AMORPHIS zverejnili nový song, ďalší album INSOMNIUM vyrozpráva temné príbehy o čarodejniciach

AMORPHIS zverejnili novú pieseň. INSOMNIUM vydajú nový album. GUNS N´ROSES zverejnili novú verziu skladby „November Rain“. Ville Valo s novým singlom. Kedy by mohol vyjsť nový album LACUNA COIL? Frank Bello natočil nový videoklip. KRUDUS vydali debutový album.

AMORPHIS

Kapela AMORPHIS vypustila do sveta novú pieseň „The Well“, ktorá je súčasťou čerstvo vydanej tour edície ich aktuálnej dosky „Halo“. Skladba vznikla počas nahrávacej session k tejto doske, ale už sa na ňu nevošla. „The Well rozpráva príbeh o jednotlivcovi, ktorý spôsobuje chaos tým, že porušuje princípy spoločnosti. Je to nadčasový silový fenomén, ktorý sa opakuje v dejinách času, akási prirodzená sila medzi ľudstvom. Samotná skladba čerpá niektoré vplyvy z raného škandinávskeho black metalu a klasických orientálnych vibrácií AMORPHIS,“ povedal spevák Tomi Joutsen.

Fíni INSOMNIUM vydajú 24. februára 2023 prostredníctvom vydavateľstva Century Media Records nový album „Anno 1696“. Tentokrát nám kapela vyrozpráva príbeh od basgitaristu a vokalistu Niila Sevänena, pretkaný smútkom a poslednými rozpadajúcimi sa zvyškami nádeje, hnevom a morbídnymi uspávankami. Vitajte v roku 1696. Vitajte v pekle. Toto je vek nepokoja. Vek veľkého hladomoru na Severe. V celej Európe je hon na čarodejnice v plnom prúde a hrozné čarodejnícke procesy zasiahli aj odľahlé a majestátne krajiny Fínska a Švédska. „Procesy s čarodejnicami v Torsåker boli hrozivým zdrojom inšpirácie. Všetky tie reči o 70 ženách sťatých v tejto malej švédskej farnosti? Sú to skutočné veci z histórie! A akoby to nestačilo, sú tu aj veľmi temné príbehy o kanibalizme a vraždách detí z rokov veľkého hladomoru,“ uvádza v tlačovej správe Niilo Sevänen. Prvú ochutnávku v podobe klipovky „Lilian“ nájdete nižšie.

Legendárna kapela GUNS N´ROSES zverejnila novú verziu skladby „November Rain“ obsahujúcu 50-členný orchester. Nová verzia je rovnakou piesňou ako originál, avšak s novo nahranou orchestráciou nahrádzajúcou v tom čase nasamplované zvuky. O aranžmány a dirigovanie sa postaral filmový a televízny skladateľ Christopher Lennertz. Remix mal na starosti Steven Wilson. Spomínaná pieseň je súčasťou monštruózneho deluxe boxsetu „Use Your Illusion I & II“, ktorý vychádza 11. novembra prostredníctvom vydavateľstiev Universal/Geffen. Obe multi-platinové štúdiovky vyšli v rovnaký deň v roku 1991. Spomínaný remastrovaný boxset, dostupný vo viacerých formátoch (CD/LP/Blu-ray), obsahuje 97 skladieb, z toho 63 doteraz nevydaných spolu s videami.

Ville Valo (ex-HIM) zverejnil nový singel s názvom „The Foreverlost“ z chystanej debutovej sólovky „Neon Noir“. „The Foreverlost je ďalšou hlasnou ľúbostnou piesňou zobrazujúcou burleskné butó medzi dvoma svetom unavenými dušami,“ okomentoval pieseň Ville Valo. Vydanie albumu je naplánované na 13. januára 2023 prostredníctvom vydavateľstva Heartagram Records.

Spevák Andrea Ferro prezradil, kedy by mohol vyjsť nový album LACUNA COIL. „Trochu sme na tom pracovali a plánujeme sa tomu naplno venovať začiatkom roku 2023. Máme niekoľko veľmi skorých verzií a hrubých konceptov skladieb, na ktorých pracujeme. Pozreli sme sa na niekoľko nápadov na obal albumu a pracujeme na názvoch, ale je ešte skoro a nič ešte nie je definitívne. Nedávno sme mali stretnutie s vydavateľstvom a hovorili sme o tom, ale je príliš skoro. Nechceme nič uponáhľať a chceme, aby to bol kvalitný album. Začiatkom roku 2023 sa teda stretneme, vypočujeme si všetko, čo sme nazbierali, a uvidíme, kde sme. Budeme tvrdo pracovať na materiáli a dotvoríme ho do plne realizovaných skladieb. Nie je žiadny pevný dátum vydania, ale možno koncom roku 2023 sa dočkáme nového albumu LACUNA COIL. Závisí to od toho, ako to pôjde,“ vyjadril sa v rozhovore pre MetalSucks.net.

Frank Bello (ANTHRAX) natočil nový videoklip ku piesni „Then I´m Gone“ z rovnomenného EP, ktoré mu vyšlo v piatok, 4. novembra. Spomínaná nahrávka obsahuje aj úryvky z jeho autobiografie „Fathers, Brothers, and Sons: Surviving Anguish, Abandonment, and Anthrax“. „Keď som písal svoju knihu, vrátil som sa k niekoľkým skutočne temným časom vo svojom živote a písanie týchto piesní bolo výsledkom ich opätovného prežívania. Hudba bola pre mňa vždy skvelým východiskom ako mechanizmus zvládania. Cítil som, že je vhodný čas vydať tieto piesne pre ľudí, ktorí sa s knihou spojili, a možno aj pre tých, ktorí ešte nie. Ďakujem za počúvanie,“ uvádza v tlačovej správe Frank Bello.

Domáci death/thrash metalisti KRUDUS zverejnili svoj rovnomenný debut. Aktuálne je dostupný len v digitálnej forme, neskôr však budú k dispozícii aj fyzické nosiče. Materiál sa nahrával a mixoval u Martina Barlu v jeho popradskom štúdiu. Album si môžete vypočuť NA TOMTO ODKAZE.