ČAD – Medvede

Slovenská úderka ČAD vydala po dvoch rokoch nový album, ktorý dostal názov „Medvede“.

Dvanásť piesní, ktoré sa na novinku dostali, zdobia ultra-rýchle gitary, perfektný spev a rovnako tak výborné texty, ktorými sa ČAD vyznačujú. Sú bez pátosu a nejakej zbytočnej vaty. Svätojurská úderka sa vyznačuje priamočiarymi songami, ktoré sú plné ostrých nábojov. A taký je aj najnovší, v poradí už ôsmy album, „Medvede“.

ČAD – Medvede

Pišta Vandal sa s novinkou naozaj nepáral – 39 minút poriadne ostrého metalu je vskutku „zabijáckych“, aj keď hneď v úvode prezradím, že môj pomyselný vrchol v podobe nahrávky „Bastard“ (recenzia TU) nebol prekonaný. Už keď spomínam tento album, tak o jeho mix a mastering sa postarali Daniel bergstrand a Lawrence Mackrory, ktorí sa posieľali práve na spomínanom albume z roku 2017.

ČAD sa s ničím nepárajú a hneď úvodná skladba „Dostal som od otca sekeru“ je extrémne rýchla a tvrdá a navyše, s výborným spevom, na aký sme u Pištu zvyknutí. Rozjazd ako sa patrí a pokračuje ďalším songom „V meste sú medvede“, ktorý sa mi veľmi páči. Presne takýto „hopsavý“ rytmus mám na ČAD rád. „Nepriateľ“ je zase poctivý thrash, ktorý neuhne ani o piaď.

ČAD

„Buldozér“ na malú chvíľku spomalí, ústredným motívom je valivé rytmus. Za najkvalitnejšiu skladbu tohto albumu považujem pieseň „Chýbaš mi priateľ môj“. Vyniká jej text a atmosféra, zimomriavkam sa nevyhnete. Slová tejto vecičky sú doslova lyrickou básňou. Nádherná vec a s trochou „nadsázky“ môžem napísať, že ide o melancholickú skladbu.

Najväčšie prekvapenie nám ČAD pripravili v piesni „Železný mejdan“, ide o prvú ich skladbu v českom jazyku, ktorá je poctou kapelám ako: ROOT, TORR, DEBUSTROL alebo ARAKAIN. Perfektná vec, thrash ako prasa! „Démon smútku“ na nás vybehne s dusnou a ťaživou atmosférou, ktorá na chvíľku spomalí tento thrash metalový kolotoč.

Pišta Vandal je vynikajúci skladateľ, mám rád jeho rukopis. Je zdravo drzý a rozpoznateľný. Album „Medvede“ má výborný zvuk a je nabitý silnou, ba až elektrizujúcou energiou. Máme teda opäť dočinenia s ďalšou silnou nahrávkou tejto poprednej slovenskej metalovej kapely, ktorá právom patrí medzi najpopulárnejšie a najuznávanejšie v našej krajine.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: violence/crust/thrash
Krajina pôvodu: Slovensko (Svätý Jur)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 01.12.2021
Web: https://www.facebook.com/cadripcore/
Zostava:
Pišta Vandal – spev, gitara
Kneží – basgitara
Valér Tornád – bicie
Tracklist:
Dostal som od otca sekeru (02:27)
V meste sú medvede (02:49)
Nepriateľ (02:56)
Buldozér (03:30)
Chýbaš priateľ môj (03:41)
Železný mejdan (03:03)
Urážanie hudby (02:49)
Ku dnu (03:39)
Démon smútku (04:15)
Surovec (02:46)
Loď bláznov (03:36)
Stroskotanci (03:29)
Diskografia:
Na odstrel – 1998
Deadnation – 2000
Psia krv – 2006
Súkromná vojna – 2009
Ťažký kov – 2011
Čertova kovadlina – 2014
Bastard – 2017
Zabi ma – 2019
Medvede – 2021
Definitíva:
ČAD jednoducho robia presne to, v čom sú najlepší. Rýchle piesne s obrovským nábojom a poctivým textom, v ktorých nie je žiadne klišé ani gýč, sú dobre a zdravo nasraté. Výsledkom je ďalší výborný album „Medvede“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články