TRIVIUM – In the Court of the Dragon

Prešiel rok a pol Američania TRIVIUM si prakticky v tichosti a bez väčšieho upozorňovania na seba vydali po skvelom albume „What the Dead Man Say“ ďalší štúdiový počin.

TRIVIUM sa na novom albume opäť poriadne „hecli“. To mi napadlo po jeho niekoľkonásobnom vypočutí. Na jubilejnej desiatej štúdiovke nájdeme 10 piesní (aj s introm) na ploche 52 minút, v ktorom sa mieša mix moderného a sviežeho thrash metalu s metalcorom, ale nájdeme tu aj pasáže zaváňajúce hevíkom. Poriadne ostré skladby, ktoré majú parádny zvuk, zdobí aj nádherný artwork.

TRIVIUM – In the Court of the Dragon

Novinka „In the Court of the Dragon“ nadväzuje na svojho výborného predchodcu „What the Dead Man Say“ (recenzia TU), na ktorom sa banda okolo Matta Heafyho mierne vzdialila od predošlých nahrávok. Aktuálny počin hudobníci ešte viac vyšperkovali a s pokojným svedomím ho hneď v úvode predstavím ako vrchol tejto kapely.

Spomínaný Matt Heafy je veruže veľmi zaujímavý týpek. So svojou kapelou piluje nielen metalcorové, ale aj thrashové prvky, ktoré sú zaodeté do moderného hávu. A ono to funguje, pretože starí vlci a milovníci tejto odnože spokojne kývajú hlavami. Zároveň rovnako rýchlo naberá aj mladú generáciu fanúšikov.

Už v recenzii na predošlý počin som spomínal, že za doterajší vrchol tvorby tejto kapely považujem album „In Waves“ z roku 2011 (recenzia TU) a nemôžem opomenúť ani nahrávku „Shogun“ (2008), ktorou ma táto kapela dostala. Nič na tom ale nemení fakt, že po výbornej doske z roku 2020 je „In the Court of the Dragon“ najlepším uceleným materiálom v ére kapely, ktorá je na scéne od roku 1999.

Novinka ponúka nesmierne silné momenty. Fantastické riffy, výborný spev, Heafymu nie sú cudzie rôzne polohy, už dávno je však známe, že patrí medzi najlepších metalových vokalistov súčasnosti. Hudba týchto Američanov je plná šťavy a správnych ingrediencií z viacerých odnoží metalu.

TRIVIUM

Po úvodnom intre „X“ prichádza titulný song, ktorý začne pekne od podlahy a hneď spozorniete pri fantastickom zvuku, ktorý sa tiahne celým albumom. Je hutný a plný sily. A práve zvuk spoločne s vokálmi patria medzi najväčšie zbrane novinky.

„Feast of Fire“ má vynikajúce thrashové riffy, ktoré mi učarovali hneď na začiatku a pomaly sa potom presúvajú až k čistému spevu Matta Heafyho. A musím priznať, že práve v týchto čistých polohách sa mi jeho vokál veľmi páči. Výborný song s fantastickými harmóniami. Mám pocit, že želiezko v ohni na album roka pomaly tlie.

V ničom nezaostáva ani nasledujúca pieseň „A Crisis of Revelation“, v ktorej si kapela servítku pred ústa nedáva. Tvrdé a silné riffové pasáže s kričaným vokálom strieda dokonalý spevavý refrén. A ak i niekto myslí, že tento refrén evokuje rádiovku alebo akúsi komerčnú prestávku, je na omyle.

Za zmienku istotne stojí každá pieseň, z ktorých však vyčnieva ešte aj „The Shadow of the Abattoir“, ale aj „Fall Into Your Hands“. Dovolím si tvrdiť, že práve v tomto songu je v komplexnosti zhrnuté všetko ohľadne nového zvuku a hudobných vyhliadok súčasných TRIVIUM.

A za mňa to je najlepšia pieseň na albume. No, treba jedným dychom dodať, že na albume nie je slabšieho miesta, nahrávka je silná od začiatku až po záverečnú pieseň „The Phalanx“, ktorá sa s nami hrá celých 7 minút a je parádnou rozlúčkou (aj keď sa lúčiť nechcete) do ďalšieho počinu.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: metalcore, thrash/heavy metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 08.10.2021
Web: www.trivium.org
Zostava:
Matt Heafy – vokály, gitara
Corey Beaulieu – gitara
Paulo Gregoletto – basgitara
Alex Bent – bicie
Tracklist:
X (01:27)
In the Court of the Dragon (05:09)
Like a Sword over Damocles (05:30)
Feast of Fire (04:18)
A Crisis of Revelation (05:35)
The Shadow of the Abattoir (07:11)
No Way Back Just Through (03:53)
Fall into Your Hands (07:45)
From Dawn to Decadence (04:08)
The Phalanx (07:15)
Diskografia:
Ember to Inferno – 2003
Ascendancy – 2005
The Crusade – 2006
Shogun – 2008
In Waves – 2011
Vengeance Falls – 2013
Silence in the Snow – 2015
The Sin and the Sentence – 2017
What the Dead Men Say – 2020
In the Court of the Dragon – 2021
Definitíva:
TRIVIUM v krátkom čase prišli s ďalším parádnym počinom, ktorý ašpiruje na album roka. „In the Court of the Dragon“ je strhujúcim dielom s obrovskou pridanou hodnotou, ktorou je úsmev a dobrý pocit po jeho vypočutí. A ak by náhodou niekto kričal, že metal umiera, pustil by som mu práve túto novinku od TRIVIUM.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla