LAMB OF GOD – Lamb of God

Americkí groove metalisti vydávajú po piatich rokoch poriadne nasratú albumovú novinku.

Novinka je desiatym zárezom kapely, samozrejme ak rátame aj album kapely BURN THE PRIEST z roku 1999 – vtedy vystupovali presne pod týmto menom a vydali aj album s rovnakým názvom. Rovnako tak v roku 2018 oživili tento názov a vydali ďalší výborný album. Ak ich nerátame, rovnomenná novinka „Lamb of God“ je ôsmou štúdiovkou tejto americkej formácie.

LAMB OF GOD – Lamb of God

LAMB OF GOD sú nasratí. Gitary znejú fantasticky, rytmika je ako dobre namazaný stroj. A spev je čerešňou na torte celého tohto albumu a samozrejme celej skupiny. Na rovnomennej novinke „Lamb of God“ nenájdeme žiadny zbytočne rušivý pokoj, ani nepotrebnú výplň, ktorá by robila povestnú kulisu.

LAMB OF GOD hrajú poctivý metal. Nič viac, nič menej. Žiadne inakosti okolo. Žiadne hranie sa na rádiovú kapelu. Nové piesne idú pod kožu ťažšie, ale zanechávajú o to väčšiu stopu. Randy Blythe reve, nástroje znejú výborne v rýchlych, ale aj v tých ešte rýchlejších polohách. Oplatilo sa čakať dlhých 5 rokov na album tejto kapely.

Po minúte a pol ambientného úvodu spúšťa novinku pieseň „Memento Mori“. Jednoducho, nekompromisná jazda. Nie je na čo čakať. Nie je dôvod byť rádiovou kapelou s melodickými hymnami. Nečakajte žiadne spevavé melódie, za to sa pripravte na poriadny „napalm“, ktorý majú LAMB OF GOD vo svojich nástrojoch. Úvodný song je teda veľmi slušný otvárak celého albumu, z ktorého ide naozaj zvuk absolútne od podlahy. Silné gitary, tučné bicie, ktoré mám veľmi rád, a celková taká šialená atmosféra, ktorú vedia LAMB OF GOD navodiť.

„Checkmate“ mi vo svojom úvodnom riffe pripomenie najtvrdšie chvíle GODSMACK a celkovo nakope zadok. LAMB OF GOD na svojej novinke hrajú poctivý metal, ktorý má moderný háv. Nenudí a pichá svojimi ostrými výpadmi.

LAMB OF GOD

„Gears“ pokračuje v nastolenom trende. Album plný takej zvláštnej sily. Akoby znovuzrodenia. Je poriadne nasratý, našlapaný a agresívny. Fanúšikovia LAMB OF GOD budú určite veľmi nadšení. Novinka nie je v ničom inovatívna alebo nejako inak experimentálna. Muzikanti sa skrátka držia svojho kopyta. Ničoho nie je veľa a vlastne ani nič nechýba. Všetkého je tak akurát. Na palete 45minút sa ukrýva 10 piesní.

„Reality Blath“ je najvydarenejším kusom na celom albume. Pieseň jemne pribrzdí, akoby zvoľní. Následne sa rozbehne a šliape ako hodinky. V druhej polovici albumu s rovnakým názvom ako kapela nájdeme aj hostí.

Tým prvým je Jamey Jasta z kapely HATEBREED a hardcore metal tak môže začať. Pieseň dostala názov „Poison Dream“ a úplne zapadá do ostatných. Čakal som možno nejaký malý experiment, ale ten sa nekonal. Ďalším slávnym hosťom je Chuck Billy z TESTAMENT. Slávny vokalista legendárnej thrash metalovej kapely si hosťoval v piesni „Routes“. A album sa pomaly dostáva do finále. „Bloodshot Eyes“ a „On the Hook“ uzavrú nadpriemerný metalový album s prvkami groove.

Randy Blythe dáva do svojho vokálu absolútne všetko. A je ozdobou celej skupiny. Akoby bola prvá pieseň jeho poslednou. Je úžasný či už vo frázovaní alebo svojom growlingu, ktorý je skutočne božský. Je absolútne istý vo všetkých polohách. Jeho growling je veľmi špecifický. Vystrieda v absolútnej pohode v jednom songu niekoľko polôh. Náročné, ale vynikajúce.

LAMB OF GOD si tlačia svoju káru thrashového zvuku prerezanú s groove metalom už nejaký ten rok. Prečo by mali meniť zaužívané? Najbližšie tejto novinke je podľa mňa album „Wrath“ z roku 2009. A ich najlepší zárez je spomínaný debut pod hlavičkou BURN THE PRIEST. Za tým si budem stáť. Odvtedy však ubehlo už 21 rokov. A kapela sa vyvíja, rastie, definuje svoj smer, štýl ba aj zvuk.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 12.06.2020
Web: https://www.lamb-of-god.com/
Zostava:
Randy Blythe – spev
Mark Morton – gitara
Willie Adler – gitara
John Campbell – basgitara
Art Cruz – bicie
Tracklist:
Memento Mori (05:48)
Checkmate (04:30)
Gears (03:55)
Reality Bath (04:32)
New Colossal Hate (04:30)
Resurrection Man (04:59)
Poison Dream (feat. Jamey Jasta) (04:57)
Routes (feat. Chuck Billy) (03:04)
Bloodshot Eyes (03:57)
On the Hook (04:30)
Diskografia:
New American Gospel – 2000
As the Palaces Burn – 2003
Ashes of the Wake – 2004
Sacrament – 2006
Wrath – 2009
Resolution – 2012
VII: Sturm und Drang – 2015
Lamb of God – 2020
Definitíva:
Päťročné čakanie sa skončilo. Album LAMB OF GOD je nasratý a správne agresívny. Muzikanti sa držia svojho kopyta. Ničoho nie je veľa a vlastne ani nič tejto nahrávke nechýba. Nad všetkým vyčnieva famózny vokál Randyho Blytha. Na palete 45 minút sa ukrýva 10 piesní, ktoré potešia každé metalové srdce. Album „Lamb of God“ je príjemným osviežením a my môžeme konštatovať – výborná robota skúsených muzikantov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články