DEMONIC-EYED – 3

Rok sa s rokom zišiel a zvolenská úderka DEMONIC-EYED servíruje fanúšikom už tretiu štúdiovku.

Už akoby sa stalo pravidlom, že počas leta nám kapela DEMONIC-EYED vždy ponúkne čerstvú porciu nových skladieb. A to je táto zvolenská formácia na scéne len tri roky, počas ktorých nahrala už tretí štúdiový album. K tomu si prirátajme ešte dvojskladbové EP „Ohňooký“ z kraja roka 2021. Hlavný mozog kapely, gitarista a vokalista Luboshio (ex-MÄSO) sa však ani netají ambicióznym plánom – nahrať a vydať 5 albumov za päť rokov.

DEMONIC-EYED – 3

Debutový album si Luboshio nahral sám a nastavil ním pomyselnú latku celkom vysoko. Tú dokonca ešte prekonal druhým albumom, na ktorom sa podieľali už aj bubeník VladEs a basák Mishyr. A po roku tu máme už v tejto ustálenej zostave album nazvaný jednoducho „3“. Mimochodom, práve tretie albumy bývajú u mnohých kapiel zrkadlom pravdy.

Debut, ale najmä „dvojku“ som si nesmierne obľúbil (pre mňa bola najlepším slovenským metalovým albumom za rok 2020). Potešilo aj dvojskadbové EP a už tu teda máme „trojku“. Rovnomenný album z roku 2019 „Demonic-eyed“ (recenzia TU) sa vyznačoval dôraznými skladbami najmä v strednom tempe. „Dvojka“ (recenzia TU), už bola v znamení rýchlych a úderných songov. Obe nahrávky mali v priemere 20 minút, pri aktuálnej novinke dostaneme porciu takmer čistej polhodinky.

Zabehnuté veci, ktoré fungujú, meniť netreba. To si istotne povedali aj v DEMONIC-EYED, pretože sa opäť nahrávalo v štúdiu SPK Audio pod dohľadom Mira Speváka, artwork znova kreslil Robo Ivan, opäť začína celá nahrávka inštrumentálnym introm, po ktorom znova nasleduje najrýchlejšia pieseň s najväčším „hitovým“ potenciálom. Pozornému oku však neunikne aj pár zmien. Prvé dva albumy boli kompletne naspievané v angličtine s parádnymi textami z pera Pa(e)tky, ktoré mali obrovskú pridanú hodnotu. Na novinke však už nájdeme 6 piesní v materskom jazyku a len tri anglické. Tie sú opäť od Pa(e)tky, k tomu pridala pre ňu netradične jeden v rodnom jazyku („Symbol desu“). Zvyšné slovenské sú od Luboshia.

Po hudobnej stránke máme opäť čo dočinenia s poriadne rýchlymi a údernými songami. Po intre „Vanitas“ to na nás vybalia DEMONIC-EYED vo veľkom štýle piesňou „Vymetené hlavy“, ktorá kritizuje a viacmenej si robí srandu z fašistov, popieračov, komunistov, či radikálov. Pobavilo veľmi vkusné zaradenie slovíčka „jejdawau“, ktoré sa spája so sexuálnym škandálom istej nemenovanej kotlebovskej poslankyne, ktorá sa po prevalení tejto kauzy z verejného života radšej stiahla. Skladba je nesmierne rýchla pogovačka s punkovo crustovým nádychom.

V podobnom rýchlom duchu pokračujeme ďalším songom „Ty alebo ja“, aby sme následne zvoľnili a presunuli sa do stredného ťaživého tempa v „Železo a kameň“. Prichádza na rad prvá anglická „University of Life“ s hosťujúcim mladým growlerom Dannym Willom, ktorá pôsobí ako oživenie celej nahrávky.

DEMONIC-EYED. Foto: Radka Valentínová

„Symbol desu“ textovo pokračuje v hlavnej ideovej náplni celej kapely, skladba je hutná so silným refrénom. „On a Chain“ môžeme označiť za už typickú „demonicovskú“, podobne ako aj predposlednú a ďalšiu anglickú „Dear Flock of Sheep“. V oboch skladbách treba vyzdvihnúť naozaj parádne bicie. „Kryoterapia“ je ďalším rýchlym songom. Záver albumu obstaráva „Vek Vodnára“, ktorá je ako vystrihnutá z repertoáru Luboshiovej predošlej kapely MÄSO.

A tu sa zároveň dostávame aj k najväčšiemu kameňu úrazu tretieho albumu tejto formácie. Líder kapely pôsobil viac ako 20 rokov práve vo vyššie spomínanej legendárnej skupine. V DEMONIC-EYED sa chcel vyhnúť porovnávaniu s touto kapelou a aj preto zvolil anglické texty. Akonáhle však Luboshio vydá zo svojich hlasiviek frázy v rodnom jazyku, razom tu máme akýsi hybrid MÄSO. Jednoducho, za tie roky má svoj nezameniteľný štýl, vokálny, ale aj gitarový prejav. Má to jednoducho v sebe a to sa nedá poprieť. Najviac to cítiť v „Ty alebo ja“, „Kryoterapia“ a „Vek Vodnára“. Plus aj zo skladby „Ohňooký“ zo začiatku roka.

Navyše, ak som písal pri „dvojke“, že album drží pokope ako celok, tak pri aktuálnom počine musím skonštatovať pravý opak. Veľmi rušivo na mňa pôsobí striedanie anglických a slovenských skladieb, navyše ich poradie na albume mi príde chaotické a bez akejkoľvek myšlienky. Ak som ju tam nepostrehol len ja, tak sa chalanom ospravedlňujem.

DEMONIC-EYED. Foto: Radka Valentínová

Žiaľ, na „trojke“ sa udialo aj to, čo sa mi pri predošlých dvoch albumoch nestalo. Nájdu sa tu dve skladby, ktoré mi vyslovene nesadli („Železo a kameň“ a „Vek Vodnára“), plus, „Kryoterapia“ vyslovene „zabil“ text. Škoda.

Na novinke šiel v podstate thrash metalový základ mierne do úzadia, čoraz viac sa derie do popredia punková špinavosť, reznutá s crustom a hardcorom. Jednoducho, zrejme už aj škatuľka scrap metal stráca opodstatnenie a z DEMONIC-EYED sa stáva metalová undergroundová všehochuť. Najviac ma na tomto albume bavia VladEsove bicie, opäť však zaujmú aj pestré gitary.

Luboshio, VladEs aj Mishyr sú talentovaní muzikanti, ktorí však na zlomovom treťom albume vysoko nastavenú latku predošlými počinmi jednoducho neprekonali. Neznamená to však, že fanúšikovia nedostanú kvalitnú porciu muziky. Stále sa totiž bavíme o veľmi dobrej nahrávke, ktorá môže sadnúť najmä vyznávačom undergroundu.

A cieľ piatich albumov za päť rokov? Na jednej strane to je obdivuhodné a na Slovensku veľmi ojedinelé. Na strane druhej, to v tejto rýchlej dobe vyznieva zrejme aj kontraproduktívne. Obávam sa totiž, aby tieto odvážne ambície neboli na úkor kvality, pretože sa to mierne prejavilo práve na „trojke“. Menej je niekedy viac…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: thrash metal/punk/crust/hardcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 11.08.2021
Web: https://www.facebook.com/demoniceyed/
Zostava:
Luboshio – spev, gitara
Mishyr – basgitara
VladEs – bicie
Tracklist:
Vanitas (01:50)
Vymetené hlavy (02:09)
Ty alebo ja (01:46)
Železo a kameň (04:06)
University of Life (feat. Danny Will) (03:46)
Symbol desu (02:54)
On a Chain (03:07)
Kryoterapia (02:58)
Dear Flock of Sheep (02:27)
Vek Vodnára (04:21)
Diskografia:
Demonic-Eyed – 2019
2 – 2020
3 – 2021
Definitíva:
Agilná zvolenská úderka DEMONIC-EYED prichádza s tretím albumom za tri roky. Rýchle a úderné songy striedajú ťaživé v strednom tempe. Nahrávku ťahajú kvalitné bicie a zaujímavé gitary. Striedanie slovenských textov s anglickými však rozbilo kompaktnosť celku a tak trio muzikantov nesmierne vysoko nastavenú latku predošlou doskou na „3“ jednoducho neprekonalo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články