BLAZE BAYLEY – War Within Me

Albumy heavy metalového pracanta BLAZEA BAYLEYHO nebudú nikdy lomcovať predajnými rebríčkami alebo prekypovať nablýskanými produkčnými hodnotami. Zato však ponúknu, tak ako aj novinka „War Within Me“, nefalšovanú bezprostrednosť a nespochybniteľný entuziazmus.

Predchádzajúca albumová trilógia „Infinite Entanglement“ servírovala nielen ambiciózny a komplexne spracovaný príbeh, ale hlavne parádnu heavy metalovú fazónu, ktorá viac-menej úspešne držala naprieč troma kotúčmi. Tento aktuálny, využívajúci absenciu niekedy až priveľmi zväzujúcich koncepčných okov, tak pôsobí priamočiaro a suverénne. Predkladajúc to, čo je známe z minulých Blazeových radoviek vo veľmi sviežom prevedení, čomu napomáha aj priaznivá stopáž činiaca niečo cez 40 minút.

BLAZE BAYLEY – War Within Me

Práve tento prvok podporuje to, aby materiál bol omnoho stráviteľnejší a prítomné limity Blazeovej tvorby neboli až také okaté. Čo však rezonuje okamžite je zvuk. Hoci sa každým zárezom zlepšuje, stále pôsobí neaktuálne. Javí sa plocho, absentuje na robustnosť a gitarám chýba razancia. Nejde o katastrofu akou bol kúsok „The King of Metal“ z roku 2012 (recenzia TU).

Klenoty „The Man Who Would not Die“ (2008) a „Promise and Terror“ (2010 – recenzia TU) sa zdajú nedostižné nielen produkčne, ale aj kompozične. Ide síce o dookola ohratú pesničku. Tá však len potvrdzuje, že Blazeova diskografia nie je pre zvukofilov. Tu hrá prím hudobný zápal, odhodlanie a nezlomnosť.

O Blazeovom vokále sa toho popísalo mnoho a platí jednoduché, keď ho miluješ, nie je čo riešiť. Inštrumentálnu časť obstaralo trio muzikantov z anglickej heavy metalovej kapely ABSOLVA. Rytmická časť šliape rutinne, ale spoľahlivo. V osobe Chrisa Appletona našiel Blaze vynikajúceho gitaristu, ktorého energická a húževnatá hra ženie skladby vpred. Má dokonalý melodický inštinkt. Jeho ornamentálne gitarové vyšívanie je ozdobou každej piesne a aj na tomto albume sa nájde nemálo okamihov, ku ktorým sa poslucháč vzhliada a nechá sa nimi opájať. Práve on je tým rozdielovým prvkom, zásobárňou iskrivých momentov, kropiacim dosku pulzujúcou energiou a dodávajúcim celému materiálu lesk.

BLAZE BAYLEY

Potvrdzuje to úvodná dvojica skladieb „War Within Me“ a „303“ plynúca v dravom a nepoľavujúcom tempe, s neskrotne pulzujúcim riffingom, tonami melodických kľučiek a kaskádovitých gitarových sól. Nasledujúca „Warrior“ pokračuje v spleti gitarových vzorov, avšak refrénovo pôsobí príliš letargicky. Riffovo agresívnejšia „Pull Yourself Up“ s ďalším sólovým labyrintom zľaví nasadenie a spolu s nepolapiteľnou „Witches Night“ pripravia refrénové hody.

Dvojica piesní „18 Flights“, „The Dream of Alan Turing“ síce narába s totožnými ingredienciami, avšak vo výsledku okrem Chrisovej ekvilibristiky v nich absentuje akákoľvek živočíšnosť. Elektrizujúce nasadenie má až „The Power of Nikola Tesla“. Záver nahrávky patrí komplexnejším položkám. „The Unstoppable Stephen Hawking“ možno pristihnúť preháňať sa rozsiahlymi „maidenovskými“ stráňami a v baladickej „Every Storm Ends“ sa zase prelína množstvo vypätých emócií.

„War Within Me“ je doskou, ktorý je jednoducho vstrebať. Je dostatočne hravá, útočí tými správnymi a sýtymi heavy metalovými elementmi. Jej nevýhodou môže byť, že je až príliš typickou BLAZE BAYLEY nahrávkou v zmysle nie úplne čerstvých hudobných nápadov, ohratých refrénov a zaužívaných postupov. Je to moment, ktorý buď hodíte za hlavu a náramne si novinku užijete, alebo zbytočným pitvaním vám po nej ostane nepríjemná pachuť. Takže, je to na vás…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Anglicko
Vydavateľstvo: Blaze Bayley Recordings
Dátum vydania: 09.04.2021
Web: http://www.blazebayley.net/
Zostava:
Blaze Bayley – vokály
Chris Appleton – gitary
Karl Schramm –basgitara
Martin McNee – bicie
Tracklist:
War Within Me (04:12)
303 (03:19)
Warrior (03:45)
Pull Yourself Up (04:45)
Witches Night (04:57)
18 Flights (03:45)
The Dream of Alan Turing (02:47)
The Power of Nikola Tesla (03:11)
The Unstoppable Stephen Hawking (06:00)
Every Storm Ends (05:08)
Diskografia:
The Man Who Would Not Die – 2008
Promise and Terror – 2010
The King of Metal – 2012
Infinite Entanglement – 2016
Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II) – 2017
The Redemption of William Black (Infinite Entanglement Part III) – 2018
War Within Me – 2021
Definitíva:
BLAZE BAYLEY nám na novinke „War Within Me“ ponúka materiál opakujúci staré hriechy minulých dosiek, ktoré však kompenzuje energickým a úprimným heavy metalovým remeslom s iskrivou gitarovou nadstavbou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články