SAXON – Carpe Diem

Legendárna britská heavy metalová kapela SAXON vydala začiatkom februára štúdiový album s poradovým číslom 23 (ak nerátame vlaňajší album cover verzií).

Spevák Biff Byford a gitarista Paul Quinn sú s kapelou SAXON spätí od ich začiatkov v roku 1978. Rovnomenný debutový album „Saxon“ vydali v roku 1979, teda pred neuveriteľnými 43. rokmi. Je absolútne obdivuhodné, že títo páni ešte tak dokonale zvládajú svoje nástroje a stále milujú to, čo robia – heavy metal. Ako prezradil 71-ročný frontman kapely Biff Byford, ktorý má za sebou aj operáciu srdca a a pol roka nemohol vôbec spievať, album sa mal do poslednej chvíle volať „The Pilgrimage“, ale napokon novinka dostala názov „Carpe Diem“.

SAXON – Carpe Diem

Heavy metal je stavebným kameňom SAXON, no opornými múrmi sú viera a láska k muzike ako takej. A to nájdeme aj na čerstvom albume, ktorý má 45 minút a nájdeme na ňom 10 skladieb, ktoré oslavujú spomínaný žáner. Mimochodom, predošlý album „Thunderbolt“ (recenzia TU) vyšiel takmer na deň presne pred štyrmi rokmi, ale za celých 43 rokov nemali títo hudobníci medzi albumami tak dlhú pauzu.

Biff Byford je aj napriek svojmu úctyhodnému veku vo veľkej forme, cítiť to na každom jeho tóne a fráze. Jeho hudobní kumpáni za ním v ničom nezaostávajú. Táto nahrávka, musím podotknúť hneď v úvode, tromfne určite aj mladšie ročníky, ktoré hrajú tento hudobný štýl. Mimochodom, Biff Byford je veľmi aktívny v online priestore a aj takýmto spôsobom sa o kapelu stará. Rovnako má tak blues rockový projekt so svojim synom HEAVY WATER, s ktorým vlani vydali debutový album.

Ale späť ku SAXON. Album otvára song „Carpe Diem (Seize the Day)“. Zahryzne sa do nás pomaly zľahka vypusteným introm. Fantastický a melodický refrén je absolútnou ozdobou a peckou samotného úvodu tejto novinky. „The Pilgrimage“ je ďalšia klasika a najdlhšia pieseň na albume. Pohybuje sa v strednom tempe s výraznou ústrednou a zapamätateľnou hlavnou melódiou, ktorú nebudete môcť dostať z hlavy. Skladba má parádny zvuk, koniec-koncov ako celý album, a výborný refrén.

SAXON

V piesni „Dambusters“ to páni muzikanti poriadne osolia hneď na začiatku, tu píšem o najtvrdšej piesni na albume. Bezpochyby je to najväčšia pecka aktuálnej novinky. „Remember the Fallen“ mi pripomína starý dobrý JUDAS PRIEST a „Lady in Gray“ svojim doomovým nápevom zase BLACK SABBATH. Základné korene teda máme, poďme stavať ďalej.

Máme čo dočinenia s výborným heavy metalovým albumom, aj keď sa nevyhneme nejakým zaužívaným klišé, ale tie sú v tomto žánri prípustné a povolené. Na novinku SAXON sa treba pozerať ako na umelecké dielo vyzretých muzikantov. Je skutočne obdivuhodné, aký potenciál v sebe stále majú. A to aj po toľkých rokoch na scéne a množstve albumov.

„Carpe Diem“ má skrátka okrem duše aj oveľa väčší potenciál a má gule. Celý album zdobia fantastické sóla, ktorými sa nahrávka len tak hemží. Fanúšikovia starej školy heavy metalu si prídu na svoje.

SAXON ma bavia svojou gradáciou deja, ktorá sa prekrásne prehupne vždy do veľmi príjemného melodického refrénu, ktorý ma nájde spokojne kývať hlavou do rytmu. Nemám len obrovský rešpekt voči týmto persónam, ktoré v takomto veku dokážu nájsť inšpiráciu a silu robiť perfektnú muziku, ale aj obdiv, za to, čo so svojimi nástrojmi dokážu. Skrátka, SAXON nahrali ďalší poctivý heavy metalový album, ktorý baví a má svetu čo ponúknuť.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Silver Lining Music
Dátum vydania: 04.02.2022
Web: www.saxon747.com
Zostava:
Biff Byford – spev
Paul Quinn – gitara
Doug Scarratt – gitara
Nibbs Carter – basgitara
Nigel Glockler – bicie
Tracklist:
Carpe Diem (Seize the Day) (04:42)
Age of Steam (04:08)
The Pilgrimage (06:28)
Dambusters (03:19)
Remember the Fallen (05:15)
Super Nova (04:21)
Lady In Gray (05:12)
All for One (03:42)
Black is the Night (04:12)
Living on the Limit (02:55)
Diskografia:
Saxon – 1979
Wheels of Steel – 1980
Strong Arm of the Law – 1980
Denim and Leather – 1981
Power and the Glory – 1983
Crusader – 1984
Innocence Is No Excuse – 1985
Rock the Nation – 1986
Destiny – 1988
Solid Ball of Rock – 1990
Forever Free – 1992
Dogs of War – 1995
Unleash the Beast – 1997
Metalhead – 1999
Killing Ground – 2001
Lionheart – 2004
The Inner Sanctum – 2007
Into the Labyrinth – 2009
Call to Arms – 2011
Sacrifice – 2013
Battering Ram – 2015
Thunderbolt – 2018
Carpe Diem – 2022
Definitíva:
Starí harcovníci SAXON, ktorí sa držia svojho remesla, dokázali, že aj v pokročilejšom veku sa dá robiť heavy metalová muzika, ktorá má gule. „Carpe Diem“ je výborný album, ktorý disponuje silnými melódiami, ale aj parádnymi gitarovými sólami. Stará a poctivá klasika, ktorá sa len tak ľahko nezunuje, baví a stále má svetu čo ponúknuť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla