ČAD – Zabi ma

Svätojurské trio prichádza po dvoch rokov s novým albumom s príznačným názvom „Zabi ma“.

Ostatný album od našej domácej úderky ČAD zo Svätého Jura ma absolútne položil na kolená. Geniálne chytľavé veci a bez pátosu. Výborné texty a v rámci možnosti skutočne „hitový“ potenciál silných songov. Presne toto obsahoval album „Bastard“(recenzia TU) a bol to podľa mňa zatiaľ najlepší album tohto tria. Vlastne sa dostal do mojej TOP 10 všetkých albumov, ktoré vyšli v roku 2017.

ČAD – Zabi ma

Dva roky prešli ako voda a ČAD nám ponúkajú jedenásť nových piesní na čerstvej novinke. Nechýba ani spoločný song s CATASTROFY. Kapela pôsobí na slovenskej scéne od roku 1994. Prvý album vydali v roku 1998, v úvode novembra je to už radovka s číslom osem, ktorá dostala názov „Zabi ma“.

Latka na albume „Bastard“ bola postavená veľmi vysoko, preto ma zaujímalo, ako sa s tým popasuje samotná kapela. Pišta Vandal má u mňa obrovský rešpekt. Aj ako autor, aj ako muzikant.

Pamätám si, keď sme v roku 2009 spolu s Paľkom „Hiraxom“ Baričákom a Pištom prednášali poéziu v Martine na jednom punkovom festivale. Odvtedy ubehlo už naozaj veľa rokov a veľa času. Ale aj pred 10 rokmi boli Pištove texty veľmi silné. A sú nenormálne dobré aj teraz. Práve texty z pera Pištu Vandala sú veľkou ozdobou nového albumu.

Sú bez pátosu, bez obalu, bez servítok, tvrdé, priame, jednoznačné a nekompromisné. Hneď druhá pieseň „Ľudia smrdia“ je toho dôkazom. Text je drsnou retrospektívou na ľudstvo ako také. Sarkastické pohľady na súčasnosť, na spoločnosť alá ČAD.

Zvukovo je album naozaj našlapaný. Perfektné songy, ktoré majú naozaj poriadne gule. Chcem sa vyhnúť porovnávaniu s „Bastardom“. ČAD pokračujú tam, kde skončili a idú si svojou cestou.

ČAD

Novinka prináša z môjho uhla pohľadu aj jednoznačný „hit“, ktorým je skladba „Strážcovia ohňa“. Tá melódia v refréne, geniálny song. Za mňa je to vrcholom albumu, pieseň má šťavu a hlavne pointu. Takisto výborný je aj song „Zabi ma“, ktorý začína basovou linkou – „…si chlap si stroj či hrdina – tak zabi ma“.

„Metalosaurus“ je ďalšia úžasná pecka. Výborný názov a celková štruktúra skladby. Aj napriek tvrdosti a rýchlosti, kapelu zdobí aj melodickosť ich piesní. „Karpatské bratstvo“ je jemne pomalšia pieseň ako ostatné, ale je veľmi príjemná, ba až hopsavá vo svojom refréne. A opäť. Treba vyzdvihnúť geniálny text. Celý album zakončuje veľké finále – „Zbojnícke móresy“, kde si Pišta a spol. prizvali priateľov z CATASTROFY.

Piesne ČAD majú grády. Sú výborne načasované a geniálne vystupňované. Všetky nástroje do seba zapadajú a ja Pištov vokál jednoducho veľmi môžem. Dá sa povedať, že ČAD patria medzi stálice a v súčasnosti najpopulárnejšiu slovenskú metalovú kapelu.

Novinka je výborná a metalová. S kvalitným zvukom, perfektnou produkciou, chytľavými piesňami, ktoré zdobia parádne texty. V diskografii kapely dávam novinku na rovnaký piedestál ako dva roky starý album „Bastard“. Proste, po jeho dopočúvaní srší zo mňa totálna metalová radosť v kombinácii všetkého, čo ČAD doteraz vydali a nahrali. Textovo, ale aj muzikantsky. Veľké dielo, vyzretej slovenskej kapely. Amen.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: violence/crust/thrash
Krajina pôvodu: Slovensko (Svätý Jur)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 01.11.2019
Web: https://www.facebook.com/cadripcore/
Zostava:
Pišta Vandal – spev, gitara
Basia Noiseovna (Baška) – basgitara
Valér Tornád – bicie
Tracklist:
Žerem hnev (02:28)
Ľudia smrdia (03:22)
Mŕtvi okolo mňa (03:21)
Strážcovia ohňa (03:37)
Zabi ma (05:01)
Pancierová päsť (03:40)
Boj (03:08)
Sám proti celému svetu (03:48)
Metalosaurus (03:40)
Karpatské bratstvo (03:23)
Zbojnícke móresy (ft. CATASTROFY) (03:20)
Diskografia:
Na odstrel – 1998
Deadnation – 2000
Psia krv – 2006
Súkromná vojna – 2009
Ťažký kov – 2011
Čertova kovadlina – 2014
Bastard – 2017
Zabi ma – 2019
Definitíva:
ČAD vydali naozaj ďalšie pozoruhodné dielo. Perfektné texty, muzikálnosť, ale aj výborná gradácia skladieb, ktoré majú silný melodický základ. Aj napriek rýchlosti a tvrdosti vyniká perfektný spev Pištu Vandala. Výborná robota.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články