELERTAK mali jednoznačne vyskúšať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla