GOJIRA burcujú novou piesňou na pomoc utláčaným, ELUVEITIE sa zamýšľajú nad odchodom Bohov

GOJIRA, ELUVEITIE a U.D.O. zverejnili nové skladby. IN FLAMES dostanú vlastný komiks. BONFIRE pomáhajú so staronovou piesňou deťom z Ukrajiny. LORNA SHORE s novým klipom.

GOJIRA

Francúzska kapela GOJIRA zverejnila novú skladbu s názvom „Our Time Is Now“, ktorá je súčasťou soundtracku videohry NHL 23. „Táto pieseň je určená všetkým bojovníkom, ktorí rozžiaria svetlo v temnom svete. Ak vám záleží na niečom, čo má pre vás a vašu komunitu význam, ak stojíte za vecou, ak prejavujete súcit a solidaritu s tými, ktorých práva sú odňaté, ak ste vo vojne brániac svoje prirodzené práva alebo v boji proti odlesňovaniu, ak stojíte za právami zvierat, ľudské práva, ste bleskom, iskrou, ktorá bude formovať náš svet. Váš čas je teraz! Náš čas je teraz!“ uvádza Joe Duplantier v tlačovej správe. „Odpočívaj v pokoji, mladá Masha Amini. Zabili ju v Teheráne za to, že podľa „morálnej polície“ nenosila „správne“ svoj hidžáb a odpočívajte v pokoji všetky obete brutality počas protestov, ktoré nasledovali po jej smrti. Podporujeme iránske ženy v ich boji za to, že sa postavili proti útlaku,“ dodal spevák a gitarista tejto formácie.

Folk metalisti ELUVEITIE vypustili do sveta nový singel „Exile of the Gods“, ku ktorému natočili videoklip. „Naša súčasná cesta nás vedie späť v čase. A späť do súčasnosti! Náš nový piesňový cyklus je založený na veľmi starom mýtickom texte – hermetickom náreku. Aj keď nepochádza z keltskej kultúry, dnes vieme, že jeho slová boli prevzaté, asimilované a vyučované keltskými druidmi. V interpretatio celtae bolo jeho učenie pripísané tricefalickému keltskému bohu Lugusovi. Tento starodávny text obsahuje akési proroctvo, ktoré obsahuje niekoľko veľmi vážnych a dôležitých slov pre nás, súčasných moderných ľudí – aj keď predpokladáme, že nehovorí o našej dobe (čo osobne však verím, že áno). Okrem mnohých iných vecí, ktoré Lugusov nárek predpovedá: „z tvojej viery nezostane nič, len prázdny príbeh, ktorému tvoje deti v budúcnosti neuveria; nezostane nič, len vyryté slová a len kamene budú rozprávať o tvojej zbožnosti. Lebo bohovia – ktorí sa kedysi rozhodli zostať na zemi – sa vrátia zo zeme na Antumnos. Bohovia odídu od ľudstva, čo je hrozná vec! Svet zostane pustý, zbavený prítomnosti svojich božstiev.“ A to je to, čím sa zaoberá náš nový singel! Tento staroveký text však jasne hovorí, že tu nehovoríme len o nejakých mytologických, náboženských alebo duchovných záležitostiach. Veľmi jasne totiž hovorí aj o vývoji vzťahu ľudstva k matke Zemi a v tomto kontexte poukazuje na naše dnešné, veľmi konkrétne činy a ich dôsledky v prírode a pre ňu, a teda v konečnom dôsledku aj pre nás,“ vyjadril sa líder švajčiarskej skupiny Chrigel Glanzmann.

Vydavateľstvo Z2 Comics oznámilo na jar 2023 vydanie komiksu „In Flames: The Jester’s Curse“. Kniha rozširuje postapokalyptickú fantáziu za svetom švédskej kapely IN FLAMES a sleduje ich pochmúrneho maskota, Jesterheada, ako sa vynorí z Pustiny. Čoskoro sa ocitne uväznený v Dead Eternity – skreslenej realite, kde sa svety zrážajú a nočné mory prekvitajú. Mučená postava sa pokúša získať späť svoje stratené spomienky, ale úskočná kráľovná Whoracle ho chce ako prvého. „Sme vášniví fanúšikovia komiksového média. Sme hrdí, že k tomu môžeme prispieť komiksom The Jester´s Curse. Je to prvý zostup do nášho temného fantasy vesmíru, založeného na našom vernom maskotovi – Jesterheadovi. Vstúpte a straťte sa!“ znie vo vyhlásení kapely. Grafický román pod dohľadom Blakea Armstronga obsahuje scenár od Armstronga, Bena Laverocka a Scotta Brambla a kresbu od Scotta Deweyho a Blakea Armstronga.

Kapela U.D.O. zverejnila skladbu „Wilder Life“ z albumu „The Legacy“. Novinka, ktorá vyjde 18. novembra prostredníctvom vydavateľstva AFM Records je kompiláciou predstavujúcou 35 rokov tejto formácie s najlepšími skladbami, ale aj s nevydanými bonusmi.

Nemeckí hard rockeri BONFIRE zverejnili charitatívny singel „Freedom Is My Belief“ na podporu detí z Ukrajiny. BONFIRE v spolupráci s Johanniter-Unfall-Hilfe financujú „Farba Project“ s cieľom pomôcť traumatizovaným deťom a mladým ľuďom z Ukrajiny. Kapela opätovne vydala nanovo nahratú pieseň „Freedom Is My Belief“ (pôvodne vydaná na ich albume „Point Blank“ z roku 1989). „Odkedy sa začala táto hrozná vojnová agresia, znova a znova som premýšľal – ako môžeme my, BONFITRE, pomôcť?“ hovorí gitarista a zakladajúci člen Hans Ziller. „V skutočnosti to môžu byť len nevinné deti, ktoré potrebujú našu pomoc. Pri nahrávaní piesne Freedom Is My Belief som mal myšlienku nechať tieto deti spievať v refréne. Myslím si, že každý deň, ktorý vás odvedie od tejto vojny, vám môže nejakým spôsobom pomôcť. Chceli sme dať týmto deťom len dva pekné dni.“ Celý výťažok zo singlu a videoklipu poputuje výlučne deťom. Ziller dodáva: „Odovzdám ich osobne. Takže si prosím stiahnite pesničku, zdieľajte a streamujte video tak často, ako je to možné! Deti vám poďakujú.“

Deathcoristi LORNA SHORE natočili nový videoklip ku skladbe „Pain Remains III: In A Sea of Fire“ z pred pár dňami vydaného albumu „Pain Remains“.